Ga op pad met onze City Walks!

Magnifico per la mamma!

In Magnifico! laat Gino D’Acampo zien hoe je gerechten kunt maken die simpel en sexy zijn. Zoals hij het zelf verwoordt: ‘Als je indruk op iemand wilt maken, kies je recepten uit het hoofdstuk Romantico. Deze zijn voor twee personen, samengesteld uit luxe ingrediënten en veel effectiever dan een bos bloemen. En ik denk dat ze ook zullen werken wanneer de maaltijd niet romantisch is, maar iets bijzonders voor je moeder, beste vriend of baas.’ Kortom, Italiaans eten was nog nooit zo sexy – en dat komt mooi uit vandaag. Vanwege la festa della mamma twee gerechten om indruk mee te maken. Samen met de bruschetta van afgelopen woensdag het perfecte menu om alle mama’s op Italiaanse wijze te verrassen!

Conchiglioni ripieni
(gevulde pastaschelpen)

Gino: ‘Ik maakte dit gerecht zo’n jaar of vijf geleden voor het eerst en ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit mij geluk brengt. […] Ik weet wel dat je je afvraagt waarom een bord pasta zo succesvol is bij vrouwen en mijn antwoord is heel simpel, geloof me nou maar – ik ben een Italiaan!’

Ingrediënten
(voor 2 personen)

150 g gedroogde conchiglioni (10 schelpen)
½ ui, fijngesneden
3 eetlepels olijfolie
250 g varkensgehakt (of runder- of lamsgehakt)
250 g bechamelsaus (eventueel kant-en-klaar)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
8 basilicumblaadjes
50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen zwarte peper

Kook de conchiglioni 5 minuten voor in kokend water met zout. Giet ze af en laat ze op een schone theedoek uitlekken en afkoelen.

Fruit de ui in een braadpan in 2 eetlepels olijfolie goudbruin. Roer het gehakt erdoor en roerbak het 15 minuten tot het rul en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en laat het gehakt afkoelen.

Roer de helft van de bechamelsaus door het koude gehakt. Verwarm de tomatenblokjes in een pan op laag vuur. Voeg als ze borrelen de overgebleven olijfolie, de basilicum en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus niet langer dan 3 minuten koken.

Verwarm de oven voor tot 180 °C (gasstand 3). Giet de tomatensaus in een ovenschaal (zodat de pasta niet gaat plakken). Vul de conchiglioni met het gehaktmengsel en leg ze in de schaal. Leg ze niet al te dicht bij elkaar. Besprenkel de pasta met de overgebleven bechamelsaus en dek de schaal af met aluminiumfolie.

Zet de schaal 20 minuten in de oven. Neem de folie eraf en bestrooi de conchiglioni met de Parmezaanse kaas. Laat de kaas in nog 5 tot 10 minuten goudbruin worden.

Schep wat tomatensaus op het midden van de borden, leg de gevulde conchiglioni erop en dien het gerecht direct op.

 

Paradiso di cioccolato
(chocoladeparadijs)

Na de twee verschillende wegen naar het Paradijs van afgelopen week (de koepel van de Duomo en de deuren van het Baptisterium in Florence) zorgt Gino voor een heel andere hemelse ervaring!

Ingrediënten
(voor 2 personen)

100 g goede kwaliteit pure chocolade (70% cacao)
50 g gezouten boter, op kamertemperatuur
20 g gemalen amandelen
20 g maïzena
1 ei, gesplitst
45 g fijne kristalsuiker
1 eetlepel amaretto
2 chocoladetruffels, van goede kwaliteit
poedersuiker

Verwarm de oven voor tot 160 °C (gasstand 2-3). Rasp circa 25 g chocolade op een bord. Wrijf 25 g boter goed uit over de binnenkant van 2 flinke bekervormpjes (dariole). Bestrooi de vormpjes met de geraspte chocolade, schud het teveel eruit en zet ze op de bakplaat.

Smelt de overgebleven chocolade met de restjes geraspte chocolade en de overige 25 g boter in een schaal die op een pan met net niet borrelend water is gezet. Neem de kom van de pan en roer de amandelen, maizena en eierdooier door de gesmolten chocolade.

Klop in een schone, vetvrije kom het eiwit tot het in zachte pieken blijft staan. Klop geleidelijk de suiker erdoor tot het een stevig schuim is. Spatel het eiwitschuim en de amaretto door het chocolademengsel. Verdeel de helft van de chocolade over beide vormpjes, leg er een truffel op en vul de vormpjes met de rest van het chocolademengsel. Blijf tot 5 mm onder de rand.

Bak de fondants 20 minuten in het midden van de oven tot ze stevig en licht gerezen zijn en nog iets trillen als je het vormpje beweegt. Stort de fondants op twee dessertbordjes, bestuif ze royaal met poedersuiker en dien ze heet op.

Buon appetito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *