Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Made in Sicily: calamari fritti

Hoewel Locatelli’s verhaal over caciocavallo te mooi is om niet met jullie te delen, vanmiddag een recept zonder deze bijzondere kaas, juist omdat hij zo moeilijk verkrijgbaar is. In plaats daarvan maken we onder de bezielende leiding van Locatelli calamari fritti, gebakken pijlinktvis.

Locatelli: ‘Toen ik eens in de keuken stond van het restaurant van mijn vriend Vittorio in Porto Palo, zei hij: ‘Maak eens wat calamari fritti voor me.’ Dus ik sneed de inktvis plichtsgetrouw in ringen, bestoof ze met bloem en liet ze in de frituurpan glijden; legde een stuk keukenpapier in een vergiet, en toen de inktvisringen goudbruin waren, schepte ik ze uit de olie op het keukenpapier om ze uit te laten lekken, wat ik altijd doe als we bij de Locanda iets frituren. Vittorio keek naar me alsof ik van een andere planeet was gekomen.

‘Wat doe je?’
‘Ik laat hem uitlekken, zodat de mensen niet te veel olie hoeven te eten.’
‘Dit is geen restaurant met een Michelinster,’ zei hij. ‘Mensen houden van olie. Daarom eten ze gefrituurde vis.’

En toen strooide hij Trapani zeezout, dat wat vochtig is en ook grauw, over de vis, hij smeet het er letterlijk overheen – vingers in de pot en hup – zodat je de korrels kon zien. Toch smaakten zijn gerechten nooit te zout, omdat de kwaliteit van het zout zo geweldig is; dat maakt de calamari fritti totaal anders.’

Probeer het zelf met onderstaand recept en je bent verkocht! Wedden dat deze gebakken pijlinktvisjes de komende maand vaak op tafel komen, als borrelhapje of als een van de zeven gangen tijdens het diner op kerstavond?

Ingrediënten
(voor 4 personen)

circa 400 gram bloem
500 gram calamari, schoongemaakt, in ringen of repen
plantaardige olie om te frituren
zeezout
fijngesneden bladpeterselie

Zet een bord met de bloem klaar. Wentel de inktvisringen erdoor en schud het teveel eraf. Vul een diepe pan tot niet hoger dan een derde met olie. Verhit hem tot 180 °C. Als je geen keukenthermometer hebt, kun je er wat broodkruimels in laten vallen, als ze direct flink sissen is de olie heet genoeg. Frituur de calamari goudbruin, bestrooi ze met zout en peterselie en dien ze meteen op. Buon appetito!

Meer Siciliaanse verhalen en recepten vind je in

Made in Sicily
Giorgio Locatelli
ISBN 9789072975102
€ 34,95
Fontaine Uitgevers

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hoi
    Ben gek op
    Gebakken inktvis ringen.
    Zou graag willen weten welke bloem ik moet gebruiken voor de inktvis ringen.
    Gr Bert

  2. Gewone bloem is prima, anders had Locatelli het zeker gespecificeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *