Ga op pad met onze City Walks!

Liefde voor lekkers: aardbeien/mascarpone-taart

Om onze vierde verjaardag te vieren, trakteren we jullie deze maand op vier lekkere recepten. Elk weekend één bijzonder Italiaans recept, van een bijzonder leuke food blogger. Twee weken geleden aten we kip met aardappels en verse kruiden uit de oven (van Italiaans Koken met Antoinette), vorige week maakten we pistache semifreddo van het populaire foodblog Uit Pauline’s keuken.

Vandaag luiden we het weekend in met een aardbeien/mascarpone-taart van Philippine van der Goes, die op haar blog Liefde voor Lekkers recepten, belevenissen en tips deelt.

Liefde-voor-lekkers

Philippine: ‘Het is een soort digitaal kookschriftje waar je over mijn schouder in mee kijkt en de wereld van ‘mmmm’ en ‘om je vingers bij af te likken’ opent zich. Lekker eten is mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Mijn moeder maakte vroeger alles zelf; romige yoghurt, geurend vers brood, frisse limonade. Het liefste hielp ik met het maken van toetjes en taarten. En ook het opeten van dat lekkers natuurlijk!’

mascarponetaart

Voor 8 personen heb je nodig: ¾ pak Bastogne duo koekjes (met almond smaak) | 50 gram roomboter, gesmolten | 375 gram aardbeien | 200 gram witte basterdsuiker | 1 zakje vanillesuiker | 7,5 blaadjes witte gelatine | 1 citroen | 250 gram mascarpone | 250 gram Griekse yoghurt

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verkruimel de Bastognekoekjes en meng de gesmolten boter erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan. Laat in de koelkast minstens 30 minuten opstijven.

Verwarm intussen in een steelpan de aardbeien met 50 gram basterdsuiker, de vanillesuiker en scheutje water. Laat op laag vuur 10 minuten zachtjes koken, wrijf het door een zeef om de pitjes eruit te halen en laat de puree afkoelen. Week 6 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Boen de citroen schoon, rasp de helft van de schil fijn en pers de halve vrucht uit. Verwarm in een pannetje het citroensap (laat het niet koken), haal van het vuur en los de uitgeknepen gelatine op. Laat iets afkoelen.

Klop in een kom de mascarpone en de yoghurt met de rest van de suiker tot een gladde massa. Roer de gelatine en citroenrasp er goed door. Schenk de helft van de fruitpuree bij het mascarponemengsel en schep het met een spatel enkele slagen om. Schenk het mengsel voorzichtig over de taartbodem en zet de taart in de koelkast.

Na een half uur week je 1,5 blaadje gelatine in koud water. Verwarm een beetje vruchtenpuree en los hierin de gelatine op. Meng dit door de rest van de vruchtenpuree. Giet alles op de taart en laat minstens 3 uur opstijven.

Snijd de rand van de taart los met een scherp warm mes en verwijder daarna de springvorm. Decoreer de taart bijvoorbeeld met rood fruit en een beetje poedersuiker.

In plaats van aardbeien kun je ook ander fruit gebruiken, zoals frambozen of zwarte bessen. Dit kan prima diepvriesfruit zijn, dat is goedkoper en maakt voor de puree niets uit. Let wel op dat het niet al gezoet fruit is. Als dat wel zo is hoef je er minder suiker doorheen te doen.

De taart kun je makkelijk een dag van te voren maken, hij blijft heerlijk. Als je ‘m nog verder van te voren maakt kan het zijn dat de koekbodem zacht wordt. Je zou deze, voordat je de mascarponevulling erop giet, nog even extra kunnen kwasten met wat gesmolten boter. Dat zorgt ervoor dat het vocht minder snel in de koekjes trekt.

Salad of fresh cherry tomatoes with herbs and cheese

Nóg meer lekkers!
In onze Special Italië op tafel vind je nog eens drie andere recepten van Liefde voor lekkers: hazelnootcantuccini, tiramisù en een hazelnoot/yoghurttaart met ganache van chocolade.

Daarnaast bevat deze smakelijke special nog eens 144 andere recepten, met klassiekers als carpaccio en vitello tonnato tot smakelijke pasta’s, toetjes om je vingers bij af te likken en tal van streekgerechten waarmee je in een handomdraai de smaak van Italië op tafel tovert. Geniet van het lezen, van het bereiden en vooral van het gezamenlijk op eten (en -drinken) van al deze lekkernijen. Buon appetito!

Ciao-tutti-Special-Italië-op-tafel

Bestel Ciao tutti Special #6 – Italië op tafel voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *