Ga op pad met onze City Walks!

Lente in Sicilië

We blijven vandaag nog even op de Eolische eilanden, op Lipari om precies te zijn. In het verrukkelijke kookboek Lente in Sicilië, dat net is verschenen, vond ik namelijk een recept voor koekjes van dit eiland die zo bijzonder lekker zijn dat ik jullie het recept niet wilde onthouden. Ik zou zeggen; eerst boodschappen doen, de koekjes in de oven en dan straks met een kopje koffie en een schaaltje koekjes verder lezen over dit heerlijke kookboek dat de smaak van Sicilië bij je thuis brengt.

Ingrediënten
(voor circa 25 nnacatuli liparesi – gevulde koekjes van Lipari)

Voor het deeg:
500 g zelfrijzend bakmeel
2 biologische eieren plus 1 biologische eidooier
60 g fijne suiker
150 g boter op kamertemperatuur
1 tl puur vanille-extract

Voor de vulling:
200 g gemalen amandelen
200 g fijne suiker
2 tl gemalen kaneel
paar druppels rozenwater
rasp van 1 biologische citroen
1 biologisch eiwit

Verwarm de oven voor op 200 °C. Draai de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine tot een samenhangend geheel. Maak er een bal van, wikkel die in vershoudfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast. Maak de vulling door alle ingrediënten te mengen tot een kleverige pasta.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ongeveer 3 mm dikte. Snijd er cirkels uit van ongeveer 8 cm doorsnede. Leg bij elke cirkel op één helft een theelepel van de vulling. Vouw de cirkels dicht, zodat het halve maantjes worden. Druk de randen met een vork stevig dicht.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Prik gaatjes in de bovenkant van de koekjes en leg ze op de bakplaat. Bak ze in 6-8 minuten goudbruin. Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze blijven luchtdicht verpakt 4-5 dagen goed.

Lente in Sicilië
In Lente in Siciliëontdekken Manuela Darling-Gansser en fotograaf Simon Griffiths het eiland in de lente, als Sicilië op zijn mooist is. Net als het landschap heeft ook de Siciliaanse keuken een eigen karakter en een bijzondere variëteit. Exotische Arabische specerijen, zachte verse ricotta, pasta met sardines, tonijn en zwaardvis, beroemde desserts en een overdaad aan verse groente, sinaasappels, limoenen en pistachenootjes.

De Sicilianen zijn het er over eens, het beste eten wordt thuis bereid. De verleidelijk en makkelijk te maken recepten van Manuela vinden hun oorsprong dan ook in de keukens van Sicilianen, van de kleurrijke insalata pantesca tot de zoete cannoli. Maar Lente in Sicilië is meer dan alleen een kookboek, het is een zinnenprikkelende reis naar het hart van dit eiland, naar de culturele en culinaire hoogtepunten, naar de mensen die er leven en trots de mooiste plekken van het eiland laten zien.

Dankzij de prachtige foto’s reis je echt met de auteur en de fotograaf mee. Je kijkt mijmerend uit over een rotspartij, loopt watertandend langs de kleine pasticcerie waar de koekjes hoog opgestapeld voor de ramen liggen en proeft bijna het zout op je lippen als je de kleurrijke foto’s van de kleine haventjes ziet. Met Lente in Sicilië waan je je even op dit zonnige eiland. Laat de Siciliaanse lente maar komen!

Lente in Sicilië
Manuela Darling-Gansser & Simon Griffiths
ISBN 9789077740804
€ 29,95
uitgeverij De Boekenmakers i.s.m. Edicola Publishing

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Alleen de omslag van het boek doet je al watertanden.
    Citroenen zoals ze horen te zijn en met het recept is ook niets mis 🙂
    Ga ik een keer maken met mijn klein dochter, jammie, jammie!!!
    Ciao, ciao Saskia!

  2. Hier wil ik heen, en het boek wil ik ook!
    Saskia ,wat haal je allemaal bij me boven,of is het paradijs toch dichter bij als we denken?
    Ciao Saskia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *