Ga op pad met onze City Walks!

Kruidje roer mij

Kruiden zijn niet weg te denken uit ons leven. Van oudsher worden kruiden in de keuken gebruikt om gerechten te verbeteren of te verrijken met hun geur en smaak. Zelfs de kleinste hoeveelheid kruiden kan de uitkomst van een gerecht beïnvloeden en dat is precies waar het geheim in schuilt.

De lezers van onze culinaire special Italië op tafel hebben al kennis kunnen maken met Kruidje roer mij, waarin Larisse van der Haar-Buijze laat zien hoe je culinair creatief kunt zijn met kruiden. Welke kruiden smaken goed in een gerecht en hoe maak je smaakvolle combinaties?

Kruidje-roer-mij-Larisse

Larisse: ‘Als ik in de lente of zomer door mijn tuin loop, ruikt het er naar de beste keuken in de wereld. Het karakteristieke, sterk kruidige aroma van rozemarijn vermengt zich met de citrusgeur van de verveine. Het kietelt mijn zintuigen en inspireert mijn culinaire brein. Uit mijn herinnering komt een verrukkelijke lamsstoofpot naar boven en in mijn gedachten ontstaan recepten die ik nog nooit maakte. Bij het koken gebruik ik al mijn zintuigen en de geuren in mijn tuin vormen een grote inspiratie.’

In Kruidje roer mij trakteert ze ons onder andere op een heerlijke Italiaanse soep. Larisse: ‘Met deze heerlijke zuppa van tomaten en puntpaprika’s waan je je echt in de keuken van een Italiaanse mamma. De soep is puur, vers, zonder bouillon, maar boordevol smaak!’

Kruidje-roer-mij-tomatensoep

Voor 4 personen heb je nodig: 2 tot 4 puntpaprika’s | 8 tot 10 mooie trostomaten en/of pruimtomaten | 2 teentjes knoflook | 1 zoete ui | 3 eetlepels olijfolie | ½ theelepel grof zeezout | zwarte peper | ½ theelepel gedroogde oregano | 1 eetlepel verse oregano

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verpak elke puntpaprika in een ruim stuk aluminiumfolie (als een buideltje) en pof ze ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze dan uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Je kunt de puntpaprika’s ook (niet in folie verpakt) grillen in de oven of op de barbecue tot het vel zwart kleurt en blazen vormt. Stop de puntpaprika’s in een plastic zak en bind die dicht. Laat ze zo een minuut of 10 rusten, daarna is het vel gemakkelijk te verwijderen. Verwijder het vel en de zaaddoosjes en snijd de puntpaprika’s in stukjes.

Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de harde kernen. Snijd de knoflook in plakjes. Snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een soep- of braadpan. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg vervolgens de tomaten, knoflook, zout, peper en oregano toe en roer goed. Leg het deksel op de pan en laat de soep op een laag vuur circa 25 minuten zachtjes koken. Vergeet niet om af en toe te roeren. Voeg zo’n 5 minuten voor het verstrijken van de kooktijd de puntpaprika toe. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Voeg indien nodig wat zout en peper toe. Is de soep te dik? Voeg dan wat water toe en laat de soep nog vijf minuutjes pruttelen. Garneer de soep met de verse oregano.

Kruidje-roer-mij-oregano

Nog veel meer recepten met kruiden vind je in het e-book Kruidje roer mij:

Kruidje-roer-mij

Kruidje roer mij
Larisse van der Haar‐Buijze
ISBN 9789059406735
€ 6,99
Van Duuren Media

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *