Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kookkunst

Vandaag kunst van een heel andere orde: de kunst van het koken. Aan de hand van onderstaand recept maak je een heerlijke primo met gorgonzola en pistachenootjes, die zeker in het najaar en de winter naar meer smaakt!

Gnocchi en gorgonzola vormen een hemels duo: de romige gorgonzola past perfect bij de zachte aardappelkussentjes. De pistachenoten zorgen voor een verrukkelijke textuur en extra smaak. Ik voeg ze vaak toe aan een recept voor pasta, risotto en gnocchi, want ze geven echt een extra accent. Probeer maar eens!

Ingrediënten
(voor 4 personen)

Voor de gnocchi
1 kg aardappels, ongeschild
1 ei
200 g bloem, plus extra om te bestrooien
zeezout

Voor de saus
50 g boter
150 g slagroom
100 g gorgonzola dolcelatte (zonder blauwschimmel), in blokjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
80 g verse pistachenoten, grof gehakt
100 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 eetlepel marjolein, fijngehakt

Maak eerst de gnocchi. Kook de aardappelen 25 tot 30 minuten in een ruime hoeveelheid water, giet ze af en laat ze iets afkoelen. Schil en pureer de aardappelen. Laat de puree goed afkoelen en voeg het ei toe. Meng alles met een vork door elkaar, voeg dan 200 gram bloem en wat zout toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg.

Bestrooi het werkvlak met bloem en kneed het deeg tot een stevige deegbal. Verdeel het deeg in zes rolletjes. Snijd er stukjes van 2 tot 4 cm uit. Verspreid de gnocchi over een met bloem bestoven theedoek en rol ze stuk voor stuk over het uiteinde van een vork.

Smelt voor de gorgonzolasaus de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de room en de gorgonzola toe en strooi er een beetje zout en peper over. Roer tot de kaas gesmolten is en haal dan de pan van het vuur.

Kook de gnocchi in een grote hoeveelheid kokend water met wat zout: leg ze op een bord, houd het bord iets schuin boven de pan en laat de gnocchi voorzichtig in het kokende water glijden. (Je kunt de gnocchi in porties koken als de pan niet groot genoeg is.) Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan zodra ze aan het oppervlak komen drijven.

Schep ze vervolgens bij de saus in de koekenpan. Zet de pan op laag vuur en roer de gnocchi snel met een houten lepel door de saus. Bestrooi de pasta met de pistachenoten, de geraspte kaas en de marjolein en schep alles voorzichtig door elkaar. Strooi er nog een klein beetje extra peper over en serveer direct.

Dit kunstige recept is afkomstig uit het nieuwe kookboek The Art of Pasta, vol met recepten voor pasta en andere primi. Pastagerechten vormen niet alleen de ziel van de Italiaanse keuken, maar zijn ook geliefd en onmisbaar in vele Nederlandse huishoudens, getuige het niet-aflatende succes van pastakookboeken.

In The Art of Pasta staan niet alleen duidelijke recepten voor het zelf maken van de lekkerste pasta en de perfecte gnocchi, maar ook klassieke sauzen als bolognese naast tot de verbeelding sprekende gerechten als cannelloni met konijn en artisjokken. Dit boek laat elke pastaliefhebber watertanden en is dankzij de prachtige foto’s van Anson Smart en bijzondere illustraties van kunstenaar Luke Sciberras bovendien een feest voor het oog.

Het brein achter The Art of Pasta wordt gevormd door Lucio Galletto en David Dale. Galletto verstaat als geboren Italiaan en restauranthouder in Sydney de kunst van het pastamaken als geen ander. Daarnaast is hij ook een groot kunstliefhebber en hangen er in zijn restaurant meer dan vijfhonderd kunstwerken. Hij schreef al eerder kookboeken en won daarmee verschillende prijzen.  Dale is een vriend van Lucio en schrijft als journalist voor onder meer The Sydney Morning Herald. Ook Dale heeft al verschillende (kook)boeken op zijn naam staan.

The Art of Pasta
Lucio Galletto & David Dale
ISBN 9789021550947
€ 29,95
Kosmos Uitgevers

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Goed idee: vandaag zelf pasta maken! Mooie kookboeken lijken het me! Saluti, Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *