Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Koken voor kerst: kerstboompjes van sterrenkoekjes

In onze keuken prijkt sinds kort de Maxximum-keukenmachine van Bosch. Zo’n keukenmachine die alles kan stond al erg lang op ons verlanglijstje, aangezien we met zo’n hulpje nog veel makkelijker en sneller verse pasta, pastasauzen en tiramisù kunnen maken. We waren afgelopen maanden echter te vaak in Italië om er volop gebruik van te kunnen maken, maar nu we in december en januari ook weer even regelmatig in Nederland zijn, maken we graag plaats voor dit mega-keukenhulpje.

Bosch-Maxximum-Keukenmachine (1)Bosch-Maxximum-Keukenmachine (2)

Nadat we de opstelling van de machine (onze keuken is bepaald niet groot) en de werking ervan hadden uitgedokterd, wilden we meteen aan de slag. Wel met een niet al te moeilijk recept, zodat we de werking van de keukenmachine konden uitproberen zonder het recept te laten mislukken.

Gelukkig bood het net bezorgde kerstnummer van Jamie magazine meteen inspiratie. Op de cover schittert Jamie Oliver met een enorme kerstboom van sterrenkoekjes. Dat leek ons wel wat, maar dan in mini-versies die we kunnen uitdelen aan vrienden, familie en buren.

Jamie-magazine-kerst (2)Jamie-magazine-kerst (1)

Aan de slag dus! Voor circa 60 koekjes heb je het volgende nodig: 250 gram gezouten boter, 200 gram bruine basterdsuiker, 4 eetlepels schenkstroop, 4 eetlepels ahornsiroop, 600 gram bloem (plus wat extra om te bestuiven), 2 theelepels zuiveringszout, 4 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels kaneel en 1 sinaasappel. Voor het glazuur gebruik je 1 groot eiwit, 200 gram poedersuiker (plus extra om te bestuiven) en citroensap. Voor de versiering gebruikten we poedersuiker en suikerparels.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Eerst smolten we de boter met de basterdsuiker, de schenkstroop en de ahornsiroop in een kleine pan. Vervolgens mengden we in de beslagkom van de keukenmachine de bloem, het zuiveringszout, het gemberpoeder, de kaneel en de rasp van de sinaasappel. Hier schonken we het boter/stroopmengsel bij, dat we vervolgens door de Maxximum tot een soepel deeg lieten kneden. Handig hoor, zo’n hulpje!

Mocht het deeg te droog zijn, dan kun je er nog een beetje van het sap van de sinaasappel doormengen. Wij deden er een klein scheutje bij. Dan komt het aan op onze eigen spierkracht, want het deeg uitrollen moeten we toch echt zelf doen. Het is een flinke plak, dus wij deden het steeds in kleine stukjes.

kerstkoekjes-bakken-Jamie-magazine (1) kerstkoekjes-bakken-Jamie-magazine (3)

Uit het deeg staken we met stervormige uitsteekvormen zo veel mogelijk sterren, allemaal van verschillende grootte, die we op een met bakpapier beklede bakplaat legden. Zorg er hierbij voor dat de sterren elkaar niet raken. Zet voor het beste resultaat de bakplaat een half uurtje in de koelkast voor je de sterren bakt.

kerstkoekjes-bakken-Jamie-magazine (4) kerstkoekjes-bakken-Jamie-magazine (5)

We bakten de sterren, in porties, circa tien minuten in de oven. De sterren worden pas hard als ze afkoelen, dus schrik niet als de koekjes nog zacht zijn na het bakken. Ze worden vanzelf lekker bros en knapperig als je ze even laat staan.

Voor het glazuur klopten we (nou ja, de keukenmachine) het eiwit met de poedersuiker tot een dikke, smeerbare massa. Voeg eventueel een scheutje citroensap toe als het glazuur te dik is.

We bestreken het midden van de sterren met glazuur en bouwden er mooie kerstboompjes van, simpelweg door de sterren van groot naar klein op te stapelen. Zorg dat je de punten van de sterren steeds een beetje draait, zodat je echt een mooi kerstboomeffect krijgt. Als piek zet je een kleine ster rechtop.

kerstboom-kerstkoekjes

Wij versierden de boompjes met poedersuiker en suikerparels, maar je kunt bijvoorbeeld ook gekleurd glazuur of chocoladeglazuur gebruiken. Of net als Jamie zo’n mega-kerstboom maken, als pronkstuk tijdens het kerstdiner:

Jamie-magazine-kerst

Buone feste!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Annick Corremans

    Leuke kerstboom. Deed me zin krijgen om de kerstspecial te downloaden maar de site herkent mijn email adres niet, terwijl ik sinds mijn laatste bestelling toch netjes 3x/week de nieuwsbrief krijg 🙁

  2. Grazie Annick! En dat probleem met de mailherkenning is voor je privacy. Ik heb je net een mail gestuurd met uitleg en bestelmogelijkheden!

  3. Bedankt voor het delen van het recept! Was het hoogtepunt van onze kerstbrunch 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *