Home » Italiaans eten » Recepten » Koken met kruiden
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Koken met kruiden

Na de bruschetta met tomaten uit eigen tuin vandaag een recept met kruiden uit eigen tuin, uit het kookboek Villa Bussola kookt met Puur Aroma.

De titel van dit kookboek geeft direct aan hoe het boek tot stand is gekomen. Monique Radder (eigenaresse van biologische kruidenkwekerij Puur Aroma in het Zuid-Limburgse Margraten) en Vanessa Bussola (van vakantieaccommodatie en minicamping Villa Bussola in Le Marche delen namelijk een passie voor het koken met Italiaanse kruiden. Ze verzamelden een heleboel Italiaanse recepten waarin kruiden de hoofdrol speelden, en bundelden deze in een vrolijk, frisgroen kookboek met ringband.

Bij het lezen van de recepten wil je direct een eigen kruidentuin aanleggen om ze stuk voor stuk te maken en te serveren aan lange tafels, omringd door de geur van de kruiden die gebruikt worden. Het was dan ook moeilijk kiezen welk recept ik jullie hier zou voorschotelen. De prachtige rozerode frambozenmousse met tijmgelei? Druiven met spek en salie? Dorstlessende citroen-muntlimonade? Chocolademousse met rozemarijn en zeezout? Risotto met venkel? Bruschetta met rucolapesto? Elk recept ziet er even lekker uit en smaakt nog lekkerder dan je bij het lezen ervan bedenkt.

Uiteindelijk koos ik voor het kruid dat voor mij symbool staat voor de geur van Italië: basilicum. Het leuke is dat Monique en Vanessa voordat ze de recepten hebben genoteerd, iets vertellen over elk kruid dat de revue passeert. Zo schrijven ze over basilicum:

‘De naam basilicum stamt van het Griekse woord basilikos (van basileus ) af. Basileus betekent soeverein of koninklijk. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Het is in India een heilig kruid (ocimum sanctum ), aldaar bekend als tulsi dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden.’

Van dit koningskruid maken we vandaag een basilicum mojito, om te toosten op een heerlijk kruidige zomer in Italiaanse sferen!

Ingrediënten
(voor 4 personen)

2 bosjes basilicumblaadjes
2 glazen bruine rum
4 limoenen (of biologische citroenen)
4 grote eetlepels fijne donkere rietsuiker (liefst biologisch)
ijsblokjes
bruisend water

Let op: als de limoenen niet biologisch zijn, moet je ze eerst goed borstelen en afspoelen. Niet-biologische citrusvruchten worden namelijk vaak bespoten en met was ingesmeerd.

Was de limoenen goed onder stromend water, snijd ze in dunne schijfjes en vervolgens in partjes. Leg ze in een grote beslagkom met de suiker.

Was de basilicumblaadjes zorgvuldig en dep ze droog. Bewaar vier blaadjes voor de garnering. Voeg de andere blaadjes toe aan het limoen-suikermengsel.

Stamp met een stamper (of met een grote soeplepel) alles goed door elkaar. Voeg de rum toe.

Maal de ijsblokjes met een Ice Crusher of maak ze fijn door ze in een theedoek te wikkelen en er buiten op een houten ondergrond met een grote hamer of deegroller op te slaan.

Voeg nu aan de rum de gestampte ijsblokjes toe. Vul hiermee vier grote glazen, vul af met bruisend water en garneer met de apart gehouden basilicum en een vrolijk rietje.

Met dit zomerse recept en alle andere heerlijkheden in het kookboek Villa Bussola kookt met Puur Aroma wordt het vanzelf zomer! Ook koken met kruiden? Je bestelt het kookboek door een e-mail te sturen naar info@puur-aroma.com en € 18,75 (€ 15,00 voor het kookboek en € 3,75 verzendkosten) over te maken op rekeningnummer 13.18.16.489 t.n.v. Radder te Margraten o.v.v. kookboek Puur Aroma.

Op de website van Puur Aroma vind je nog meer recepten en allerlei informatie over (het kweken van) kruiden in alle soorten en maten. Hier vind je ook alles over de nieuwe kruidenlijn Puur Aroma, de nieuwste sensatie op het gebied van culinaire kruiden. Alle kruiden zijn op biologische wijze geteeld en dragen daarom met trots het EKO-keurmerk! Ieder kruid staat in een ronde 13 cm pot en is voorzien van een etiket waar kort de toepassingsmogelijkheden van het betreffende kruid staan omschreven.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik wist niet dat jouw Italiaanse basilicum in India een heilig kruid was! Hebben we weer wat gemeen Sas 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *