Ga op pad met onze City Walks!

Kerstpasta

Nu ik dit jaar Het grote pastakookboek heb vertaald en heel veel Italiaanse stukjes heb geschreven voor Ciao tutti, moet ook Kerstmis natuurlijk een Italiaans tintje krijgen! Heb je afgelopen zaterdag nog niet genoeg inspiratie opgedaan in het stukje over La cucina italiana, dan krijg je vandaag hopelijk alsnog zin in een Italiaanse Kerstmis!

Het is misschien niet je eerste gedachte als je het kerstmenu aan het samenstellen bent, maar waarom dit jaar geen voorgerecht met pasta? Origineel, smaakvol en een lust voor het oog, zeker als je het zo serveert als op onderstaande foto!

Deze glaasjes orecchiette met broccoli en tomaat zijn ook nog eens gemakkelijk te bereiden en je hebt er niet veel voor nodig, hetgeen de kerstkookstress aanzienlijk beperkt.

Ingrediënten
(voor 6 personen)

450 g orecchiette
40 g geraspte pecorino
2 stronken broccoli
600 g ontvelde tomaten
1 teentje knoflook
een bosje peterselie
4 eetlepels extra vergine olijfolie
peper en zout

Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Kook de broccoliroosjes in een ruime hoeveelheid water met een snufje zout beetgaar. Haal ze uit het water en kook in hetzelfde water de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.

Verhit in de tussentijd de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de fijngehakte knoflook. Voeg de fijngeprakte tomaten, de fijngehakte peterselie en peper en zout naar smaak toe en laat de saus goed doorwarmen. Giet de pasta af en meng de broccoliroosjes en de tomatensaus erdoor. Verdeel de pasta over 6 mooie glazen, bestrooi met de geraspte pecorino en serveer direct.

Pasta in de vorm van orecchiette (letterlijk: kleine oortjes) is hier helaas niet, zoals in Napels, in elke kleine buurtsuper te koop. Gelukkig biedt de website www.PastaEtc.nl uitkomst: hier kun je een enorme voorraad pasta inslaan, onder andere van het Italiaanse merk Barilla.

De trouwe lezer  van Ciao tutti heeft wellicht al gezien dat de titel op Het grote pastakookboek wel wat weg heeft van het logo van Barilla; een klein grapje van de Italiaanse uitgever die het boek in Italië op de markt heeft gebracht. Barilla is namelijk een van de bekendste merken gedroogde pasta in Italië, en ook mijn favoriet. Als ik in Italië ben, sla ik dan ook altijd groot in. Al hoeft dat na de ontdekking van www.PastaEtc.nl eigenlijk niet meer – dat scheelt straks een heleboel kofferruimte!

Barilla is lang, lang geleden, in 1877, begonnen met een brood- en pastawinkel in Parma. Inmiddels is het merk wereldwijd bekend en behoort Barilla tot de leiders in de pasta-business. Naast pasta maken ze bij Barilla ook pastasauzen en andere pastagerelateerde producten.

Degenen die nu aan het roer van het Barilla-imperium staan maken deel uit van de vierde generatie van de familie Barilla. Zij proberen beetje bij beetje te vernieuwen, maar dat mag uiteraard niet ten koste gaan van de hoge kwaliteit en de naam en faam die Barilla-pasta in de loop der tijd heeft opgebouwd. Door continu de pasta’s, sauzen en andere producten te verbeteren en te vernieuwen, blijft het een merk dat iedereen aanspreekt en dat we allemaal associëren met een heerlijke vakantie in Italië.

Vanaf het allereerste begin was de kwaliteit van de pasta van het grootste belang voor de familie Barilla. Deze kwaliteit werd en wordt met name bepaald door de superieure kwaliteit van het harde tarwemeel of griesmeel dat wordt gebruikt om pasta te maken. Volgens een vaak vertelde familielegende zou Riccardo Barilla de mouwen van zijn zwarte pak borstelen met het griesmeel. Als er na het borstelen geen vlekken achterbleven, was de bloem droog en fijngemalen genoeg om te gebruiken in zijn Barilla-pasta.

De orecchiette komen oorspronkelijk uit Apulië (ook wel bekend onder de Italiaanse naam Puglia), waar ze ook wel strascinate worden genoemd. Strascinare betekent slepen of uitrekken, en verwijst in dit geval naar de werkwijze bij het maken van de orecchiette: de pasta wordt eerst gerold en dan met de duim een klein stukje meegesleept of uitgerekt, zodat de karakteristieke halfronde vorm ontstaat. Dankzij deze vorm wordt de saus goed opgenomen.

Oordeel zelf en ga snel inkopen doen voor het kerstdiner. Want naast pasta in alle soorten en maten vind je op www.PastaEtc.nl ook balsamicoazijn, olijfolie, risottorijst, prosecco, truffel, koffiebonen, chocolade, panettones, kookboeken en lekkere geschenkpakketten! Buon appetito!

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. Leuk die site van pasta-producten, heel intelligent hoor! De kaart met “Made in Italy” vind ik heel leuk, die kun je ook ergens kopen???? Bedankt !! Elly

  2. Barilla is ook mijn favoriet. In België vind je het bij Delhaize en de Italiaanse Speciaalzaken zoals bv Renieri te Genk waar je trouwens een zeer uitgebreid gamma van Italiaanse producten kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *