Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Het Toscane van foodblogger Giulia Scarpaleggia (van Juls’ Kitchen)

Tijdens ons laatste bezoek in Florence ontdekten we in een van de boekhandels die we altijd afstruinen naar nieuw leesvoer het boek I love Toscana, van de bekende Toscaanse food blogger Giulia Scarpaleggia. Op haar blog Juls’ Kitchen deelt ze geweldige recepten, grotendeels gebaseerd op de recepten die in haar familie al generaties lang worden bereid, verhalen én culinaire tips voor Toscane.

I-love-Toscana

Die combinatie doet ons online al regelmatig watertanden, zo gebundeld in boekvorm waren we helemaal niet te houden. Onze handen kneedden al bijna het pastadeeg, onze mond proefde al die lekkere bruschetta-variaties en onze neus rook al de geur die tijdens het uitproberen van al dat lekkers in de keuken zou hangen.

Dat begint al op de cover, met knapperige cantuccini waar je zo je tanden in zou willen zetten, een kom rustieke bonensoep (de inwoners van Toscane worden immers niet voor niets mangiafagioli, boneneters, genoemd), zelfgemaakte pici met tomatensaus en een typisch Toscaans straatje met een vrolijk wapperende Italiaanse vlag.

Na het openen van het boek word je direct meegezogen in Giulia’s letterlijk heerlijke wereld. Nog meer dan op haar blog kun je je onderdompelen in recepten, verhalen en talloze foto’s. Bruschette met cavolo nero, salade met verse tuinbonen, groene asperges en pecorino, pappardelle en pici, panzanella (mét voorjaarsvariatie), allerlei hartverwarmende vlees- en stoofgerechten (met onder andere peposo), frittata en gefrituurde bloemkool, pijnboompittentaart, cake met vin Santo…

Loopt het water je al in de mond? Dat hadden wij bij die eerste aanblik ook, dus het boek ging mee terug naar Nederland en ‘woont’ sindsdien op het aanrecht. Er staat gewoon te veel lekkers in, waardoor we er minimaal één keer in de week uit koken en het niet in de kast belandt.

Het recept dat we het vaakst hebben gemaakt en dat we vandaag met jullie delen, is dat van quattro quarti al vin santo, hetgeen letterlijk Vier kwarten met vin santo betekent. Die vier kwarten vormen samen een heerlijke cake, die zijn bijzondere smaak dankt aan een beetje Toscaanse dessertwijn.

cake-vin-santo

Voor 1 cake heb je nodig: 3 eieren (circa 190 gram, gewogen met schaal), 190 gram suiker, 1 koffiekopje vin santo, 190 gram doppio zero-bloem, ½ zakje gist (8 gram) en de geraspte schil van 1 biologische sinaasappel (al vinden wij het met citroen net even frisser)

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop de boter met de suiker enkele minuten, tot je een schuimige massa krijgt. Voeg een voor een de eieren toe en schenk er dan ook de vin santo bij. Zeef de bloem en de gist en meng er de geraspte sinaasappelschil door. Meng alles voorzichtig door het botermengsel.

Vet een cakevorm in, bestuif de bodem en zijkanten met een beetje bloem en schep er voorzichtig het cakebeslag in. Zet de cake in de voorverwarmde oven en laat hem in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin bakken. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken; als deze er droog uitkomt is de cake goed gaar. Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Bestrooi voor het serveren royaal met poedersuiker en geef er een lekker glaasje vin santo bij!

Goed nieuws voor alle Nederlandse en Vlaamse lezers: in februari 2014 verschijnt de Nederlandstalige editie van I love Toscana. Het boek heet Eet, proef, beleef Toscane en zal uitgegeven worden door Kosmos Uitgevers. Een exemplaar reserveren kan alvast via bol.com!

Julskitchen

Giulia zelf geeft in onderstaand filmpje alvast een klein voorproefje van wat je te wachten staat:

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *