Ontdek Ciao tutti's droomplekken!

Gouden kaas of Goudse kaas?

Dat de Nederlandse keuken bij de Italianen niet echt in de smaak valt, schreef ik hier laatst. Een paar dagen later kreeg ik een mailtje van een Italiaanse vriendin; of ik dat even wilde nuanceren, want ‘die Goudse kaas is een smakelijke uitzondering op jullie aparte keuken’.

Bij dezen dus een Italiaans eerherstel voor de Goudse kaas, waarvan de volgende keer een paar kilo mee moet naar Italië – dat was namelijk de achterliggende vraag van deze Italiaanse Goudse kaas-fan. Geen probleem uiteraard, als ik op de terugweg dan maar kilo’s pecorino, parmigiano, echte mozzarella, burrata, caciocavallo en meer van dat soort heerlijke Italiaanse kazen mag inpakken.

Hoewel ik al dol was op risotto met groene asperges en Parmezaanse kaas, burrata met gegrilde courgette en pecorino met honing als dessert, kan ik me namelijk bij de volgende lading kaas uit Italië verheugen op al die heerlijke recepten die in het boek Culinair koken met kaas zijn verzameld. Wat denken jullie bijvoorbeeld van taleggio gefrituurd in maïsmeel- en grappabeslag, citroen/ricotta/pecorinobeignets, aardappelgratin met zwartetruffelkaas, geroosterde pompoen met verse Toscaanse pecorino en duivelse honing of risottokoekjes met verse robiola?

Dat belooft een warme winter vol kaas te worden. Gelukkig had ik nog een klein stukje echte parmigiano over – een onmisbaar onderdeel van mijn basisvoorraad en voor mij toch echt de kaas der kazen. Gouden kaas, in plaats van Goudse kaas.

Hiermee heb ik alvast het recept voor de parmigianopuddinkjes uit Culinair koken met kaas uitgeprobeerd. Heerlijke, goudkleurige cakejes die als bijzonder bijgerecht bijna de aandacht van het hoofdgerecht afleiden. Gelukkig zijn ze ook lekker als borrelhapje, bij de lunch of gewoon tussendoor!

Parmigianopuddinkjes
(voor 12 stuks)

255 gram bloem
2 theelepels droge gist
300 gram fromage Blanc (Franse kwark)
3 eieren, geklutst
2 eetlepels extra vergine olijfolie
55 gram parmigiano reggiano, geraspt
snufje zout

Meng de bloem en de gist in een middelgrote kom. Roer de kwark, de eieren, de olijfolie, de parmigiano en het zout erdoor. Laat het beslag minimaal 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4). Verdeel het beslag over een muffinvorm voor 12 muffins en bak 30 minuten, of tot de cakejes luchtig en goudbruin zijn. Haal ze uit de oven, neem de cakejes uit de vorm en serveer als ze nog lekker warm zijn.

Voor al die andere overheerlijke kaasrecepten duik je in

Culinair koken met kaas
Chester Hastings
vertaald door Inge de Boer
ISBN 9789045202471
€ 29,95
Karakter Uitgevers

Bestel Culinair koken met kaas via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ga op pad met onze City Walks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *