Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toscaanse pappa al pomodoro met burrata en verse pesto naar recept van Soep-er

In het kookboek Soep-er serveert Janine de Roode soep uit alle uithoeken van de wereld, voor elke dag van het jaar. Ook uit Italië, met bijvoorbeeld herfstige champignonsoep met truffel en citroen, Toscaanse pappa al pomodoro, soep met orzo, huisgemaakte pesto en citroen, soep van geroosterde cherrytomaten en basilicum en courgettesoep met pecorino en huisgemaakte gerookte citroenolie.

Dankzij de heldere stap-voor-stap-uitleg van Janine de Roode van Soep-er – Utrechts eerste soepbar – maak je de heerlijkste soepen nu ook thuis. Of het nu een lunch, tussendoortje, voorgerecht of een vullende avondmaaltijd is, er is voor ieder wat wils.

Pappa al pomodoro met burrata en pesto

Wij mogen alvast een voorproefje geven, met het recept voor pappa al pomodoro, een stevige Toscaanse tomaten-broodsoep, met een topping van burrata en huisgemaakte pesto.

Janine: ‘Als ik aan comfort food denk, schiet deze soep me te binnen. Een heerlijk verwarmende en vullende soep, die extra lekker wordt door de burrata en huisgemaakte pesto als topping.

Een waar feestje waar je zowel op een koude winteravond als warme zomermiddag van kunt genieten. In het eerste geval met een goed glas stevig rood en een dekentje op de bank, in het tweede met een glas crispy wit op een terras in Toscane.’

Wat heb je nodig voor deze pappa al pomodoro?

Voor vier personen heb je nodig: 500 gram cherrytomaten | 4 teentjes knoflook, gepureerd | 1 rode chilipeper, in dunne reepjes en de zaden verwijderd | een kwart theelepel cayennepeper | 2 tot 3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor de tomaatjes uit de oven | 1 gele ui, gesnipperd | 70 gram tomatenpuree | 1 theelepel kristalsuiker | 1 eetlepel aceto balamico | 400 gram gepelde pruimtomaten, uit blik | 400 gram gepelde cherrytomaten, uit blik | 15 gram basilicumblaadjes | 500 gram oud brood, bijvoorbeeld ciabatta of stokbrood, in stukjes gescheurd | zeezout en zwarte peper

Voor de topping heb je nodig: 4 kleine bollen burrata | 4 eetlepels huisgemaakte pesto | extra vergine olijfolie | zwarte peper

Hoe maak je de Toscaanse pappa al pomodoro?

Doe de cherrytomaten, knoflook, chilipeper, cayennepeper en naar smaak zeezout en zwarte peper in een braadslede of ovenschaal. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en schep goed om. Zet vijfenveertig minuten in de oven.

Verhit in een soeppan twee eetlepels olijfolie op zacht vuur en fruit de ui vijf minuten. Blijf tussentijds roeren om te voorkomen dat de ui bruin wordt of aanbakt.

Schep de tomatenpuree door de ui, samen met de kristalsuiker en de balsamico. Roer een tot twee minuten door en voeg de gepelde pruim- en cherrytomaten en de tomaatjes uit de oven toe. Laat twintig minuten zachtjes pruttelen en roer af en toe goed door.

Voeg de basilicumblaadjes en de stukjes brood toe. Laat tien minuten koken tot het brood zich mooi met de soep vermengd heeft en uit elkaar valt wanneer je de soep doorroert.

Breng op smaak met eventueel extra vergine olijfolie, balsamico, suiker, zeezout, zwarte peper en cayennepeper.

Serveer de pappa al pomodoro met per kom een bol burrata, een eetlepel pesto, wat druppels extra vergine olijfolie en zwarte peper. Je kunt de burrata ook vervangen door wat geraspte pecorino of Parmezaanse kaas – dat maakt deze soep net wat rijper van smaak!

Alle Soep-er-recepten vind je in

Soep-er | Janine de Roode | ISBN | € 25,99 | uitgeverij Terra| bestel Soep-er bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *