Ga op pad met onze City Walks!

Feest! Peren-hazelnoottaart met rozemarijn

Stevie Parle kookt niet zo vaak Italiaans meer, maar, zoals hij zelf zegt in zijn nieuwe kookboek, ‘de invloed van deze keuken vind je terug in de meeste van mijn gerechten. Italianen weten wat eten is. Ik houd van hun maaltijden. Die beginnen met antipasti: iets als gebakken groenten, gezouten ham, kaas, dingen die lekker zijn bij een aperitivo. Dan volgt een zetmeelrijke primi van pasta, soep of rijst, gevolgd door een simpel hoofdgerecht van vlees of vis met groenten met olijfolie, daarna kaas en tot slot het dessert.

Zelfs als ik maaltijden maak uit een cultuur waar dit niet gangbaar is, kook ik vaak op deze manier. Ik eet graag koolhydraten voor de eiwitten en vind het heerlijk om met lekkere kleine hapjes te beginnen. Italianen doen nooit te veel ingrediënten op een bord. Het simpele, ingetogen eten behoort niet altijd, zoals gedacht, tot de plattelandskeuken. Vaak wel − waarbij we veel kunnen leren van de landelijke Italiaanse cucina povera, met name uit het zuiden − maar vaak komt het populaire Italiaanse eten uit de grote steden van Italië. Waarom zouden anders zoveel bekende gerechten genoemd zijn naar de steden waar ze zijn ontstaan: ossobuco milanese; bistecca fiorentina; ragù bolognese; focaccia genovese… de Italiaanse keuken is in feite minimalistisch eten. Hij is gedurende generaties ontwikkeld door grote koks die steeds eenvoudiger gingen koken.

Van deze eenvoudige, subtiele benadering kunnen we allemaal leren. Al contadino non far sapere quanto è buono il formaggio con le pere – ‘vertel de boer niet hoe lekker kaas met peren smaakt.’

Dat is een meer dan waar spreekwoord, maar ter gelegenheid van Saskia’s verjaardag combineren wij de peren vandaag niet met kaas, maar verwerken we ze in een heerlijke peren-hazelnoottaart met rozemarijn.

Perentaart 2 - Stevie Parle

Ingrediënten

voor het deeg:
350 gram tarwebloem, gezeefd | 100 gram poedersuiker, gezeefd | 225 gram boter | snufje zout | 3 eidooiers

voor de vulling:
200 gram geblancheerde hazelnoten, geroosterd | 250 gram boter | 250 gram fijne kristalsuiker | 3 eieren | 4 grote peren | 1 theelepel rietsuiker | 1 vanillestokje, in de lengte gespleten, merg eruit geschraapt | 75 ml grappa | 2 takjes rozemarijn

Meng in een keukenmachine met de pulseerknop de bloem, de poedersuiker, de boter en het zout tot een grof kruim. Voeg de eidooiers toe en meng dit met de pulseerknop tot er een samenhangend mengsel begint te ontstaan. Stort dit en kneed het nog wat. Verdeel het in twee porties, rol er ballen van, verpak deze in plasticfolie en leg ze een paar uur in de koelkast.

Maal de noten grof en haal ze uit de keukenmachine. Meng vervolgens de boter en de kristalsuiker in de machine, doe de noten erbij gevolgd door de eieren, en meng alles goed. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Meng de peren in een kom met de rietsuiker, het vanillemerg en de grappa.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Rasp het deeg boven een taartvorm met een doorsnede van 32 cm en druk het in de randen en grof over de bodem (misschien gebruik je slechts de helft van het deeg, maar de rest kun je dan invriezen). Zet de vorm circa 10 minuten in de vriezer en bak het deeg dan 15 minuten in de oven, tot het lichtbruin ziet en stevig aanvoelt. Laat het enkele minuten afkoelen en verdeel er het notenmengsel over. Druk hierin de peren en steek de takjes rozemarijn rond de peren. Bak de taart 45 minuten tot 1 uur, tot hij er bruin en lekker uitziet en niet te zacht is.

Perentaart - Stevie Parle

Meer recepten van Stevie Parle vind je in

Stevie Parle

Stevie Parle’s Real Kitchen
De spannende nieuwe smaken van een wereldchef
ISBN 9789021553528
€ 24,95
Kosmos Uitgevers

Bestel Stevie Parle’s Real Kitchen via deze link bij bol.com

 

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *