Ga op pad met onze City Walks!

Colomba pasquale – Paasduif

Zoals het eten van panettone in Italië onlosmakelijk verbonden is met Kerstmis, zo hoort het bakken van een colomba pasquale (‘paasduif’) bij een Italiaans paasfeest. De zoete cake wordt volgens een eeuwenoude traditie in de vorm van een duif, het symbool van de vrede, gebakken. Daarna wordt de duif bestrooid met kristalsuiker en amandelen.

Het oorspronkelijke recept is door Pellegrino Artusi opgetekend in De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten, dat dateert uit 1891. Het is erg bewerkelijk en neemt wel vier dagen in beslag omdat het deeg steeds opnieuw gekneed moet worden. Vandaar dat we het recept vandaag al vermelden, dan is het net op tijd klaar voor het paasontbijt!

Voor wie in de aanloop naar Pasen geen tijd heeft om uren in de keuken te staan: bij veel Italiaanse delicatessenwinkeltjes kun je ook een mooi verpakte colomba pasquale kopen.

Ingrediënten (voor drie duiven – als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed meer dan één duif maken, het is immers ook een erg leuk cadeau rond Pasen): 12 eieren | 1800 gram zeer fijne bloem | 600 gram suiker | 12 eetlepels extra vergine olijfolie | 70 gram boter | 30 gram gist | 20 gram venkelzaad | 1,5 dl vin santo | 0,5 dl marsala | 1 dl oranjebloesemwater

dag 1 – ochtend
Was de venkelzaadjes. Schenk de marsala en de Vin Santo in een kom en strooi de anijszaadjes erbij. Laat de anijszaadjes een dag trekken.

dag 1 – avond
Los de gist op in een half glas lauwwarm water, schenk het op de berg bloem en kneed er net zoveel bloem doorheen als nodig is om een consistente deegbal te verkrijgen. Leg de deegbal in een kom, bovenop de berg bloem. Bestrooi de bal met een laagje bloem, dek de kom af en zet hem tot de volgende ochtend weg op een warme, tochtvrije plek.

dag 2 – ochtend
Leg het deeg de volgende ochtend, wanneer het flink gerezen is, op het werkvlak. Druk het deeg plat en kneed er een ei, een eetlepel olijfolie, een eetlepel suiker en een eetlepel van het wijnmengsel doorheen en zoveel bloem als nodig is om een nieuwe, grotere deegbal te maken. Zorg ervoor dat de ingrediënten, zonder al te veel te kneden, goed gemengd worden. Leg het deeg opnieuw boven op de bloem, strooi er weer een laagje bloem overheen, dek het af en zet het zes tot zeven uur op een warme, tochtvrije plek.

dag 2 – avond
Voeg na zes tot zeven uur, de tijd die het deeg nodig heeft om te rijzen, drie eieren toe. Voeg ook drie eetlepels olijfolie, drie eetlepels suiker en drie eetlepels van het wijnmengsel toe en verder zoveel bloem als nodig is om een nieuwe deegbal te maken die weer iets groter is dan de vorige. Laat de deegbal op dezelfde wijze als vanochtend en gisteren rijzen. Het gistingsproces is voltooid wanneer het volume van het deeg ongeveer tot het drievoudige is toegenomen.

dag 3 – ochtend
Voeg vijf eieren, vijf eetlepels van de suiker, de olijfolie en het wijnmengsel en net zoveel bloem als nodig is toe aan het deeg en kneed het tot een nieuwe deegbal. Laat de deegbal opnieuw zes tot zeven uur rijzen. Mocht het deeg nog niet voldoende gerezen zijn, laat het dan rusten tot de volgende ochtend.

dag 3 – avond
Kneed het deeg met de drie resterende eieren, de op het vuur gesmolten boter en alle resterende ingrediënten tot een gladde massa. Mocht het deeg te slap worden, voeg dan nog wat bloem toe. Vorm drie ballen van het deeg en leg elke deegbal in een met bakpapier bekleed bakblik (in de vorm van een duif uiteraard!). Laat het bakpapier ruim boven elk bakblik uitsteken. Het deeg moet nu voor de laatste keer rijzen. Aangezien de duur van het gistingsproces alleen maar toeneemt naarmate er meer ingrediënten aan het deeg zijn toegevoegd, kan het deeg het beste op een warme plek worden gezet – dan rijst het vele malen sneller.

dag 4 – ochtend
Als het goed is zijn de deegballen nu sterk gerezen en lijken ze op springen te staan. Bestrijk ze eerst met oranjebloesemwater en daarna met eigeel. Bak de duiven in een zeer matig verwarmde oven. Wanneer de oven te heet is, bestaat een grote kans dat de broden aan de buitenkant gaar worden en van binnen klef blijven. Dat zou zonde zijn van alle moeite die je gedaan hebt…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *