Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Cocomero – een zomerse lekkernij

De zomer duurt in Nederland en België nooit lang genoeg. Hoewel we in Italië niet zo’n reden tot klagen hebben, weet ik zeker dat de zomer daar dit jaar ook veel en veel te kort zal zijn. De ‘boosdoener’ is Yvette van Boven, die met haar nieuwe kookboek Homemade Zomer een verlangen naar eindeloze zomers oproept, zodat alle recepten minimaal een aantal keer, in wisselende combinaties, de revue kunnen passeren.

Het was dan ook moeilijk kiezen welk recept ik jullie hier zou voorschotelen. De keuze is uiteindelijk niet gemaakt op culinaire gronden, maar ingegeven door pure nostalgie. Ooit, lang geleden, in de zomer van 2003, studeerde ik in Florence. Het was een bloedhete zomer; de temperaturen stegen overdag met gemak tot boven de veertig graden. Mijn studentenkamer kende geen airco, de douche deed het wel eens niet en de koelkast moest ik delen met al mijn huisgenoten, waardoor er nauwelijks plek was voor veel water en andere verkoelende elementen.

Gelukkig was er vlak bij mijn toenmalige thuis (de Via Puccinotti, vlak bij het Fortezza di Basso) een kraampje waar ze volgens mijn huisgenoten de beste cocomeri verkochten. De eerste keer dat ik hiervan hoorde, dacht ik: ‘Komkommers?! Wat vreemd! Wie heeft er nu een kraam met alleen komkommers?’

Het bleken echter geen komkommers te zijn, maar watermeloenen. En wat voor een watermeloenen! Ze waren soms zelfs zo groot als een skippybal! Gelukkig kocht je geen hele watermeloen (dat was geen doen geweest met dat warme weer), maar een flink stuk. Heerlijk sappig, koel en vooral heel dorstlessend.

Later leerde ik overigens dat het woord cocomero lang niet overal in Italië gebruikt wordt voor watermeloen; anguria is de meest gangbare variant. Maar hoe het ook mag heten in het Italiaans, feit is dat er ’s zomers geen lekkerder traktatie bestaat dan een stuk watermeloen.

Dat dacht ik althans. Maar toen had ik nog geen Homemade Zomer van Yvette van Boven. Daarin staat namelijk een recept voor een watermeloen & yoghurtsmoothie. En die is dus nog een graadje lekkerder, zeker als je hem maakt van zo’n stuk Italiaanse cocomero.

Voor 1 liter van deze smoothie heb je nodig:
500 gram watermeloen, in blokjes
2 eetlepels honing
2 eetlepels verse munt
500 ml yoghurt
1 eetlepel kardemompitjes, fijngemaakt in de vijzel

Pureer de watermeloen met de honing en de munt in een blender. Schenk de yoghurt erbij en pulseer een paar keer. Niet te lang, want dan wordt de smoothie veel te dun!

Giet de smoothie in glazen en bestrooi met de kardemompitjes. Neem een slok, doe je ogen dicht en waan je op een schaduwrijke plek in een Florentijnse tuin. Genieten!

Nog meer heerlijk(e) zomerse recepten vind je in

Homemade Zomer
Yvette van Boven
ISBN 9789059564206
€ 24,95
Fontaine Uitgevers

Bestel dit heerlijk zomerse kookboek via deze link bij bol.com!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *