Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Buon appetito da Bari – recept voor orecchiette met cime di rapa

Wie kan jullie beter met de smaak van Puglia laten kennismaken dan iemand die er geboren en getogen is? Tijdens onze snelle espresso in Bari ontmoetten we Valeria, geboren in de hak van Italië, in het zonnige Bari. Ze verliet ‘haar’ stukje Italië voor een studie in Milaan, waarna ze een master volgde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ze mengde zich dan ook meteen in ons Nederlandse gesprek, en we bestelden nog een espresso om kennis te maken. De vlucht van een van onze mede-bloggers had vertraging, dus we hadden gelukkig even tijd. Valeria bleek namelijk nog steeds in Nederland te wonen. Ze was nu in Bari om nieuwe producten in te slaan voor haar webshop Sayitaly.

Bari

Valeria miste in Nederland namelijk vooral de keuken van haar geboorteregio, de geuren, smaken en kleuren die een piatto pugliese zo bijzonder maken. Ze besloot haar baan op te zeggen en zich volledig te gaan wijden aan het importeren van lekkernijen uit Puglia, om Nederlanders kennis te laten maken met de producten die de geschiedenis, de traditie en de warmte van dit gedeelte van Italië tot leven brengen.

Al gauw praatten we over al die typische gerechten uit de keuken van Puglia. Het blijft leuk: welke Italiaan je ook ontmoet, binnen vijf minuten sta je als goede vrienden te praten over eten, recepten en restaurants. Zo ook vandaag, een heerlijk begin van onze blogtour!

Aangezien Valeria is geboren en getogen in Bari, is haar favoriete gerecht orecchiette con le cime di rapa, oftewel strascnat con le cim d rap in het lokale dialect. Want hoewel de orecchiette in heel de regio worden gegeten, vormen ze vooral in en om Bari de belangrijkste culinaire traditie.

Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (1)

Orecchiette betekent letterlijk ‘oortjes’ – en zo ziet deze pasta er dan ook uit. Ze worden nog echt met de hand gemaakt, waarbij je met je duim de pasta tot een perfect gevormd oortje draait, dat de pastasaus goed vasthoudt. Voor het maken van orecchiette wordt alleen farina di grano duro gebruikt, aangevuld met water en een beetje zout.

Hoe verbonden de orecchiette en Puglia nu ook zijn, deze pastasoort zou zijn ontstaan in de Provence, waar men al ver voor de middeleeuwen een zelfde soort pasta maakte. Waarschijnlijk namen de Anjous de pasta mee naar Puglia, toen ze deze streek veroverden en hun eigen tradities en gebruiken meenamen.

Voor de inwoners van Bari gaat er niets boven orecchiette met cime di rapa, een typisch Italiaanse groente die vooral in Puglia, Campanië en Lazio wordt verbouwd. In Nederland en België is het niet of nauwelijks te vinden, maar Valeria heeft de groente natuurlijk opgenomen in het assortiment van Sayitaly zodat je toch van de échte Pugliese pasta kunt proeven. Al mag je natuurlijk ook altijd het vliegtuig nemen om ze in Bari en omgeving zelf te komen proeven!

Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (2) Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (4)

De cime di rapa worden ter plekke in kleinschalige productie gemaakt, door vrouwen die alleen het recept gebruiken dat ze van la nonna en la mamma hebben geleerd. Ongekend lekker, zeker samen met een glaasje Malvasia!

Valeria heeft ons lekker gemaakt, en voor we vertrekken schrijft ze nog snel het recept voor ons op. Voor 4 personen heb je nodig: ½ middelgrote ui, gepeld en in kleine stukjes gesneden | extra vergine olijfolie | 3-4 ansjovisfilets, in olie | 400 gram orecchiette | 1 kilo cime di rapa of 350 gram gestoofde cime di rapa uit een potje

Verwarm een beetje olijfolie in een pannetje, voeg de stukjes ui en de ansjovisfilet toe en fruit goed aan, tot de ui goudgeel kleurt. Draai dan het vuur uit.

Doe in een andere pan voldoende water voor de pasta, voeg wat zout toe en breng aan de kook. Voeg dan de verse cime di rapa toe en leg het deksel op de pan. Voeg, wanneer het water opnieuw kookt, ook de orecchiette toe.

Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (5)

Kook de cime di rapa en de pasta tot ze gaar zijn, giet af en meng goed door elkaar. Roer er dan ook het uienmengsel door. Gebruik je de reeds gestoofde cime di rapa, dan roer je ze er pas door als de pasta gaar is, samen met de ui.

Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (6)

Serveer de pasta meteen, eventueel met een beetje versgemalen zwarte peper.

Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (8)Sayitaly-orecchiette-cime-di-rapa (7)

Buon appetito da Bari!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *