Ga op pad met onze City Walks!

Bloemkoolcrème met kruidencrostini

Afgelopen week aten we in Italië pasta met bloemkool. Deze oer-Hollandse groente kreeg ineens een mediterraan tintje, net als in dit recept voor bloemkoolcrème van Janneke Philippi.

bloemkoolcrème-kruidencrostini-soep-janneke-philippi

In haar nieuwste boek, Soep – bij Janneke thuis, geeft Janneke meer dan vijftig recepten voor soep. Voor alledaagse en feestelijke momenten, voor lunch, borrel en diner. Soep voor de eerste kille herfstdag of voor sneeuwwitte winterdagen.

Met prille lentegroenten of wanneer de overvloedige zomeroogst op de markt je toelacht. Soep voor het hele gezin, soep-voor-twee, of wat te denken van een soepbuffet voor als het feest is? Met homemade grissini, pestobroodjes, panfocaccia, geitenkaaskroketjes en meer voor erbij!

soep-janneke-philippi

Janneke: ‘Bloemkool is een enorm veelzijdige groente. Gekookt in melk en room zijn de fluweelzachte roosjes een heerlijke basis voor deze soep. Geroosterd in de oven krijgt zo’n oer-Hollandse bloemkool ineens een hartige mediterrane smaak. De combinatie van beide bereidingswijzen vind ik leuk en vooral erg lekker.’

Voor 4 personen heb je nodig: 1 bloemkool (Janneke maakt de soep ook graag met paarse of groene bloemkool | 1 theelepel grof zeezout | 2 tenen knoflook, fijngehakt | naaldjes van 1 takje rozemarijn | 200 ml slagroom | 1 liter volle melk | extra vergine olijfolie

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Maak de bloemkool schoon. Weeg 750 gram bloemkool af en snijd grof voor de soep. Snijd de rest van de bloemkool in roosjes en vervolgens in plakjes. Leg de plakjes bloemkool op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met het zeezout. Rooster de bloemkool in de oven in 10 minuten goudbruin en knapperig.

Doe intussen de grofgesneden bloemkool met de knoflook, de rozemarijn, de slagroom en de melk in een soeppan. Breng aan de kook en kook de bloemkool in 10 tot 12 minuten zachtjes gaar.

Houd de oven op temperatuur. Snijd 1 stokbrood van 1 dag oud in dunne sneetjes. Leg ze op een bakplaat en besprenkel de sneetjes royaal met olijfolie. Bestrooi ze met grof zeezout en fijngehakte verse kruiden als salie, rozemarijn en oregano. Rooster de broodjes in de oven in 10 minuten goudbruin en krokant. Besprenkel de crostini uit de oven met wat extra olijfolie.

Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen of diepe borden en garneer met plakjes geroosterde bloemkool en een straaltje extra vergine olijfolie. Serveer er de krokante kruidencrostini bij.

Buon appetito!

Meer soeprecepten en lekkers voor erbij vind je in

soep-janneke-philippi

Soep – bij Janneke thuis | Janneke Philippi | ISBN 9789045205878 | € 19,95 | uitgeverij Karakter | bestel Soep – bij Janneke thuis via deze link bij bol.com

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *