Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Acciughe e Pe(pe)roni

De zomer is in aantocht! Daarmee is het hoog tijd voor de zomerse Aperitivo giftpack van Peroni, waarmee het Italiaanse biermerk dit jaar de zomer viert. Voor deze bijzondere giftpack, die naast de bekende flesjes Italiaans bier een receptenboekje bevat voor lekkere Italiaanse hapjes, werkte Peroni samen met niemand minder dan sterrenchef Giorgio Locatelli.

In de inleiding van het receptenboekje vertellen ze waarom: ‘Aperitivo, dat in Noord-Italië al aan het einde van de achttiende eeuw populair werd, is een authentieke Italiaanse traditie waarin kleine smaakvolle gerechtjes in de vroege avonduren worden gecombineerd met verfrissende, lichtalcoholische drankjes, als een ontspannen inleiding tot het diner.

In de beginperiode was het gebruikelijk de drankjes samen met kleine schaaltjes met hapjes te serveren. Hoewel die gewoonte nooit helemaal is weggeweest, is er de laatste tijd in Italië sprake van een enorme opleving van dit gebruik en is het een uiterst trendy en stijlvolle aangelegenheid geworden.’

Om deze Italiaanse traditie verder te verspreiden, heeft Peroni de Italiaanse chefkok Giorgio Locatelli in de arm genomen, bij ons vooral bekend door zijn prachtkookboek Made in Italy. Vanuit een gedeelde passie voor Italiaans vakmanschap heeft hij een boekje samengesteld met zalige Italiaanse minigerechten die uitstekend smaken bij een glas Peroni (maar ook bij een vrolijke Aperol of een ander zomers drankje).

Zo kun je heel gemakkelijk een aperitivo-moment organiseren, om samen met vrienden te genieten van la dolce vita. Op Ciao tutti vandaag een klein voorproefje uit dit receptenboekje; een recept voor acciughe e peperoni (ansjovis met paprika):

Ingrediënten
(voor 12-14 porties)

20 gram Italiaanse ansjovisfilets (gezouten, in olie)
40 gram kappertjes
2 rode paprika’s
3 teentjes knoflook
1 handje platte peterselie, fijngehakt
200 ml olijfolie (extra vergine)
4 el wittewijnazijn
peper en zout

Marineer de ansjovisfilets minstens één dag in de olijfolie, wittewijnazijn, fijngehakte knoflook en peterselie. Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de rode paprika’s oen bakplaat, bestrooi ze met zout en peper en bestrijk ze met olijfolie (ongeveer een eetlepel). Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven, waarbij je ze om de 5 minuten omdraait. De paprika’s moeten zacht worden, maar niet bruin kleuren. Als de paprika’s gaar zijn, doe je ze in een bakje dat je afdekt met huishoudfolie. Verwijder de schil als de paprika’s nog warm zijn.

Haal de ansjovisfilets uit de olie en snijd ze in 3 cm brede reepjes. Meng de ansjovis en de paprikareepjes voor het opdienen in een kom. Voeg de kappertjes toe. Serveer het gerechtje op een amuselepel of in een aperitiefschaaltje. Buon aperitivo!

Een eigen aperitivo organiseren met de recepten van Locatelli? De Aperitivo giftpack van Peroni is verkrijgbaar bij vooraanstaande traiteurs en delicatessenzaken en bij Gall & Gall, tegen een adviesprijs van € 9,99.

Meer lezen over Peroni? Eerder schreef ik al een stukje over de geschiedenis van dit Italiaanse biermerk en de betekenis van het blauwe lintje.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *