Ga op pad met onze City Walks!

Aan tafel met Jamie Oliver

Dat Jamie Oliver een groot fan is van de Italiaanse keuken (want: puur, gezond en makkelijk) wisten we al. Dat je sinds afgelopen vrijdag aan tafel kunt met nieuwe Italiaanse recepten van Jamie, wist je misschien nog niet. Daarom voor deze doodgewone maandag een bijzonder Italiaans recept uit de nieuwe editie van Jamie magazine. Dan kunnen we vanavond allemaal met Jamie aan tafel!

Maar eerst richt niemand minder dan Jamie Oliver zelf het woord tot jullie: ‘Ciao! We richten de blik op mijn spirituele thuisland dit nummer: het wonderschone Italië. Ik zeg al jaren dat het voelt alsof ik daar écht op mijn plek ben en zo is het nog steeds. Het eten, de cultuur, de hele manier van leven: ik heb ze in mijn hart gesloten.

Dit nummer staat bol van Italiaanse smaken, geuren en kleuren. Ik ben op zoek gegaan naar nieuwe manieren om lasagne te maken, onze Georgie Socratous heeft de meest uiteenlopende gerechten gemaakt met bekende én minder bekende Italiaanse kazen en mijn culinaire maatje Pete Begg ging aan de slag met artisjokken. In Italië draaien ze er hun hand niet voor om, bij ons hebben ze nog altijd het imago dat ze ‘lastig’ zijn. Maar als je onze stap-voor-stap én Petes recepten hebt bekeken, zal dat verleden tijd zijn.

Ieder jaar maken we met de Fifteen-studenten een reis naar Toscane, om hen daar alles te leren over olijfolie. Lees het verhaal en ik weet zeker dat je opnieuw gegrepen wordt door dit vloeibare goud. Verder nemen we je mee naar een van Italiës best bewaarde geheimen: de regio Le Marche. Om daarna te flaneren door de straten van Verona, waar geweldig eten en onvervalste romantiek hand in hand gaan. Zei ik zojuist dat dit nummer bol staat van lekkers? Volgens mij klapt het bijna uit elkaar.’

Net als de tomaatjes in onderstaand recept voor rigatoni met salsa van geroosterde tomaten en ricotta. Samen met de ricotta toveren ze vanavond zomaar de zon op je bord. De tomatensaus in dit recept wordt voor de volle, zomerse smaak namelijk twee keer bereid – eerst in de oven en dan op het fornuis. Het resultaat is een heerlijk zoete, rijke saus die aan de rigatoni blijft hangen. Rasp er aan het eind wat ricotta salata over en je weet niet wat je proeft. Buon appetito!

Ingrediënten
(voor 4 personen)

1,5 kg rijpe trostomaten
4 tenen knoflook, ongepeld
3 laurierblaadjes
5 takjes tijm
een scheutje rodewijnazijn
400 g gedroogde rigatoni
80 g ricotta salata (harde, licht zoute ricotta)
blaadjes van 1 bosje basilicum (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Spreid de tomaten uit op een grote bakplaat en bestrooi ze met zout en peper. Verdeel de knoflooktenen, laurierblaadjes en takjes tijm erover. Schuif in de oven en rooster ze 25 minuten, tot ze uit hun vel barsten.

Laat de tomaten een minuut of twee afkoelen, trek ze van de trossen en doe ze in een koekenpan met de rodewijnazijn en een snuf zout en peper. Prak met een lepel en laat 15 minuten zacht koken, tot je een dikke, bijna romige saus hebt.

Kook de rigatoni in ruim water met wat zout. Giet af, bewaar een kopje van het kooknat. Voeg de pasta met wat kooknat voor de smeuïgheid toe aan de saus. Giet er een scheut olijfolie bij en serveer met geraspte ricotta. Strooi er eventueel basilicumblaadjes over.

Elke avond omtoveren tot een zomers Italiaans diner? Laat je inspireren door de meer dan 75 recepten in Jamie magazine. Het grote Italiënummer is tot en met 25 juni te koop in de supermarkt, boekhandel en tijdschriftenkiosk. Jamie magazine kost € 5,95.

Geen nummer van Jamie magazine missen? Een proefabonnement op Jamie magazine is nu extra smakelijk: 4 nummers voor maar 20 euro! Daarmee haal je het beste van Jamie Oliver een half jaar lang in huis. Met Jamie magazine ontdek je hoe lekker gezond eten is, en hoe simpel het is om het zelf op tafel te zetten. Als abonnee heb je elke nieuwe Jamie voordat hij in de winkel ligt en ben je nog voordeliger uit ook. Daarnaast zijn er voor abonnees regelmatig exclusieve aanbiedingen van Jamie Oliver producten. Trek in dit aanbod? Bedien jezelf snel op www.jamiemagazine.nl.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. hmmmmm het water komt mij in de mond. Buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *