Dat Jamie Oliver een groot fan is van de Italiaanse keuken (want: puur, gezond en makkelijk) wisten we al. Hij deelt zijn ontdekkingen graag met je, zoals dit recept voor rigatoni met salsa van geroosterde tomaten en ricotta, dat zomaar de zon op je bord tovert.
De tomatensaus in dit recept wordt voor de volle, zomerse smaak namelijk twee keer bereid – eerst in de oven en dan op het fornuis. Het resultaat is een heerlijk zoete, rijke saus die aan de rigatoni blijft hangen. Rasp er aan het eind wat ricotta salata over en je weet niet wat je proeft. Buon appetito!
Ingrediënten (voor 4 personen): 1,5 kg rijpe trostomaten | 4 tenen knoflook, ongepeld | 3 laurierblaadjes | 5 takjes tijm| een scheutje rodewijnazijn | 400 gram gedroogde rigatoni | 80 gram ricotta salata (harde, licht zoute ricotta) | blaadjes van een bosje basilicum (optioneel)
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Spreid de tomaten uit op een grote bakplaat en bestrooi ze met zout en peper. Verdeel de knoflooktenen, laurierblaadjes en takjes tijm erover. Schuif in de oven en rooster ze 25 minuten, tot ze uit hun vel barsten.
Laat de tomaten een minuut of twee afkoelen, trek ze van de trossen en doe ze in een koekenpan met de rodewijnazijn en een snuf zout en peper. Prak met een lepel en laat vijftien minuten zacht koken, tot je een dikke, bijna romige saus hebt.
Kook de rigatoni in ruim water met wat zout. Giet af, bewaar een kopje van het kooknat. Voeg de pasta met wat kooknat voor de smeuïgheid toe aan de saus. Giet er een scheut olijfolie bij en serveer met geraspte ricotta. Strooi er eventueel basilicumblaadjes over.
hmmmmm het water komt mij in de mond. Buon appetito!