Download gratis de Ciao tutti app!

Qitalia – proef de lekkerste delicatessen van het eiland Sardinië

Hoewel iedere regio in Italië uniek is, spant Sardinië de kroon. Het eiland is meer dan bijzonder. Het ligt niet alleen geografisch gezien los van de laars, het heeft ook een heel eigen cultuur, met eigen gebruiken en tradities, een heel eigen atmosfeer én een heel eigen keuken.

Qitalia, een webshop vol Sardijnse specialiteiten, wil je graag kennis laten maken met de smaak van Sardinië. Of je nu de traditionele pane carasau, Sardijnse pasta, bottarga, vleeswaren, olijfolie, kaas of wijn wil proeven, bij Qitalia vind je de lekkerste delicatessen van Sardinië.

Van Sardinië naar Schiedam
Qitalia is het initiatief van Giovanni Meloni, zijn vrouw Saskia en hun dochter Iginia. Giovanni heeft een Sardijnse vader en een Nederlandse moeder, dus hij is goed thuis in beide culturen – al geeft hij qua culinaire tradities natuurlijk de voorkeur aan Sardinië.

Giovanni: ‘Mijn familie komt uit Villanova Monteleone, in het noordwesten van Sardinië, vlak bij Alghero. Wij hebben al meer dan tien jaar een eigen huis in Villanova, waar we bijna al onze vakanties doorbrengen. We houden vooral van het dorpse leven daar.

Als kleine jongen mocht ik mijn nonna (oma) en zia (tante) helpen in de keuken. Dat vond ik heerlijk, samen gerechten voorbereiden waar we dan later met z’n allen van genoten. Mijn familie had veel land en dieren, waardoor je een eerlijk product te eten kreeg. Dat ging ik des te meer waarderen toen ik het op oudere leeftijd ging vergelijken met het voedsel dat je in Nederland kunt kopen.’

Giovanni woont met zijn gezin, met naast Saskia Iginia ook dochter Luisa, in Schiedam. Giovanni: ‘Ik ben al dertig jaar zelfstandig ondernemer en had het concept voor een Sardijnse webshop eigenlijk al jaren op de plank liggen.

Het bleef echter lange tijd bij een droom, deze smakelijke combinatie van mijn Sardijnse roots en Nederlands ondernemerschap. Gelukkig vonden Saskia en Iginia vorig jaar dat het echt tijd was om mijn droom te verwezenlijken en de webshop te openen, om meer mensen kennis te laten maken met de culinaire rijkdom van Sardinië.’

100% Sardijnse producten
Bij Qitalia vind je alleen 100% Sardijnse producten, gemaakt door kleine familiebedrijven, zodat ze perfect smaken. We lichten er een aantal uit.

Pasta – van seadas tot fregola
Sardinië heeft, net als elke andere regio in Italië, een aantal ‘eigen’ pastavormen, zoals malloreddus, gnocchetti sardi, seadas (grote ravioli) en culurgiones. Qitalia heeft ze allemaal in het assortiment, met daarnaast ook spaghetti al peperoncino en calamarata. Je vindt alle pastasoorten via deze link.

Ook fregola (of fregula) ontbreekt natuurlijk niet, in een 100% biologische variant. Deze typisch Sardijnse pasta is gemaakt van goede kwaliteit tarwemeel. Het zijn kleine bolletjes, die licht geroosterd worden voor een unieke smaak.

Fregola kan bovendien heel goed vloeistoffen absorberen tijdens het koken, waardoor het zeer geschikt is om als risotto klaargemaakt te worden.

Pane carasau & pane guttiau
Bij een Sardijnse maaltijd mag pane carasau niet ontbreken. Dit dunne platte brood is een van de bekendste eilandspecialiteiten. Dankzij de neutrale smaak en prettige bite wordt het ook vaak geserveerd bij een aperitivoPane guttiau is een variant op pane carasau. Het wordt tijdens het bakken besprenkeld met olijfolie en zout, zodat het wat meer smaak krijgt.

Pecorino sardo
De bekendste kaas die op Sardinië wordt gemaakt, is pecorino sardo. Deze Sardijnse schapenkaas wordt gemaakt van melk van de Sardo-schapen, die in vrijheid in de bergen leven, waar ze zich tegoed kunnen doen aan veel gras, maar ook veel soorten kruiden. Zo ontstaat de lichtkruidige smaak van deze kaas, die zowel in een jonge als langer gerijpte variant te bestellen is.

Bottarga
Sardinië is een eiland, dus naast veel producten van het land proef je er ook lekkers uit de zee. Een van onze favoriete Sardijnse specialiteiten is bottarga, de kuit van de harder, een vis die in het brakke water van de lagunes van het eiland voorkomt. In deze blog lieten we je al eens zien hoe bottarga gemaakt wordt.

De felle oranje kleur geeft aan dat de bottarga zeer vers is. Naarmate de bottarga langer ligt. wordt de kleur namelijk donkerder.

Qitalia verkoopt de geraspte versie van deze kaviaarachtige specialiteit met delicate vissmaak, perfect voor over een bordje pasta, een stukje witvis maar ook over een gebakken eitje of een salade van tomaten.

Sardijnse wijn
Op Sardinië wordt met name wijn van autochtone druivenrassen gemaakt. Rodewijnliefhebbers genieten van wijnen gemaakt van Cannonau, Carignano en Monica; witte wijn wordt gemaakt van Vermentino en Nuragus.

Qitalia heeft een klein maar fijn wijnassortiment, met de Aragosta Vermentino DOC als onze favoriet. Deze frisse witte wijn wordt gemaakt van druiven die groeien op de glooiende heuvels in de buurt van Alghero.

Het resultaat is een lichtgele wijn met een groene zweem die je tegemoet lacht met een geur van rijpe appels met wat peer en citrus. Je proeft een frisse witte wijn met aangename zuren en een licht bittertje van amandel in de afdronk.

In de webshop van Qitalia vind je nog meer Sardijnse delicatessen. Op dit moment bezorgt Qitalia alleen in Nederland. Voor vragen kun je contact opnemen met Giovanni via info@qitalia.nl of via (0031)-628615770.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ik heb graag meegedaan voor dit smulpakket uit Sardinië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *