Naar hoofdinhoud Naar navigatie
10 juli 2021

Proef de biologische Italiaanse wijnen uit de collectie van Giorgio Rossano

Ciao tutti’s wijnblogger Aimée sprak onlangs met Giorgio Rossano, bij Gedeelde Weelde in Maastricht, waar zijn producten te koop zijn. Giorgio vertelde over het ontstaan van zijn bedrijf en liet Aimée proeven van een selectie wijnen uit zijn assortiment.

Aimée deelt op haar beurt Giorgio’s verhaal met jou en laat je meegenieten van de proefnotities van de bijzondere Italiaanse biologische wijnen die ze dronk.

‘Ik kom uit Piemonte, uit de streek rondom Alba,’ zo vertelt de inmiddels zeventigjarige Giorgio. ‘Toen ik vijf jaar oud was, verhuisden we naar Turijn waar mijn vader ging werken in de industrie. Maar van huis uit waren we contadini (boeren); ik kan me herinneren dat ik altijd in de vakantie bij mijn grootouders mee ging helpen op het land.

Op onderstaande foto zie je me als klein jochie met mijn tante en opa tijdens de perzikoogst:

Begin jaren tachtig werkte ik in een natuurvoedingswinkel in Eindhoven. Ondertussen leerde ik mijn vrouw kennen. Ook ontmoette ik een importeur die biologische wijnen inkocht, Chateau Prodor uit Lelystad.

Eind jaren tachtig waren biologische producten nog niet zo bekend als nu. Het zat meer in het alternatieve circuit, een club idealisten die daar mee bezig was.’

In 1990 zette Giorgio de eerste stap om zijn droom te verwezenlijken en liet hij zich officieel registeren bij de Kamer van Koophandel. Daarna zocht hij contact met Professor Garofalo, landbouwwetenschapper aan de universiteit van Turijn.

De professor gaf Giorgio een lijst met twintig geregistreerde biologisch werkende wijnboeren. Giorgio benaderde en bezocht ze om te zien of hij hun wijnen naar Nederland kon halen.

Giorgio: ‘Drie, vier jaren later ging ik ook olijfolie en aceto balsamico toevoegen aan mijn assortiment. De biologische olijfolie kwam ik op het spoor doordat ik in een natuurvoedingswinkel in Alba de olijfolie van het merk Salvagno proefde.

In Nederland was zoiets nog niet te krijgen, in elk geval niet van die kwaliteit. Al gauw bracht ik de Salvagno’s een bezoekje en sindsdien zijn we zakenpartners én goede vrienden.’

Tijdens een grote bio-beurs kwam Giorgio in aanraking met de aceto balsamico van Guerzoni. ‘Zo geschiedde dat deze twee producten in mijn vaste assortiment kwamen. Nog later kwam daar ook de productenlijn van coöperatie Campo (tomaten in blik en pasta) uit Le Marche bij. Deze producten zijn te vinden bij winkels als Ekoplaza, Odin, Marqt en andere natuurvoedingswinkels.’

De spil van Giorgio’s assortiment zijn echter de wijnen afkomstig van biologisch en biodynamisch werkende bedrijven. Giorgio: ‘De biologische werkwijze, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder, brengt in combinatie met vakmanschap mooie wijnen voort met respect voor mens en milieu’.

Giorgio heeft veertig wijnen in zijn assortiment. Enkele daarvan mag Aimée proeven. Aimée: ‘We trappen af met Canah Perlage, een Valdobbiadene Prosecco Superiore uit de regio Veneto, prosecco volgens de methode Charmat in een prachtige fles.

Perlage is in 1985 begonnen met de omschakeling naar biologische wijnbouw. De prosecco is subtiel en sprankelend met krokante frisse zuren. In de neus peer, witte nectarine, bloemig; in de mond citrus, limoen en peer.

Perfect als verfrissende aperitivo, bij een koud buffet of dessert. Al maakt de Perlage van iedere maaltijd een feestje!

De tweede wijn die we proeven, is een Verdicchio di Castelli di Jesi Classico van Moncaro. Fris Italiaans wit uit de regio Le Marche; in het glas licht citroengeel met een groene reflectie.

Gastronomische bitters in de afdronk. In de neus witte perzik, perendrups en grapefruit; in de mond krokante zuren, pompelmoes en granny smith.

De volgende witte wijn komt uit Puglia, uit de Colli della Murgia om precies te zijn. De Erbaceo is een delicate, bloemige wijn gemaakt van de druivensoorten Fiano en Greco.

In de neus witte kersenbloesem, jasmijn en abrikoos; in de mond: ronde zachte bergamotzuren, verse groene kruiden. Perfect voor bij (pasta met) vis.

Dan is het tijd voor rood, met om te beginnen een Chianti van Fattoria San Michele a Torri. Deze Toscaanse wijn is fris en stevig tegelijk. In de neus kers, rode pruimen en een vleugje salie; in de mond een fris zuurtje.

De aangename aanwezige tannine geeft structuur. Perfect bij vleesgerechten als bistecca alla fiorentina maar ook heerlijk bij pecorino.

Tot slot proeven we de robijnrode Rosso Piceno Geos, wederom van Moncaro uit Le Marche. De Montepulciano- en Sangiovese-druiven zorgen samen voor een soepel resultaat, na een lichte rijping op eikenhout.

In de neus: gestoofd fruit, vanille en zoethout; in de mond aardse tonen, leer en rijpe doch aangename tannines. Perfect bij stevige gerechten.

Ook proeven van de biologische wijnen die Giorgio heeft geselecteerd? Je vindt ze allemaal via Rossano.nl. Salute!’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen