Home » Italiaans eten » Pasqua con chi vuoi…
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Pasqua con chi vuoi…

Elke maand publiceert Elisabetta Cascino van ZitiZitoni een van mijn blogs op haar website. Dit keer eens andersom: een blog van Elisabetta op Ciao tutti. Uiteraard over de culinaire tradities die horen bij het paasfeest!

Elisabetta: ‘Waar in Nederland Kerst veel belangrijker is dan Pasen, nemen de twee feesten in Italië een gelijkwaardige plek in. Italianen zijn nu eenmaal gek op tradities en gezien meer dan 90% van de bevolking katholiek is, gaat Pasen niet zomaar aan je voorbij. Ook niet op culinair gebied.

Bij feest hoort zoet en dus vind je rond de Pasen ook in Italië uiteraard de paaseieren van chocolade. Denk niet aan van die kleine eitjes in een zakje, maar aan pompeuze eieren , ingepakt in glimmend kleurrijk foliepapier. In het ei zit vaak nog een kleinigheidje van plastic voor de kinderen. Naast eieren zul je overal de colomba (pasquale) tegenkomen. Deze zoete cake is een beetje vergelijkbaar met de panettone die met de Kerst gegeten wordt. De cake is gemaakt in de vorm van een duif en staat symbool voor vrede.

De paaslunch of het -diner begint men met bijvoorbeeld lasagne, ravioli of een pasta met een lamsragù. Daarna volgt vlees of vis met groente. Lam is een echt traditioneel paasgerecht en wordt gegrild, gebakken of gestoofd. Naast vlees of vis worden voorjaarsgroenten bereid zoals asperges en artisjokken. Een ander traditioneel paasgerecht is de torta pasqualina. Dit hartige taartje komt oorspronkelijk uit Ligurië en dit is met name te zien aan de kruiden die in het gerecht verwerkt worden. De torta pasqualina is ideaal voor de lunch op tweede paasdag, pasquetta, wanneer de meeste Italianen de deur uit gaat om te picknicken.

Met wie eten Italianen deze lekkernijen op? Met wie ze willen. Het gezegde luidt namelijk: Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’. Kerst vier je met de familie, Pasen met wie je wilt. Een groot deel viert het de ene dag met familie en de andere dag met vrienden.’

Buona Pasqua, namens ons allebei!

PS In een kleine bakkerswinkel in de wijk Testaccio in Rome was het maken van zo’n colomba nog niet genoeg; de duif werd na het bakken nog eens prachtig versierd met marsepein, bloemen en paaseitjes. Te mooi om niet even met jullie te delen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Buona Pasqua Saskia!

  2. Wat een prachtig versierde Colomba! Wij vieren vandaag Pasen met prachtig versierde cupcakes.Volgend jaar ga ik ook eens voor de Colomba! Auguri per una Buona Pasqua!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *