Ga op pad met onze City Walks!

Panettone – beroemd brood van een verliefde bakker

Voor Italianen is Kerstmis zonder panettone geen Kerstmis. Gelukkig is dit bijzondere kerstbrood, dat dankzij zijn luchtige structuur en zoete smaak eigenlijk meer weg heeft van cake, ook in Nederland te verkrijgen. Heerlijk bij het kerstontbijt, met een schuimige cappuccino, of – met een glaasje spumante – als kerstdessert.

Panettone-spumante

Pan di Toni
Hoewel de panettone inmiddels ook ver buiten Italië te krijgen is, ligt de oorsprong van de panettone in Milaan. Al eeuwenlang wordt deze traditionele kerstcake met rozijnen en gekonfijte vruchtjes door de Milanese bakkers gemaakt. Het recept dat nog steeds als uitgangspunt dient voor de ‘echte’ panettone zou al meer dan vijfhonderd jaar oud zijn!

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, die stiekem verliefd is op Adalgisa, de dochter van een bakker die een kleine zaak runde in Milaan.

Adalgisa werkte hard om haar vader waar mogelijk bij te staan. Toni besloot eveneens in de bakkerij te gaan werken, zodat hij zo vaak mogelijk bij zijn geliefde kon zijn. Hij was bovendien niet op zijn achterhoofd gevallen en verzon de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken. Dat werd al gauw opgemerkt door de klanten en van heinde en verre stroomden ze toe om Toni’s brood, pan di Toni, te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni: panettone.

panettone-kwart

Tradities en veranderende tijden
Volgens de traditie moet de panettone officieel thuis worden gebakken. Het lekkers moest onder toeziend oog van het familiehoofd uit de oven worden gehaald, waarna deze pater familias er met een mes een kruis in sneed, als een soort zegen voor een gelukkig kerstfeest en een zorgeloos nieuw jaar. Maar hoezeer de Italianen ook hechten aan kwaliteit en traditie, het zelf maken van een panettone is geen sinecure. Het deeg moet vrij lang rijzen – niet echt iets waar in de drukke dagen voor Kerstmis tijd voor is. Ook Italianen kopen dus steeds meer panettones, die in kleurrijke stapels op de toonbank van de bakker of in de paden van de supermarkt opduiken.

Wil je toch graag zelf een panettone bakken? Hier vind je het recept!

panettone bewerkt

De allerlekkerste panettone
Jorg en Carolien Arends van Il Sogno openen dit jaar een unieke webshop: de Panettone-shop.nl, met allerlei soorten panettones van hun twee favoriete Italiaanse bakkers. Zij importeren direct vanuit Italië een uitgebreid assortiment, variërend in samenstelling, grootte en tegen de scherpste prijs.

Naast de authentieke panettones zijn er panettones met bijvoorbeeld koffie, chocolade, abrikoos, citroen, sinaasappel/chocolade. Er zijn mini-panettones van 100 gram (leuk om uit te delen als aandenken aan een bijzonder kerstfeest of als uitnodiging voor het kerstdiner), maar ook grote jongens – van zelfs 10 kilo! Daar kun je een uitgebreid gezelschap blij mee maken tijdens de kerstdagen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *