Home » Italiaans eten » Oorlog om pistachenootjes
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Oorlog om pistachenootjes

Het is geen groot geheim dat wij van Ciao tutti allemaal graag in de keuken staan. Saskia maakt het liefst risotto, Willemijn is een ster in taarten bakken, net-stagiaire-af Eline leeft zich vooral graag uit met groente (vanmiddag volgt haar laatste blog met een heerlijk linzenrecept) en Hans is vooral goed in uitgebreide diners voor als er iets te vieren valt. We kunnen ons dan ook meer dan vinden in onderstaande uitspraak:

love-food

Nu houden we ons meestal niet al te nauw aan wat er in het recept staat – ervaring heeft ervoor gezorgd dat we redelijk uit de losse pols koken en weten wat lekker is. Iets wat ons door Italiaanse vrienden niet altijd in dank wordt afgenomen.

Zo voegt Saskia altijd een handvol gehakte pistachenootjes toe aan de pasta caprese. Zo ook toen ze de lunch klaarmaakte voor en bij Toscaanse vrienden. In de koelkast wachtte verse mozzarella, de tomaten bloosden op het aanrecht en de basilicum kon zo uit de tuin worden gehaald. De pasta lag in een van de keukenkastjes, net als een zakje pistachenootjes.

pistachenootjes-4

Niets aan de hand zou je zeggen, totdat Saskia vlak voor het opdienen de pistachenootjes over de pasta wilde strooien. ‘Ma che fai?’ riep Sonia uit. Saskia vertelde wat ze wilde doen – en vooral waarom; die pistachenootjes geven namelijk net dat beetje extra bite aan de caprese (ook als je hem zonder pasta maakt, probeer maar eens).

Maar nee, Sonia was niet overtuigd. Om de simpele reden dat het niet hóórt, pistachenootjes in de caprese. Tomaat, mozzarella, basilicum. Niets meer, niets minder. En zeker geen eigen creatieve culinaire inbreng, nee, traditie voor alles. Kom je aan de traditionele recepten, dan is het oorlog – in elke geval in deze Toscaanse keuken.

Onder geen beding mochten die nootjes over de pasta. Tja…
Uiteindelijk capituleerde Saskia maar en strooide ze de pistachenootjes voor de lieve vrede alleen maar over haar eigen bord. Want of het nu tegen de heilige traditie van de Italiaanse keuken is of niet, lekker zijn ze, die extra pistachenootjes!

P.S. We zijn vast niet de enige wijsneuzen in de keuken. Vanmiddag delen we in elk geval alvast de ervaring van een andere culinaire betweter!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Peter Housmans

    Als hobbykok met een voorliefde voor de Italiaanse keuken hou ik ook wel van een beetje eigen initiatief. En ik ben niet de enige, zo heb ik ervaren. Een Italiaans resraurant in Maasmechelen (La Strada in Belgisch Limburg) presenteert zijn Vitello Tonnato op een geheel eigen wijze (en ik vind dat zó lekker dat ik het sindsdien op dezelfee manier maak): besmeer het BORD met de tonijnmajonaise en leg daar het dungesneden kalfsvlees op. (Dus andersom als bij het originele recept, want daar komt de tonijnmajonaise over het kálfsvlees.) Vervolgens wordt het vlees bestrooid met in ultradunne dobbelsteentjes gesneden rode paprika (evt. ook gele en/of groene) en kleine kappertjes. Ik vind het op die manier mooier ogen en door de toevoeging van de paprika wordt het veel malser. Probeer het maar eens. BUON APPETITO!

  2. Dat gaan we zeker proberen, Peter, grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *