Download gratis de Ciao tutti app

Online kookworkshop vanuit hartje Napels

Veel Italiëliefhebbers hebben een bezoek aan hun geliefde land dit jaar helaas over moeten slaan. Gelukkig hebben onze vrienden in Italië in de afgelopen periode allerlei manieren bedacht waarmee je de Italiaanse sfeer naar je eigen huis kunt halen.

Zo schreef Felicia Giordano van Salerno Travel samen met Michelle Bogers van Taste Guide Naples tijdens de lockdown het digitale kookboek Campania op je bord. In dit kookboek laten ze jou kennis maken met ruim dertig smakelijke gerechten uit de regio Campanië, waarmee je in eigen keuken aan de slag kunt gaan.

Koken verbindt
Nu de maatregelen in Italië wederom aangescherpt zijn en het voor Michelle niet mogelijk is om gasten in haar eigen keuken te ontvangen, heeft ze samen met Felicia opnieuw iets leuks bedacht.

Afgelopen weekend zijn ze gestart met de Online Kookworkshop Napels, live vanaf Michelles dakterras én vanuit haar keuken in het centrum van Napels, vanwaar je een heerlijke dosis Italië proeft.

Michelle houdt van koken en vindt het nog leuker om deze liefde met anderen te kunnen delen. Door de jaren heen heeft zij heel wat mensen in haar keuken ontvangen om hen kennis te laten maken met de geheimen van de Napolitaanse keuken.

Niet alleen vindt zij het leuk om op die manier haar liefde en kennis voor de Zuid-Italiaanse keuken te delen, het is ook een enorm leuke manier om met mensen van over de hele wereld in contact te komen. Koken en eten verbindt en maakt niet alleen Michelle, maar ook een hoop andere mensen gelukkig.

Michelle: ‘Om die reden hebben Felicia en ik de online kookworkshop in het leven geroepen, zodat wij op een leuke, gezellige manier kook- en Italiëliefhebbers samen kunnen brengen en vanuit Napels een beetje keukengeluk kunnen delen.’

De kookworkshop
Tijdens de Kookworkshop laat Michelle je kennismaken met een traditioneel gerecht uit de regio Campanië (met wellicht af en toe een uitstapje naar een andere regio).  Het zal net voelen alsof je bij haar in de keuken staat.

Ze helpt je stapsgewijs het traditionele gerecht op tafel te toveren. Je kunt samen met vrienden of familie deelnemen om op deze manier alsnog gezamenlijk een activiteit te ondernemen, maar deze online workshop is ook uitermate geschikt om nieuwe contacten op te doen. Het is namelijk een leuke manier om kennis te maken met andere mensen die een voorliefde hebben voor koken en/of Italië.

Felicia en Michelle plannen elke week nieuwe data en gerechten in. Je vindt alle details op de website van Salerno Travel. Wanneer je je hebt aangemeld voor een les, ontvang je uiterlijk een dag van tevoren een e-mail met de ingrediënten die je nodig hebt voor de bereiding van het gerecht.

Verder heb je alleen een internetverbinding nodig. Op de dag zelf ontvang je namelijk een link om deel te nemen aan de kookles, zodat je mee kunt kijken in Michelles keuken. Het recept dat tijdens de les wordt bereid, ontvang je na afloop van de kookworkshop ook nog eens via e-mail, zodat je het nog vaak kunt maken.

Online ziet dat er dan zo uit:

Met in dit geval heerlijke gnocchi alla sorrentina als resultaat:

Tortine caprese
Om de lancering van deze online kookworkshop te vieren, mogen we een recept voor een traditioneel dessert uit de regio Campanië delen: de torta caprese. Chef-kok Carmine di Fiore creëerde deze lekkernij in 1920 op het eiland Capri eigenlijk per ongeluk.

Tijdens de bereiding van wat een amandelcake moest worden voor zeer belangrijke gasten, vergat hij een dosis bloem toe te voegen die essentieel was voor het deeg. Tot zijn eigen grote verbazing was het resultaat echter hemels: zacht van binnen, knapperig van buiten.

De cake viel bij de gasten enorm in de smaak. Iedereen wilde dolgraag het recept hebben van wat uit zou groeien tot een geliefd, Napolitaans gebakje. Wij delen het recept voor de tortine caprese, de mini-editie van deze Caprese taartjes.

Ingrediënten (voor zes kleine taartjes): 2 eieren | 100 gram suiker | 100 gram pure chocolade (minstens 60% cacao) | 100 gram boter | 100 gram amandelbloem of fijngemalen amandelen | geraspte schil van één sinaasappel | een snufje zout | poedersuiker (optioneel)

Verhit de oven voor tot 170 °C. Klop de eieren met de suiker met een elektrische mixer op totdat het geheel mooi luchtig en lichter van kleur wordt.

Smelt in een pannetje de chocolade met de boter over een heel laag vuurtje, of smelt het in een kommetje in de magnetron (roer dan elke twintig seconden het mengsel door om te voorkomen dat het aanbrandt).

Schep met een spatel de sinaasappelschil en het amandelbloem door de opgeklopte eieren. Als het geheel gemengd is, schep je de (lichtjes afgekoelde) gesmolten chocolade erdoorheen. Vet een muffinbakvorm (of andere kleine bakvormpjes) in en verdeel het mengsel over zes vormpjes.

Bak ongeveer twintig minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi opgebold en licht gebarsten is en de binnenkant nog lekker smeuïg. Garneer eventueel met een beetje poedersuiker.

Nog meer lekkers maken? Reserveer dan een plekje bij een van de online kookworkshops van Felicia en Michelle. Buon appetito!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Ik zag bij ciaotutti de online kookworkshop. Wat een ontzettend leuk idee. Ik ga dat zeker een keer doen. Ik mis Italië heel erg maar ik hoop toch echt volgend jaar weer te kunnen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *