Home » Italiaans eten » Mmm… mortadella!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mmm… mortadella!

Lange tijd schreven Frans van Munster en zijn zus Karin wekelijks brieven – met recepten – aan elkaar, die werden gepubliceerd in Vrij Nederland. Niets heerlijkers dan culinaire correspondentie lezen, dus ik was wel teleurgesteld toen werd aangekondigd dat deze rubriek zou stoppen. Gelukkig zetten broer en zus hun correspondentie online voort, op hun eigen website met de toepasselijke titel Fratello & Sorella.

Karin schreef laatst bijvoorbeeld aan Frans: ‘Een Zwitserse kunstenaar, Christoph Hänsli, heeft (in 2008) een mortadella in plakjes gesneden en van ieder plakje de voor en de achterkant minutieus nageschilderd op een apart karton. Te beginnen (en eindigend) bij het kontje van de worst.

Alle kartonnen achter elkaar is een soort boek geworden, waarmee je van voor naar achter als het ware door een mortadella heen kunt bladeren. Het lijkt me fantastisch om dit kunstwerk een keer van dichtbij te zien. Er is overigens ook een echt boek van gemaakt, met alle afbeeldingen en met een tekst van de Britse kunstcriticus en schrijver John Berger, en dat kun je gewoon bij Amazon bestellen.’

Wat je dan te zien krijgt? En paar honderd pagina’s mortadella in plakjes:

Daar was ik natuurlijk reuze benieuwd naar, en na enig speurwerk op internet vond ik inderdaad dit bijzondere boekwerk. 166 plakjes mortadella vormen, door Hänsli zowel van de voor- als de achterzijde geschilderd, 332 mortadellapagina’s. Een hele kluif, maar wel bijzonder leuk als cadeau voor een Italiëliefhebber!!

Wie echter houdt van wat meer afwisseling, stemt regelmatig af op de culinaire briefwisseling van fratello en sorella of koopt Lekkerissimo, het boek dat Frans van Munster schreef over zijn leven in Puglia (en waarover ik eerder dit stukje schreef). Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wat een mooie website! Dank voor de tip. Wij gaan ons zeker aanmelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *