Home » Italiaans eten » Mindmapping in de keuken
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mindmapping in de keuken

Nauwkeurig schrijf ik de benodigdheden voor het recept dat Loes Janssen Miraglia ons eergisteren gaf op een boodschappenlijstje, dat wekelijks verdacht veel overeenkomsten vertoont met mijn to do-lijstje. Dat laatste is weliswaar meestal wat langer, maar verder zien ze er ongeveer hetzelfde uit. Alle bij elkaar horende elementen netjes onder elkaar, vervelende dingen (lees bij boodschappen: de dingen die je echt niet moet vergeten) eerst, de extraatjes sluiten de rij. Italiaanse vrienden snappen niets van mijn systeem, maar voor mij is het de enige manier om niets te vergeten.

Dat lijstjes maken is een erfenis van mijn eerste baan. Net afgestudeerd schoof ik aan op de redactie van Denksport, waar ik verantwoordelijk was voor een deel van de favoriete tijdsbesteding van veel Nederlanders en Vlamingen. In ruim drie jaar tijd maakte ik samen met collega’s duizenden kruiswoordpuzzels, cryptogrammen en doorlopers. Onze hersens draaiden overuren, maar op een goede manier. Er zal best een kern van waarheid zitten in de positieve effecten van brain training – ik had toen bijvoorbeeld beduidend minder koffie nodig om de hele dag door cryptische omschrijvingen te bedenken – of die van anderen op te lossen.

Maar toen kwam de puzzel waar iedereen verslaafd aan raakte: sudoku. We maakten duizenden sudoku’s, van heel makkelijk tot bijna niet op te lossen. We bedachten allerlei varianten, met kleur, met symbolen, met diagonalen, met grotere afmetingen… In die tijd dacht ik bijna alleen nog maar in cijfers. Meer dan acht uur alleen maar van 1 tot en met 9 tellen bleek een goede training om ergens in Culemborg het kampioenschap sudoku op mijn naam te schrijven, maar was een last in het dagelijks leven.

Wat er op mijn to do-lijst stond, wist ik niet meer. Wel nog dat het 8 heel belangrijke dingen waren… Welke groente er ook weer door de pasta moest volgens het recept? Geen idee, maar ik wist wel dat het om 3 keer 100 gram ging. Voordat mijn dagelijks leven zou gaan leveren tussen de nul en de tien, bedacht onze hoofdredacteur een oplossing die het vernauwen van ons brein tegen moest gaan. Na de sudokuhype zouden immers weer cryptogrammen wachten, waartegen onze hersens opgewassen moesten zijn.

De oplossing lag in mind mapping. Een mind map is een schematisch weergegeven, breinvriendelijke weergave van informatie. In plaats van saaie lijstjes maak je een soort plattegrond van alle informatie die je wilt onthouden of van alle dingen die je nog moet doen. De techniek van mind mapping is ontwikkeld door Tony Buzan, een Britse psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar de werking van de hersenen.

Volgens Buzan worden bij mind mapping beide hersenhelften betrokken, omdat je niet alleen woorden opschrijft maar juist ook gebruik maakt van beelden, symbolen en kleuren. Door het maken van een mind map zie je bovendien ook alle verbanden en de onderliggende structuur, hetgeen de zaken al snel minder complex maakt.

Onlangs stuitte ik op een kookboek dat helemaal gebaseerd is op deze techniek. Alle recepten in dit prachtig uitgevoerde kookschrift bestaan voor het grootste deel uit tekeningen. Het resultaat staat altijd in het midden, daaromheen zijn de ingrediënten en bereidingswijzen gerangschikt. In volgorde van belangrijkheid, want bij mind mapping staat de belangrijkste informatie dicht bij het midden. Details worden verder naar buiten opgetekend.

Naast elk recept is een pagina gereserveerd voor eigen aantekeningen, tips en aanvullingen. Tussen de recepten door vind je de leukste ansichtkaarten om vrienden uit te nodigen voor een etentje. Het samenstellen van een bijzonder menu moet met de originele recepten (allemaal vegetarisch) niet zo’n probleem zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van sinaasappelwortelsoep, broccolitaartjes met brie en citroentiramisù toe?

Voor dit laatste lekkers mogen we van de makers, Yvonne van den Brandhof en Barry Van Gool, alvast het recept verklappen. Als je op onderstaande foto klikt, zie je het nog iets vergroot.

Alle andere recepten vind je in

Kook!
Yvonne van den Brandhof & Barry Van Gool
ISBN 9080851922
€ 24,50
uitgeverij BrainWare

Kook! kun je bestellen via http://www.brainware.nl/

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *