Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Kunst in de keuken

Vandaag gaan we op pad met Artacasa, aan de hand van het net verschenen kunstkookboek in de serie Artacucina. Dit derde boek op rij is wederom een echte must voor de liefhebber van kokkerellen en van kunst – zowel op je bord als aan de muur.

Op Ciao tutti genieten we van een echt herfstrecept uit dit boek, geïnspireerd door de geur van kastanjes die in de Romeinse straten hangt. We maken geroosterde spruitjes met gecarameliseerde kastanjes, en we kijken naar het kunstwerk ‘Spruitjes’ van Florentine Haak:

Ingrediënten
(voor 4 personen)

250 gram kastanjes
500 gram spruitjes
200 gram verse zilveruitjes of kleine sjalotjes
olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
250 ml groentebouillon
1 theelepel tijm
peper en zout

Maak met een scherp mes een kruis aan de bovenkant van de kastanjes. Zorg ervoor dat beide lagen van de schil doorgesneden worden. Doe de kastanjes 3 tot 5 minuten in een pan met kokend water. Haal de pan dan van het vuur, maar giet de kastanjes niet af!

Haal de kastanjes een voor een met een schuimspaan uit de pan. Verwijder de twee schillen van de kastanjes met een scherp mes. Dat gaat het gemakkelijkst als de kastanjes nog heet zijn (pas dan wel op dat je je vingers niet verbrandt!). Doe de kastanjes in een pan met warm water en kook ze op een zacht vuur in ongeveer 30 minuten gaar.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Haal de buitenste schil van de spruitjes en snijd ze doormidden. Vermeng ze met een flinke scheut olijfolie en leg ze op een bakplaat. Afhankelijk van de grootte zijn ze in 25 tot 30 minuten gaar en een beetje knapperig aan de buitenkant. Schep ze na 10 minuten even om.

Schil de kleine witte uitjes (of de sjalotjes). Bak ze in hun geheel in een braadpan of hapjespan in een scheut olijfolie in 5 tot 10 minuten rondom bruin. Voeg de balsamicoazijn en de bouillon toe en laat ongeveer 15 minuten indikken. Doe de tijm, de spruitjes en de kastanjes erbij en die op met versgemalen peper en zout.

Meer kookkunst en overheerlijke recepten vind je in

Artacucina 3 – Op pad met Artacasa
Wiebke van der Scheer & Margré Mijer
ISBN 9789081888202
€ 19,95

Bestellen kan via bol.com of via de website van Artacasa.

Lees ook mijn eerdere blog over Artacasa en Artacucina

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *