Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sugo – voor de lekkerste pizza al taglio

De pizza is geboren in Napels, maar de Romeinen bedachten een eigen variant op dit populaire gerecht: de pizza al taglio. Een lekker handzaam rechthoekig stuk plaatpizza, dat je heerlijk uit het vuistje kunt eten.

Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (4)

Het is een van de eerste dingen die we na aankomst in Rome doen. Meestal wandelen we na het droppen van onze koffers naar het Pantheon om vervolgens een stuk pizza al taglio te halen. Soms als lunch, maar vaker nog als tussendoortje.

Het is een van de beste Italiaanse street food-gerechten die we kennen, maar helaas wel een waar we tot voor kort alleen van konden genieten in Rome zelf. Want waar Napolitaanse pizza’s, Toscaanse olijfolie en Nutella hun weg naar het noorden al lang en breed hadden gevonden, bleef de pizza al taglio een voorrecht voor de Romeinen.

Gelukkig haalden Faruk Dervis en zijn compagnon de pizza al taglio naar Nederland. Faruk: ‘Toen ik voor het eerst zo’n stuk plaatpizza proefde, was ik verkocht. Maar na de eerste hap dacht ik ook meteen: Waarom hebben we dit nog niet in Nederland?’

De mannen besloten eerst Rotterdam kennis te laten maken met deze bijzondere pizza. Sugo opende daar in februari 2015 de deuren, aan de Aert van Nesstraat 20 (onder de Bijenkorf). Sinds kort is er ook een Sugo in Amsterdam, om de hoek van ons kantoor. Tijd om te gaan proeven dus!

Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (11)Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (1)Sugo (1)

Het is een doodgewone maandag als we bij Sugo over de drempel stappen. Het is bijna lunchtijd en de eerste tafeltjes zijn al bezet. Ons oog wordt echter eerst naar de toonbank getrokken. Wat een keuze aan pizza!

De mooi rode tomaatjes en groene basilicum van de klassieke margherita liggen gebroederlijk naast een plaat vol pizza met gekarameliseerde ui, walnoten, olijven, mozzarella en mascarpone. We zien pizza met aardappel (een van onze favorieten), in gezelschap van champignons, Parmezaanse kaas en truffelroomsaus. Naast tal van vega(n) varianten is er ook pizza al taglio met bijvoorbeeld pittige kip en huisgemaakte pesto, met pancetta, gorgonzola en spinazie en met gerookte zalm en gegrilde courgette.

Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (2) Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (3)Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (6) Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (7)

Met tien tot twintig soorten pizza is er voor ieder wat wils. Er is zelfs pizza met Nutella – voor tussendoor of voor toe. De prijzen variëren van € 2,80 tot € 4,20 per stuk. In principe heb je met één stuk genoeg voor de lunch, al is het verleidelijk om minstens twee verschillende smaken te kiezen.

Wij hebben de hele ochtend niets gegeten om nu allerlei smaken pizza te kunnen proeven. Natuurlijk proberen we de klassieke margherita, met sappige tomaatjes en stevige mozzarella. Niet gek als je weet dat de ingrediënten niet alleen allemaal afkomstig zijn uit Italië, maar ook nog eens honderd procent biologisch zijn.

Maar ook de niet-klassieke variaties smaken naar meer. We kunnen niet kiezen welke topping we nu het lekkerst vinden: de pizza met aardappel of toch die met de gekarameliseerde uien? Die met kip en pesto of die met salami? We proeven nog maar een stukje.

Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (10)

Het geheim van de smaak zit overigens niet alleen in de topping. Ook de bodem is bijzonder lekker. Niet gek als we horen dat niemand minder dan Gabriele Bonci, die ook wel ‘de Michelangelo van de pizza’ wordt genoemd, zijn recept voor pizzadeeg heeft gedeeld met de pizzabakkers in zowel Amsterdam als Rotterdam.

Het grote verschil zit hem allereerst in het soort meel dat wordt gebruikt: een speciale mix van biologische tarwe en spelt die wordt gemaakt door het familiebedrijf Molino Iaquone in Vicalvi, een klein dorp in de buurt van Rome dat nog geen duizend inwoners telt.

Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (5)Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (9)

Maar dat is niet het enige. Belangrijk is ook en vooral het gebruik van zeer weinig gist. In vergelijking met normale pizza’s gebruiken de pizzaioli van Sugo wel tachtig procent minder gist! Dat betekent dat het deeg wel lang (minimaal 72 uur) moet rijzen, maar het komt de smaak meer dan ten goede. En je maag overigens ook, want kan een gewone pizza nog wel eens zwaar op de maag vallen, met Sugo’s pizza al taglio heb je daar geen last van. Zelfs niet als je er zo veel proeft als wij…

Sugo-pizza-al-taglio-Amsterdam (8)

Ook genieten van echt Romeinse pizza al taglio bij Sugo? Je kunt terecht aan de Ferdinand Bolstraat 107 in Amsterdam en aan de Aert van Nesstraat 20 in Rotterdam. Beide vestigingen zijn dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur, op vrijdag en zaterdag zelfs tot 22.00 uur. Je kunt zowel in Amsterdam als in Rotterdam ter plekke eten maar ook pizza al taglio afhalen.

Sugo (2)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *