De Italiaanse chef-kok Enrico Luise verliet al op vrij jonge leeftijd zijn geboortestad Verona om de wereld te ontdekken. Hij werkte onder meer in Spanje en in Groot-Brittannië (waar hij onder meer bij niemand minder dan Antonio Carluccio in de keuken stond) en kookte op een van de grootste cruiseschepen de sterren van de Italiaanse hemel – ook als hij zich precies aan de andere kant van de aardbol bevond.
De liefde bracht hem na deze avonturen weer terug in Groot-Brittannië, de passie voor de Italiaanse keuken liet Luise eind vorig jaar neerstrijken in Amsterdam, bij Scossa, het restaurant van het Renaissance Amsterdam Hotel, naast de bijna Italiaans aandoende Koepelkerk.
Zijn komst was ons eerlijk gezegd ontgaan, maar de aankondiging van zijn nieuwe menu, met tal van gerechtjes uit allerlei delen van de Italiaanse laars, ging niet onopgemerkt aan ons voorbij. Nadine en Saskia namen vlak voor het menu werd geïntroduceerd van een voorproefje van het lekkers dat je volgens Luise en zijn team meteen aan Italië doet denken.
Het is even zoeken voor we de ingang van Scossa weten te vinden. Het restaurant maakt deel uit van het Renaissance Amsterdam Hotel en heeft (nog) geen zelfstandige ingang. Na een Nederlands welkom dankzij een bakfiets vol kleurrijke tulpen en een behulpzame portier die ons de weg wijst, ploffen we gelukkig snel neer in de lobby van het hotel, met mooi uitzicht op de keuken van Scossa.
We worden ontvangen met een glas prosecco en krokant gebakken inktvis. De koepel van de naastgelegen kerk die het papier bij dit borrelhapje siert, zou zomaar door kunnen gaan voor die van de Duomo in renaissancestad Florence en we voelen ons dan ook meteen ‘thuis’.
De chef-kok komt zich even voorstellen en vertelt ons dat hij met het nieuwe menu het beste van de Italiaanse keuken naar Amsterdam wil brengen. Dat betekent dus het beste van de verschillende keukens van een aantal Italiaanse regio’s, zoals een ziltige zeevruchtenrisotto uit de regio Veneto, romige burrata met geroosterde tomaten uit Puglia, een variant op de originele carbonara uit Rome en omgeving, olive ascolane uit Le Marche, een perfect gegaarde tagliata waar Toscane zo beroemd om is en zoete Siciliaanse cannoli.
Dat allemaal in niet al te grote – Italiaanse porties – zodat je meerdere gerechten kunt proeven, met waar mogelijk uit Italië geïmporteerde ingrediënten. Hij belooft ons zes lekkere gerechtjes voor te schotelen, die we kunnen delen. Om dat waar te kunnen maken, duikt hij snel de keuken in, terwijl wij in de lobby onze prosecco opdrinken en genieten van de internationale mengelmoes aan gasten en talen.
Eenmaal aan tafel krijgt de prosecco gezelschap van een flink stuk focaccia, geserveerd met San Mauro-olijfolie, aceto balsamico en knoflook. Moeilijk om er niet al te veel van te snoepen, maar we willen genoeg ruimte overhouden voor de zes gerechten die volgen.
De eerste gang die Enrico Luise uit de open keuken op tafel tovert, is een verrassend frisse octopuscarpaccio met kleine partjes citroen. Met onze ogen dicht wanen we ons aan een Siciliaans strand, waar we na de warmte van een lome zomerdag genieten van de verse vangst uit zee. De witte wijn uit Orvieto die Luise erbij heeft gekozen, doet niets aan deze zomerse herinnering af.
De krokante zeevruchten (garnalen, spiering en inktvis) brengen ons naar hartje Venetië, waar we graag zo’n puntzak vol gefrituurd lekkers uit zee bestellen. De wijn, een knisperend witte Masianco van wijnhuis Masi, komt dit keer uit de geboortestreek van de chef, de Valpolicella – een perfecte combinatie die het ook bij de gegrilde groenten, het volgende gerecht, uitstekend doet.
We blijven in het noorden met de zeevruchtenrisotto, met verse mosselen, inktvis, kokkels en een kreeftenbisque, die in goed gezelschap verkeert van een Possessioni, een wat fruitigere witte wijn van Masi.
Ook bij de tortelloni gevuld met geitenkaas past deze mix van Garganega en Sauvignon blanc prima, met name dankzij de frisse citroenhints in de pasta.
Bij de tagliata met rucola en Parmezaan gaan we over op rood, met een Peppoli Chianti Classico van Antinori. Beide Toscaanse toppers misstaan ook in Amsterdam niet – en de koepel aan de overkant voelt weer even als die van de Duomo.
Voor het toetje laat Enrico Luise ons weer naar Sicilië reizen, met een flinke cannolo (we zouden nooit hebben geloofd dat een cannolo lekkerder kan smaken in Amsterdam dan op Sicilië zelf) en een vrolijk gekleurde cassata. Een zoete kroon op het nieuwe menu, dat van ons betreft de ultieme gelegenheid is voor een reis door Italië in eigen land.
Ook zin in een culinaire reis door Italië? Je vindt Scossa aan het Kattengat 1 (bereikbaar via de ingang van het Renaissance Amsterdam Hotel). Je kunt er van maandag- tot en met zaterdagavond dineren, van 18.00 tot 22.30 uur. Op zondag is Scossa gesloten. Reserveren kan via 0031-(0)205512000.
lekker Italiaans eten en je hoeft er niet voor naar Italië. dat is nog eens fijn. Ik ben gek op frituurde vis en die foto’s zagen er superlekker uit.