Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Passie voor piadine – Piadina Bar Amsterdam

Piadina-Bar-Amsterdam (11)

‘Niets spreekt duidelijker over Romagna dan dit brood van ons – het is een symbool dat spreekt van de liefde voor ons land,’ zo prees de Italiaanse dichter Giovanni Pascoli ooit de piadina, het dunne platbrood dat afkomstig is uit de regio Emilia-Romagna. Het is tegenwoordig in heel Italië een populair gerecht. De piadina prijkt op menige menukaart, belegd met vlees, kaas en groente.

De piadina-traditie is sinds kort ook te vinden in Amsterdam, zo ongeveer om de hoek van ons hoofdkwartier, aan de Stadhouderskade. Van de Amsterdamse drukte stap je daar zo in een Italiaans piadina-walhalla.

Piadina-Bar-Amsterdam (1) Piadina-Bar-Amsterdam (2)

Op het menu prijken verschillende piadine: met bijvoorbeeld San Daniele-ham, rucola en stracchino of met mozzarella, tomaat, pesto en basilicum. Na een drukke ochtend met veel deadlines schuiven we aan voor een heerlijke dosis Italië.

We bestellen een piadina met mortadella en pistachepesto en eentje met bresaola. De piadine worden voor onze neus gemaakt. De piadina-bakkers vertellen dat het deeg uit niets meer bestaat dan bloem, water, olijfolie en zout. De piadine worden vers gebakken, belegd met eveneens verse ingrediënten als ze nog lekker warm zijn (zodat de vulling een beetje smelt) en dan dubbelgevouwen en in tweeën gesneden.

Piadina-Bar-Amsterdam (3) Piadina-Bar-Amsterdam (5) Piadina-Bar-Amsterdam (6)

Disma Zampa, een van de eigenaren, vertelt enthousiast over het succes van deze Italiaanse lekkernij in hartje Amsterdam – dat we met eigen ogen kunnen aanschouwen dankzij de druk bezette tafeltjes tijdens een doordeweekse lunchpauze. We horen heel wat Italiaans, maar ook de niet-Italianen die in de buurt wonen en werken hebben ontdekt dat een piadina ideaal is voor een snelle maar toch smakelijke lunch – die wij bekronen met een heerlijk romige tiramisù en een sterke espresso.

Piadina-Bar-Amsterdam (10) Piadina-Bar-Amsterdam (13) Piadina-Bar-Amsterdam (18)Piadina-Bar-Amsterdam (23)

Samen met de goed gevulde piadine een reden om snel weer terug te gaan naar Piadina Bar, al zullen we de eerstvolgende keer pas later op de dag aanschuiven. Disma heeft echter niet alleen de piadina naar Amsterdam gehaald, hij laat zijn gasten ook kennismaken met de aperitivo. Deze heerlijke Italiaanse traditie, die we in Nederland soms zo kunnen missen, komt bij Piadina Bar bijna elke dag tot leven.

Bij een Aperol Spritz, een Campari Spritz, een prosecco of een Negroni bestel je een tagliere vol met lekkernijen. Uiteraard gaan de lekkerste vleeswaren en kazen vergezeld van stukjes piadina maar daarnaast wordt het platbrood ook gebruikt om lekkere rotoli (rolletjes) mee te maken, een ideaal hapje voor bij je cocktail of glas wijn. Je zou bijna vergeten dat je in hartje Amsterdam zit in plaats van in een bar in Bologna…

Piadina-Bar-Amsterdam (17)

Ook proeven van heerlijke piadine? Je vindt Piadina Bar aan de Stadhouderskade 82A in Amsterdam. Je kunt er van maandag tot en met vrijdag terecht van 10.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur.

Piadina-Bar-Amsterdam (4) Piadina-Bar-Amsterdam (14) Piadina-Bar-Amsterdam (19)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *