Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants (pagina 3)

Italiaanse restaurants

Bussia – Italiaanse passie in De 9 Straatjes

Paul is met zijn vrouw Lianne namens Ciao tutti op bezoek bij een van de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam: Bussia, dat gerund wordt door J.P. en Nathalie. De naam Bussia is ontleend aan de fameuze Barolo-wijngaarden in Piemonte. Paul: ‘Je hebt van die restaurants waar de meest fantastische gerechten voorbij komen, waar de entourage helemaal klopt en waar ze een puike, kundige bediening hebben. Waar je bovendien het gevoel hebt dat de mensen die er werken échte passie voor hun werk hebben en waar je nog ware kunstwerkjes op je bord aan treft. Zo’n restaurant komen wij ongeveer één …

Lees meer »

Back to Basics – echte pizza uit Napels in Haarlem

Na ons bezoek aan de tentoonstelling Groeten uit Rome! In het Teylers Museum in Haarlem, waar schitterende prenten te zien zijn van Piranesi, wilden we de dag in stijl afsluiten met een Italiaans etentje. Sinds kort kun je daarvoor terecht bij Back to Basics aan de Zijlstraat, waar échte Napolitaanse pizza’s worden gebakken. De glansrol in het gezellige restaurant is dan ook weggelegd voor een heuse houtoven, waarin het vuur al goed knettert. Pizzabakker Francesco is met opgestroopte mouwen vier flinke bollen deeg aan het uitrollen tot pizzabodems, die vervolgens bestreken worden met tomatensaus en belegd met allerlei lekkers. Daar …

Lees meer »

Goddelijk hoekje in Gouda

Naast onze ontdekkingen in Italië gaat ook het zoeken naar Italiaanse adresjes in eigen land onverminderd door. We waren de afgelopen maanden dan wel veel meer in Italië dan in Nederland, maar zelfs op de paar dagen die we zo af en toe, tussen de verschillende reizen door, thuis zijn, kunnen we de Italiaanse keuken niet missen. Een heerlijke nieuwe ontdekking deden we onlangs in Gouda, stad van kaas en kaarsen. Hier zit, niet ver van de Markt met de markante Waag, een Italiaans adresje verstopt. Sinds februari 2012 is de Wijdstraat 9 veranderd in een Italiaans hoekje, met de …

Lees meer »

Ciao tutti test: Spaghetteria in Amsterdam-West

Natuurlijk eten we het liefst aan met grote schalen beladen tafels in Italië, in gezelschap van vrienden, een goede fles wijn en veel culinaire gesprekken. Maar hoewel we wel een groot deel van het jaar in de laars rondreizen, zijn we tussendoor gewoon even in Amsterdam. Gelukkig hebben we hier een goed alternatief gevonden: Spaghetteria. Sinds de opening (alweer dik twee jaar geleden) schuiven we regelmatig aan bij Spaghetteria in de Amsterdamse wijk De Pijp, om de hoek van ons kantoor. De formule is simpel maar succesvol: zes pasta’s op het menu, twee met vis, twee met vlees en twee …

Lees meer »

Sotto Sale – verse vis op een eigenzinnig menu

Na ons bezoek aan de haven van Favignana willen we nog maar één ding: verse vis eten. We gaan dan ook op zoek naar het leukste visrestaurant van het eiland. Dat vinden we in een van de zijstraatjes van het havenplaatsje: Sotto Sale. Alleen de naam al brengt een glimlach op ons gezicht. Sotto Sale betekent namelijk letterlijk ‘onder het zout’. Na onze tocht door de zoutpannen aan de overkant van de zee een perfecte voortzetting van onze Siciliaanse ontdekkingstocht. Het restaurant ademt een heel eigen sfeer. De donkere muren geven het iets knus, terwijl de accessoires zorgen voor een …

Lees meer »

Restaurant Diverso in Weert – een anders dan anders aanrader

Het gebeurt ons bijna nooit, dat we geen zin hebben in Italiaans eten. Maar na al die bordjes (of beter gezegd borden) vol Parmaham, verse pasta en kilo’s panettone die we afgelopen weken hebben gegeten, stond er zo af en toe bij hoge uitzondering een bordje andijviestamppot of erwtensoep op tafel. Het bloed kruipt echter – ondanks de extra Italiaanse kilo’s – waar het niet gaan kan, en toen we goede verhalen hoorden over Restaurant Diverso in Nederweert besloten we dan ook meteen te gaan proeven. Gelukkig is de menukaart bij Diverso, zoals de naam al doet vermoeden, ‘anders’, met …

Lees meer »

Pasta e Basta – swingend de pan uit

In augustus kregen we een heerlijke uitnodiging van het Amsterdamse restaurant Pasta e Basta in onze digitale brievenbus. De chef-kok van Pasta e Basta, Tom Smit, werkte de afgelopen maanden namelijk nauw samen met Ron Blaauw, om ervoor te zorgen dat Pasta e Basta naar een nieuw culinair niveau getild wordt. De vraag was of we eens wilden komen proeven – wat we uiteraard graag deden. Het etentje moest alleen even op zich laten wachten omdat we zoveel in Italië waren in september en oktober. Afgelopen week was zowel Saskia als Willemijn even in Nederland en dus gingen we eindelijk …

Lees meer »

Solo Venerdi – Italiaans dineren op vrijdag

Vandaag openen in het Amsterdamse People’s Place (aan de Stadhouderskade nummer 5) de deuren van Solo Venerdi, een tijdelijk Italiaanse restaurant. Tot en met december kun je hier Italiaans dineren, maar – zoals de naam al aangeeft – dat kan alleen op vrijdag. Onder leiding van chef-kok Otto Nout, die ook in de keuken van onder andere Le Garage, Incanto en Pianeta Terra stond, maak je kennis met zijn bijzondere gerechten uit verschillende delen van Italië. Klassieke recepten met een eigen twist, zoals terrine van gevogelte met compote van kweepeer en balsamicostroop en rotolo van kabeljauw in spinazie met truffel …

Lees meer »

De lekkerste pizza van Nederland

In april deden mamma Marie en zoon Danilo van pizzeria Pinsa’s in Amsterdam mee aan het World Pizza Championship 2013, dat – uiteraard – werd gehouden in Italië. Ze keerden beiden met heel wat certificaten huiswaarts, maar het mooiste resultaat was toch wel dat hun pizzeria werd verkozen tot de beste van heel Nederland en de elfde plek wist te bemachtigen op de wereldranglijst van pizzeria’s over de hele wereld. Ciao tutti rook een mooi verhaal en ging op een maandagmiddag af op de geur van verse pizza in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. De conclusie is duidelijk: de pizza van Pinsa’s …

Lees meer »

Un trattamento particolare – Trattoria Mario in Florence

Niet alleen Saskia en Willemijn waren afgelopen week in Florence. Ook Dominique, Saskia’s voormalig oppaskindje en inmiddels stagiaire bij GowithOh en blogger voor onder andere Ciao tutti, was even in de hoofdstad van Toscane. Dominique vierde feest bij Trattoria Mario, het perfecte adres voor een echte Florentijnse lunch. ‘Zestig jaar geleden opende de meest geliefde lunchzaak van Florence, Trattoria Mario, de deuren. Anno 2013 is Mario nog steeds beroemd om de heerlijke gerechten en vriendelijke service van de familie Calzo. Dat is niet voor niets, want veel bezoekers beschouwen een lunch bij Mario als een echte ervaring. Bij aankomst geef …

Lees meer »

Culinaire verwennerij

Mamma mia, wat wordt er in het Noord-Hollandse Neck lekker Italiaans gekookt! Terwijl het dorpje in kou was gehuld, straalde er van achter de ramen van Mario al een warm licht naar buiten. Vol verwachting stapten Willemijn en Saskia de drempel over, om zich op uitnodiging van TravelBird de hele avond te laten verwennen door Alessandro en Raffaele, de zonen van Mario, en Fabrizio, de chef. Speciaal voor jullie een gedetailleerd verslag! In het restaurant (dat door Gault Millau werd bekroond met maar liefst 14 punten) wachtte ons een lange, mooi gedekte tafel. We schoven aan en maakten kennis met …

Lees meer »

Kookboek van het Jaar: Toscanini venticinque

Vorige week schreef ik over de Kookboeken7daagse, die op 2 november van start ging met de verkiezing van het Kookboek van het Jaar. In de categorie Chefs was er – fortunatamente – een Italiaanse winnaar: het prachtig uitgevoerde kookboek van Caffè Toscanini in Amsterdam, Toscanini venticinque geheten. Toscanini venticinque is uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Caffè Toscanini en wist de jury vanaf het eerste moment te boeien: ‘De sfeer van het Italiaanse restaurant wordt uitstekend en 1-op-1 weergegeven in dit kookboek. Het kookboek ís het restaurant. Het is een puur boek, goed en eerlijk geschreven en door …

Lees meer »