Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants (pagina 2)

Italiaanse restaurants

Piatto – buonissimi bordjes in Utrecht

Zeven jaar Ciao tutti is reden voor een feestje, zowel hier op de blog, voor jullie als lezers – met mooie winacties, nieuwe boeken met Rome in de hoofdrol en nieuwe City Walks (met om te beginnen een prachtige route langs de pareltjes in Pistoia) – als voor het hele Ciao tutti-team van bloggers, journalisten, taalexperts en fotografen. Helaas lukte het niet om dit jubileum gezamenlijk in Italië te vieren (met ruim veertien onderling af te stemmen agenda’s en twee boekdeadlines), maar we vonden een prima alternatief in hartje Utrecht: Restaurant Piatto! Saskia ging begin januari al even voorproeven van …

Lees meer »

Vijftig kaarsjes voor Restaurant Mario in Neck

Restaurant Mario in Neck, wie kent het niet? Deze maand is het vijftig jaar geleden dat Mario Uva begon met zijn eigen Italiaanse restaurant in het gehucht bij Purmerend. Helaas kan Mario dat jubileum zelf niet meer meemaken, want hij stierf onverwacht in december 2013, nog maar 71 jaar oud. Mario Uva Fabian Takx reisde aan de vooravond van het jubileum van Amsterdam naar Neck, voor een ontmoeting met Mario’s zonen en zijn immense culinaire erfenis. Fabian: ‘Hoe kwam een Italiaan uit Calabrië in de Beemsterpolder terecht, tussen de koeien, de molens en de slootjes? In de winter van 1964 …

Lees meer »

Tosca – creatieve culinaire combinaties op een Rotterdamse straathoek

Na een heerlijk zomers verblijf op Ponza willen we, eenmaal terug in Nederland, het vakantiegevoel nog even vasthouden. Op een bewolkte zomerdag strijken we aan het begin van de avond neer bij Tosca, in het hart van het Rotterdamse Oude Noorden. Een restaurant met een naam die doet denken aan drama en spektakel (in Puccini’s opera Tosca springt de gelijknamige hoofdrolspeelster namelijk van de Engelenburcht in Rome, haar dood tegemoet) dat ons dankzij de mediterrane menukaart even in Italië doet wanen. Zonder drama, maar met schitterende spektakelstukjes die naar een toegift smaken. We nemen buiten plaats, op het kleine terras. …

Lees meer »

Pizzeria Bancale 61 – een klein stukje Napels in Maastricht

Als het op pizza’s aankomt, heeft iedere Italiaan wel een eigen mening. De discussies over de beste pizza kunnen hoog oplopen en zich qua intensiteit meten met politieke of religieuze meningsverschillen. Maar over één ding zijn vrijwel alle Italianen het met elkaar eens: Napolitaanse pizza’s behoren tot de lekkerste ter wereld! Sinds kort is Maastricht een échte Italiaanse ‘attractie’ rijker. Op een steenworp afstand van waar straks Nederlands mooiste groenboulevard moet herrijzen (boven op de A2) heeft Bancale 61 zich gevestigd: een pizzeria die staat voor pure kwaliteitspizza’s volgens Napolitaans recept. De naam Bancale, pallet, verwijst naar de minimalistische maar …

Lees meer »

Scossa – reis door Italië in hartje Amsterdam

De Italiaanse chef-kok Enrico Luise verliet al op vrij jonge leeftijd zijn geboortestad Verona om de wereld te ontdekken. Hij werkte onder meer in Spanje en in Groot-Brittannië (waar hij onder meer bij niemand minder dan Antonio Carluccio in de keuken stond) en kookte op een van de grootste cruiseschepen de sterren van de Italiaanse hemel – ook als hij zich precies aan de andere kant van de aardbol bevond. De liefde bracht hem na deze avonturen weer terug in Groot-Brittannië, de passie voor de Italiaanse keuken liet Luise eind vorig jaar neerstrijken in Amsterdam, bij Scossa, het restaurant van …

Lees meer »

Carluccio’s, Locanda Locatelli & Bocca di Lupo – 3x Italiaans eten in Londen

De Big Ben, Buckingham Palace, London Eye en de Tower Bridge staan normaal gesproken waarschijnlijk boven aan het lijstje als je Londen bezoekt. Wij hebben de Big Ben echter alleen even vanuit de verte gezien, vanaf de trappen van The National Gallery. In plaats van de beroemde bezienswaardigheden dompelden we ons onder in Botticelli’s meesterwerken, gingen we op zoek naar een verdwenen Florentijnse kerk en schoven we aan bij de beste Italiaanse restaurants die Londen rijk is. Carluccio’s We begonnen ons verblijf in Londen bij Carluccio’s. Antonio Carluccio mag met recht de godfather van de Italiaanse keuken in Groot-Brittannië genoemd …

Lees meer »

Gio’s Cucina Casalinga – verleidelijk Italiaans op het Vrijthof in Maastricht

Soms zijn er adresjes waar je vreemd genoeg na een eerste bezoek nooit meer bent terug geweest, terwijl ze bij wijze van spreken om de hoek liggen. Zo’n adresje is Gio’s Cucina Casalinga – verscholen in de schaduw van de Sint Servaas op het Vrijthof in hartje Maastricht. Gezien onze eerste ervaring én de jarenlange uitstekende reputatie van Gio’s gingen Saskia, Paul en Pauls vrouw Lianne op smaakexpeditie in de Limburgse hoofdstad. Gio zelf heeft, volgens eigen zeggen, geen verstand van internet en computers. Zijn restaurant heeft dan ook geen website en geen mailadres. Reserveren is zo goed als onmogelijk …

Lees meer »

Feestelijke lunch bij Jamie’s Italian in Rotterdam

Afgelopen weekend schoof een groot deel van het Ciao tutti-team aan bij Jamie’s Italian in Rotterdam om Ciao tutti’s zesde verjaardag te vieren. Vandaag blikken we met een kleurrijk fotoverslag terug op deze onvergetelijke lunch. We startten natuurlijk met een toost op onze verjaardag, op alle reizen die we hebben gemaakt en die we in 2016 nog mogen maken, op alle Italiaanse belevenissen en ervaringen én op een mooie vriendschap die mede dankzij Ciao tutti tussen ons is ontstaan. Saskia, Joke & MariskaNadine & Willemijnv.l.n.r. met de klok mee Elena,Djoni, Merle, Nadine, Saskia, Joke en Mariska (Willemijn maakte de foto) Na uitgebreid te hebben …

Lees meer »

Sugo – voor de lekkerste pizza al taglio

De pizza is geboren in Napels, maar de Romeinen bedachten een eigen variant op dit populaire gerecht: de pizza al taglio. Een lekker handzaam rechthoekig stuk plaatpizza, dat je heerlijk uit het vuistje kunt eten. Het is een van de eerste dingen die we na aankomst in Rome doen. Meestal wandelen we na het droppen van onze koffers naar het Pantheon om vervolgens een stuk pizza al taglio te halen. Soms als lunch, maar vaker nog als tussendoortje. Het is een van de beste Italiaanse street food-gerechten die we kennen, maar helaas wel een waar we tot voor kort alleen …

Lees meer »

Il Pacioccone – authentiek Italiaans eten in hartje Amsterdam

Na ruim tien jaar in Amsterdam te wonen en te werken, ontdekten we tot onze grote verrassing begin deze maand een nieuw Italiaans pareltje. Verstopt in de steegjes tussen het Centraal Station en de Dam schuilt een Italiaanse trattoria, die je smaakpapillen meevoert naar de authentieke keuken van Toscane en Umbrië: Il Pacioccone. Paolo en Marco, de eigenaren van Il Pacioccone (dat letterlijk ‘de goeiige dikzak’ betekent), hebben hun culinaire opvoeding vooral te danken aan la nonna – hetgeen in Italië meestal garant staat voor de lekkerste recepten, met dat ene extra ingrediënt dat het gerecht nét even smaakvoller maakt …

Lees meer »

Paskamer (Amsterdam) – cocktails en culinaire kunststukjes

Na een heerlijke tijd in Milaan – waar we jullie nog veel over gaan vertellen – misten we even terug in Nederland vooral de dagelijkse aperitivo. In Italië genieten we ’s avonds meestal van een uitgebreid scala aan hapjes bij een Aperol Spritz of een cocktail, in plaats van een diner. Het is niet alleen heerlijk om van allerlei lekkers te kunnen proeven, het is vooral ook gezellig om wat ‘losser’ te eten. Het aperitivo-concept waarbij je zo veel lekkere hapjes kunt proeven dat je niet meer hoeft te dineren, wordt in Italië wel apericena genoemd, een samentrekking van aperitivo …

Lees meer »

De burgemeester van Napels in Leeuwarden

Terwijl wij ronddwaalden door de straten van Herculaneum, een rondje Ischia deden en elke avond genieten van de culinaire trots van Napels, werd in het hoge noorden van Nederland hoog Napolitaans bezoek ontvangen. In Leeuwarden kun je namelijk sinds half augustus terecht bij ‘De burgemeester van Napels’. Achter deze originele, ludieke naam gaat een pizzeria schuil, waar Napolitaanse pizza’s worden gebakken, precies zoals ze dat ook in Napels doen. De basis: zelfgemaakt en langzaam gerezen deeg, dat met de hand tot een pizzabodem wordt gevormd. Het beleg? Naast de klassieker met tomaat, mozzarella, basilicum en olijfolie (de margherita) staat er bijvoorbeeld …

Lees meer »

Il Bacarò – Venetië aan het Vrijthof in Maastricht

In Venetië vind je volop bacari, kleine wijnbarretjes waar je terecht kunt voor een goed glas wijn. Naar Venetiaans gebruik gaat zo’n glas wijn vaak vergezeld van een keur aan lekkere hapjes, een soort tapas, maar dan honderd procent Venetiaans. Je kunt kiezen uit de lekkerste gerechtjes: baccalà mantecato, sarde in saor, inktvisjes, frittata, polpette, zucchini fritti, bruschette … Ook in eigen land vind je zo’n Venetiaanse wijnbar. Je moet er wel even voor naar het diepe zuiden afreizen, maar dan kom je op het Vrijthof in Maastricht dan ook echt in Venetië terecht. Bij Il Bacaro schuif je niet …

Lees meer »

Sotto – Pizza Legàle

Ciao tutti! Jullie hebben het niet kunnen missen : het was feest afgelopen week! Woensdag kreeg Saskia het eerste exemplaar van haar nieuwe boek in handen en signeerde ze stapels en stapels boeken voor iedereen die al meteen een boek had besteld. Daarna was het feest voor alle Ciao tutti-bloggers en fotografen (althans, voor iedereen die op dat moment niet op reis was). Maar hoe vier je de verschijning van een boek met de 101 mooiste plekken van Italië? Door twee van die plekken alvast te bezoeken met (bijna) het hele Ciao tutti-team – maar dan gewoon in eigen stad. …

Lees meer »

Mediterraneo – Italië in Maastricht

Voor een avond Italiaanse verwennerij hoef je niet helemaal naar Italië af te reizen. Al helpt het wel als je al een stukje zuidwaarts rijdt. Als je dan vlak voor de grens met België halt houdt, in Maastricht, wacht er een heerlijke mediterrane wereld op je, bij Mediterraneo. Paul en Lianne gingen er alvast voorproeven. Paul: ‘Het rolluik van de deur is nog half gesloten als we rond half zeven aan de Rechtstraat nummer 73  arriveren. Hier is Mediterraneo gevestigd, een subliem Italiaans restaurant, het beste van Maastricht en misschien wel van heel Nederland. Dat hebben ze al eerder bewezen, …

Lees meer »

Schatull, een culinair schatkistje in Vaals

In het hart van Vaals, in het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg (op slechts tweehonderd meter van de grens) ligt Schatull, een Italiaans schatkistje. Schatull is in het Vaalser dialect schat- of juwelenkistje, de perfecte naam voor het historische pand (uit 1732!) waarin het restaurant gevestigd is én voor de keuken waar de kok wonderen weet te verrichten. Paul en zijn vrouw Lianne gingen onlangs proeven, na een tip van een van onze lezers. Storm en stortregenbuien trotserend reden ze naar Vaals, waar ze even moesten zoeken. Van de buitenkant doet het pand niet direct denken aan een Italiaans restaurant. Paul: …

Lees meer »

Tutto Puro – echt Italiaans genieten in Roermond

update december 2017 – Tutto Puro is helaas wegens omstandigheden gesloten Sinds juli 2014 heeft Roermond er een échte trattoria/bottega bij. Tutto Puro is een heerlijk fris adresje waar de laagdrempeligheid en het pure Italiaanse genieten voorop staan. Dankzij de combinatie van gastvrijheid en pure smaken heeft dit stukje Italië in de binnenstad van Roermond een bliksemstart gemaakt. Álles draait hier om pure gusto e passione, dat voel je, dat proef je en dat beleef je. Christel, de jonge onderneemster bij wie het  ondernemingsbloed toch al sneller stroomt dan bij menig ander, trok twee jaar geleden de stoute schoenen aan …

Lees meer »

Italiaans bier proeven bij Eataly in New York

Op het dak van de New Yorkse vestiging van Eataly, hoog boven Madison Square Park, vind je Eataly’s Birreria, een restaurant en brouwerij met op de kaart zo’n tien bieren van de tap en meer dan twintig soorten Italiaans bier in mooi ontworpen flesjes. Voor liefhebbers van Italiaans bier de hemel op aarde! Ook Saskia en broer Paul gingen er tijdens hun bezoek aan New York proeven. Maar niet voordat ze zich op de benedenverdieping een weg hadden gelekkerbekt langs alle delicatessen en hadden geproefd van de heerlijke gevulde pasta. Saskia: ‘We hadden ons beneden in de winkel al verlekkerd …

Lees meer »

Bussia – Italiaanse passie in De 9 Straatjes

Paul is met zijn vrouw Lianne namens Ciao tutti op bezoek bij een van de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam: Bussia, dat gerund wordt door J.P. en Nathalie. De naam Bussia is ontleend aan de fameuze Barolo-wijngaarden in Piemonte. Paul: ‘Je hebt van die restaurants waar de meest fantastische gerechten voorbij komen, waar de entourage helemaal klopt en waar ze een puike, kundige bediening hebben. Waar je bovendien het gevoel hebt dat de mensen die er werken échte passie voor hun werk hebben en waar je nog ware kunstwerkjes op je bord aan treft. Zo’n restaurant komen wij ongeveer één …

Lees meer »

Goddelijk hoekje in Gouda

Naast onze ontdekkingen in Italië gaat ook het zoeken naar Italiaanse adresjes in eigen land onverminderd door. We waren de afgelopen maanden dan wel veel meer in Italië dan in Nederland, maar zelfs op de paar dagen die we zo af en toe, tussen de verschillende reizen door, thuis zijn, kunnen we de Italiaanse keuken niet missen. Een heerlijke nieuwe ontdekking deden we onlangs in Gouda, stad van kaas en kaarsen. Hier zit, niet ver van de Markt met de markante Waag, een Italiaans adresje verstopt. Sinds februari 2012 is de Wijdstraat 9 veranderd in een Italiaans hoekje, met de …

Lees meer »