Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants » Mastino – the art of eating pizza
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Mastino – the art of eating pizza

update december 2018: Mastino heet tegenwoordig Dude,
maar ze maken er nog steeds lekkere pizza’s!

In de Amsterdamse Pijp, om de hoek van ons kantoor, brandt sinds kort een Zuid-Italiaans vuurtje. Letterlijk welteverstaan, in de grote Napolitaanse pizza-oven van Mastino, maar ook figuurlijk, want de pizzabakkers vertellen vol vuur over hun creaties.

Mastino-Amsterdam (2)Mastino-Amsterdam (4)

Op de kaart staan namelijk niet alleen de ‘standaard’ creaties. Het begint al bij de bodem, die volgens Italiaanse traditie gemaakt kan worden, maar desgewenst ook op basis van spelt, soja of meergranen.

Mastino-Amsterdam (2a) Mastino-Amsterdam (3)

Qua beleg vielen we bij de eerste keer proeven voor de Pizza Flower Power, met courgettebloemen, ansjovis en buffelmozzarella. Da morire!

Mastino-Amsterdam (5) Mastino-Amsterdam (10)

Ook erg lekker: de Pizza Tuna, die gelukkig in niets lijkt op de tonijnpizza die bij alle Amerikaanse pizzagiganten op de kaart staat. Mastino belegt de pizza met gerookte tonijn (heerlijk!), kappertjes van het Siciliaanse eiland Pantelleria, olijven, buffelmozzarella, tomaat en rucola.

Mastino-Amsterdam (16)

Natuurlijk is er voor de vegetariërs ook een Pizza Veggie (met gegrilde groente en veganistische kaas), maar die hebben we – met zoveel speciaal lekkers op de kaart – nog niet getest.

De naamgever van de klassieke Pizza Margherita (die ook op de kaart staat) ligt ook ten grondslag aan de naam van Mastino. Koningin Margherita, voor wie de allereerste pizza met mozzarella, tomaat en basilicum werd gemaakt, was namelijk dol op haar hond, die haar overal vergezeld. Haar hond was een Mastino Napoletano, een donkerharige hond die vaak als waakhond wordt ingezet.

Mastino-Amsterdam (3a)

Qua naam en menu-inspiratie heeft men bij Mastino ook verder gekeken dan Napels. Op de kaart staan opvallend veel Calabrese specialiteiten – een welkome toevoeging aan het culinaire aanbod in Amsterdam, waar Calabrië niet groots vertegenwoordigd is.

Liefhebbers van de Calabrese ‘nduja, een pittige soort smeerworst, bestellen de Pizza ‘Nduja, met buffelmozzarella, tomaat en ‘nduja. Ook is er de Pizza Tropea’s Queen, met de specialiteit van Tropea, de zoete rode ui. Ook is er de Pizza Calabrese, met een palet van tomaat, mozzarella, artisjok, schiacciata calabrese (een pittige salami), zwarte olijven en basilicum.

Mastino-Amsterdam (9)

Voor de lunch zijn er ook pizzabroodjes, met naast een veganistische variant broodjes met mortadella, gerookte ham en provola, porchetta, spianata (pittige salami uit Calabrië) of Parmaham. Toetjes zijn er ook, met naast klassieke tiramisù een brownie met pistachenootjes waar we ook graag eerder op de dag voor terugkomen, bij de koffie die Mastino vanaf 10 uur ‘s ochtends schenkt.

Mastino-koffie

Je vindt Mastino aan de Eerste van der Helststraat 78 (De Pijp, Amsterdam). Er zijn weinig zitplaatsen in het kleine zaakje, maar je kunt de pizza’s van Mastino natuurlijk ook afhalen of – ook handig – thuis laten bezorgen via Foodora.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *