Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kookboek van het Jaar: Toscanini venticinque

Vorige week schreef ik over de Kookboeken7daagse, die op 2 november van start ging met de verkiezing van het Kookboek van het Jaar. In de categorie Chefs was er – fortunatamente – een Italiaanse winnaar: het prachtig uitgevoerde kookboek van Caffè Toscanini in Amsterdam, Toscanini venticinque geheten.

Toscanini venticinque is uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Caffè Toscanini en wist de jury vanaf het eerste moment te boeien:

‘De sfeer van het Italiaanse restaurant wordt uitstekend en 1-op-1 weergegeven in dit kookboek. Het kookboek ís het restaurant. Het is een puur boek, goed en eerlijk geschreven en door de sublieme fotografie en mooie vormgeving straalt het een bepaalde rauwheid uit. Door deze unieke combinatie herken je in het boek intense emotie en word je aangestoken door de passie voor koken. De recepten zijn uitstekend: niet alledaags, maar ze verliezen geen enkel moment hun maakbaarheid. Het menselijk Italiaans karakter van dit restaurant en kookboek hebben de jury doen besluiten dit Kookboek uit te roepen tot Kookboek van het Jaar in de Categorie Chefs!’

Een van de juryleden had deze woorden nauwelijks uitgesproken of er barstte een Italiaans gejoel los. Het is dan ook een enorme prestatie: een kookboek uitgeven in eigen beheer, dat dan ook nog eens zo in de smaak valt bij een jury die honderden kookboeken heeft moeten beoordelen.

Toscanini venticinque is dan ook geen gewoon kookboek, dat je alleen ter hand neemt als je een recept voor een etentje zoekt. Dit prachtige kookboek ademt op elke pagina inspiratie, eerbied voor de producten waarmee gekookt wordt, eerbied voor de Italiaanse traditie, voor de kwaliteit van de ingrediënten waarmee gewerkt wordt, eerbied voor degene die achter het fornuis staat en voor degene die de gerechten krijgt voorgeschoteld.

Het kookboek start met de drie mensen die al jarenlang het succes van Toscanini bepalen: Maud Moody, die Toscanini in 1985 begon en die zich nu vooral achter de schermen beweegt, Leonardo Pacenti, die niets liever doet dan koken en hierover vertellen, en Jeannot van Gool, de zakelijk leider van Toscanini. Leonardo Pacenti onthult direct in de eerste alinea het geheim van goed koken: tijd en liefde. Beide ingrediënten zijn onmisbaar voor zijn gerechten, maar ook uit het boek blijkt dat hij er heel wat van zijn tijd en liefde in heeft gestopt.

Zo zijn de recepten zorgvuldig gekozen, waarbij veel waarde wordt gehecht aan de traditionele Italiaanse bereidingswijze. Zo hakt Leonardo nog steeds alle groenten met de hand, omdat dat niet alleen beter smaakt maar ook voor de kok veel rustgevender is. Het gevoel waarmee bij Toscanini gekookt wordt spat bij elk recept van de pagina af – het is al net zo moeilijk kiezen als op de menukaart van Toscanini, of wellicht nog moeilijker aangezien de prachtige foto’s je vreselijk doen watertanden:

Toscanini venticinque is bovendien niet alleen een prachtig kookboek, maar ook een heerlijk kijk- en leesboek, dat je keer op keer even meeneemt naar Italië. De literaire verhalen van onder anderen Ivo van Hove, die een bezoek aan zijn ideale restaurant beschrijft, en Thomas Verbogt, die zich uit eten gaan in de bewogen Italiaanse zomer van 1974 herinnert, brengen je perfect in de stemming voor een rondje markt en een lange middag in de keuken, om de heerlijkste Italiaanse klassiekers op tafel te toveren.

Wil je direct aan de slag, bestel Toscanini venticinque dan via www.toscaninishop.nl. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je eerst door Maud, Leonardo en Jeannot te laten verwennen in hun restaurant in Amsterdam. Reserveren kan via www.toscanini.nu. Zoals Ivo van Hove in het voorwoord schrijft, zul je zeker niet teleurgesteld worden:

‘Ik denk dat de keuken het geheim is achter het voortdurende succes van een goed restaurant. Een keuken die steevast voor een volgeboekt restaurant met een veeleisend Amsterdams, maar ook kosmopolitisch cliënteel Italiaans eten serveert dat er op het eerste gezicht gewoon uitziet, maar op de tong telkens weer naar een vakantie in Italië doet verlangen. Eten voor fijnproevers, maar zonder overdadig gepronk, zonder de technische hoogstandjes van twee- of driesterrenrestaurants, waar je op het bord vaak niet herkent wat je eet. Wel eten recht uit de grond, nog ruikend naar een boerderij, vers uit de zee. Er heerst iets weemoedigs, iets van een vervlogen tijd in mijn ideale restaurant. Het is de grote kracht van een restaurant om je te doen denken en voelen dat lekker eten je leven even kan doen stilstaan. In een hectische stad als Amsterdam zou dat een geschenk van God zijn. Dat mirakel bestaat. Het heet Toscanini.’

Morgen een voorproefje!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *