Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Gero – Italiaanse passie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt

Terwijl Saskia en Mariska door Rome struinden, mochten Gerrie en Mark, twee goede vrienden van Mariska, genieten van een bijzondere wijnproeverij bij Italiaans restaurant Gero, een onontdekt pareltje in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt dat ze graag met zo veel mogelijk Italiëliefhebbers delen.

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-12

Eerste kennismaking: goddelijke burrata en coniglio della nonna
Gerrie fietste vorig jaar zomer al een keer langs het restaurant met een vriendin. Hij kreeg meteen een goed gevoel bij de menukaart: klassiek Italiaans zoals je die zelden buiten Italië tegenkomt. Dat vraagt om een avondje uit!

Onlangs greep hij samen met vriend Mark de kans om de kaart uit te proberen. Mark: ‘Na de antipasto, bestaande uit een riante burrata, een verse bol mozzarella gevuld met stracciatella (de romigste kaas die er bestaat) waren we eigenlijk al verkocht. De combinatie van de verse burrata en de gegrilde tomaatjes was echt een feest.

Even later kwam chef-kok Gero Caputo aan onze tafel kennismaken. Hij merkte gelijk onze affiniteit met lekker eten en Italië op en vertelde ons in een mum van tijd zijn halve levensverhaal. In slechts een kort gesprek ontstond meteen een nieuwe vriendschap.’

gero-caputo-amsterdam-1gero-caputo-amsterdam-3

Maar de avond was nog lang niet voorbij. De secondi moesten nog komen. Gerrie: ‘We deden ons tegoed aan coniglio della nonna, konijn op grootmoeders (Gero’s moeders) wijze. Majestueus in zijn eenvoud. Ook genoten we van een subliem wildzwijnmedaillon, begeleid door perfecte aardappels uit de oven.

Als dolci bestelden we eensgezind de cannoli, die met gemak konden wedijveren met de cannoli die we ooit op Sicilië aten. Natuurlijk sloten we de maaltijd af met een perfecte espresso, gemaakt met een Faema-espressomachine uit 1963, die eerst in een koffiebar in Milaan stond te pronken.

Om de eerste verjaardag van het restaurant te vieren, die uitgerekend die avond plaatsvond, kwam er na afloop een fles limoncello op tafel en even later de grappa. Pas uren later verlieten we het restaurant. Het voelde alsof we even in Italië waren geweest, op bezoek bij oude vrienden.’

mark-gerrie-en-geroMark, Gerrie & Gero 

Persoonlijke verhalen en recepten
Gero Caputo werd geboren op Sicilië, maar verhuisde op zijn dertiende naar Milaan om bij zijn oom in de zaak te gaan werken. In de jaren tachtig verruilde hij Italië voor Nederland. Na verschillende zaken te hebben bestierd (onder meer in Tilbrug), opende hij in het najaar van 2015 restaurant Gero.

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-1 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-6 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-9

Deze nog relatief onontdekte parel is aan bekendheid aan het winnen, mede door de initiatieven van gastvrouw Jodie Tielbeke. Zij houdt de website bij, met onder meer een maandelijkse blog. Op deze blog deelt Gero mooie, vaak ontroerende, persoonlijke verhalen en en passant doet hij er ook nog een meesterlijk recept bij, dat je na aanmelding maandelijks per mail ontvangt. Meraviglioso!

gero-caputo-amsterdam-4 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-8

Proeven van Piemonte
Verlangend naar meer keerden Gerrie en Mark al snel terug naar Gero’s gezellige restaurant, dit keer voor een bijzondere wijnproeverij. Mark: ‘Bij binnenkomst heerste er een feestelijke sfeer. Met een glas spumante in de hand maakten we kennis met de zeer sympathieke wijnleverancier Italo Verità (een klassiek geval van nomen est omen). Zijn zaak in Eindhoven heet dan ook In vino verita. Hij is de Gero van de Italiaanse wijn, zeg maar, en onderhoudt goede contacten met met het wijnhuis van Cadia uit de regio van Piemonte, waar de meeste wijnen die we die avond proefden vandaan kwamen.’

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-3 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-4 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-10 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-13gerrie-italo-en-markGerrie, Italo & Mark

Gerrie: ‘We beginnen de avond met de vino bianco Langhe DOC, gemaakt van honderd procent Arneis, een regionale druivensoort. In deze frisse en fruitige wijn kun je de smaak van peer ontwaren, maar de afdronk is ook nootachtig. Volgens Italo komt dit door de nabijgelegen hazelnootbomen, die onder meer hazelnoten leveren aan de beroemde Ferrero-fabriek (voor kilo’s Nutella). De wijn past in ieder geval goed bij de bruschette met pistache en caponata.

Terwijl we nog aan het nagenieten zijn, volgt het volgende gerecht: porchetta, een specialiteit uit Ariccia (een klein dorpje in Midden-Italië). Hierbij krijgen we een romige, honingachtige chardonnay met tonen van hout, met dank aan de Franse eikenhouten vaten waar de wijn in gerijpt heeft. De wijn is een match made in heaven met de dungesneden, zoetige en kruidige porchetta in botersaus.

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-7

Dan volgt een rode Bardolino Superiore 2013 van Corvina Veronese, Rondinella en Cabernet Sauvignon, met lichte tonen van rozijn. Bij deze eerste rode wijn van de avond wordt een bord heerlijke strozzapreti geserveerd (een pastasoort die zijn naam dankt aan de vorm, die inderdaad wel wat heeft van de strakke priesterboordjes) met broccoli, tomaat en champignons.

Italo had nog een extra wijn aan het programma toegevoegd. De Amedeo Sangiovese Romanga Riserva, die anderhalf tot twee jaar heeft gerijpt en deels wordt gemaakt van gedroogde druiven. Dit maakt de wijn steviger, met meer tannines, en geeft een volle smaak met tonen van rozijn, vanille en amarenen. Een geweldige, soepele en smaakvolle toevoeging aan het programma.

Dan volgt het pièce de résistance: il re, de koning, van de avond: de Barolo Monvigliero Nebbiolo 2011 van Cadia, minstens drie jaar oud en twee jaar gerijpt. Deze wijn is zijdezacht, doch zeer stevig (15% alcohol), met veel tannines. Met het sublieme runderstoofvlees, opnieuw die perfecte aardappels uit de oven en de polenta die erbij geserveerd worden, vormt deze wijn een schitterende symfonie. Volgens Italo kun je een wijn van deze statuur maximaal één keer per maand drinken, dus we genieten van elke slok.’

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-5

Twee verloren zonen
Gerrie en Mark konden hun nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en namen aan het einde van de avond een kijkje in Gero’s keuken. Als verloren zonen werden ze onthaald. De avond werd dan ook in de keuken afgesloten, met fantastische profiteroles in chocoladeroom en een glaasje hemelse marsala, gevolgd door een espresso en grappa.

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-15 italiaans-restaurant-gero-amsterdam-16italiaans-restaurant-gero-amsterdam-11

Da non perdere!
Gero is een restaurant da non perdere. Het is de combinatie van het geweldige eten, de sfeer en vooral de Italiaanse warmte die je het gevoel geeft dat je even bij Gero’s familie thuis in Italië bent. Ook genieten van Gero’s gerechten en gezelligheid? Je vindt Gero aan het Van Limburg Stirumplein 20-22 in Amsterdam. Het restaurant is dagelijks (behalve op dinsdag) geopend vanaf 17.00 uur tot middernacht. Voor het laatste nieuws en de aankondiging van nieuwe proeverijen en evenementen volg je Gero ook via Facebook.

italiaans-restaurant-gero-amsterdam-17

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *