Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Restaurant Diverso in Weert – een anders dan anders aanrader

Het gebeurt ons bijna nooit, dat we geen zin hebben in Italiaans eten. Maar na al die bordjes (of beter gezegd borden) vol Parmaham, verse pasta en kilo’s panettone die we afgelopen weken hebben gegeten, stond er zo af en toe bij hoge uitzondering een bordje andijviestamppot of erwtensoep op tafel.

Het bloed kruipt echter – ondanks de extra Italiaanse kilo’s – waar het niet gaan kan, en toen we goede verhalen hoorden over Restaurant Diverso in Nederweert besloten we dan ook meteen te gaan proeven. Gelukkig is de menukaart bij Diverso, zoals de naam al doet vermoeden, ‘anders’, met tal van mediterrane gerechten met een voorkeur voor de Italiaanse keuken, dus we verheugden ons op nieuwe culinaire ontdekkingen.

Diverso-menu

Diverso is anders…
Dat Diverso inderdaad anders is, blijkt al meteen bij binnenkomst. Geen grote zaal vol met tafeltjes, maar intieme ruimtes die je meteen thuis doen voelen. De kleuren aan de muur brengen je nog een paar honderd kilometers zuidelijker, en de gastvrije ontvangst doet de rest. Want gastvrijheid, dat zit de Limburgers net als de Italianen in het bloed.

Diverso-team

We hebben de regendruppels, die ons helaas vergezelden tijdens onze tocht naar Nederweert, nog nauwelijks uit ons haar kunnen schudden, als Caspar Kessels en Kitty Verspagen, twee van de drie de mensen achter Diverso, ons hun heerlijke aperitivo voorzetten, een Italiaanse kir royale, een feestelijk glas prosecco met bosaardbei. Die valt bij ons allemaal goed in de smaak, maar tussen de slokjes door nemen we ook even de tijd voor een rondleiding door het pand.

Dat dateert al uit 1870, hetgeen aan een aantal mooie details, waaronder de karakteristieke houten trap, nog mooi is af te lezen. Terwijl chef-kok John Beijes al druk bezig is in de keuken, maken wij een rondgang door de gezellige eetkamers, de loungebar die grenst aan het heerlijke grote terras (met houtoven) en de sigarenkamer. Van deze laatste zou je bijna gaan roken – met elpees als wanddecoratie, comfortabele fauteuils en een kistje vol sigaren voel je je ook hier meteen helemaal welkom.

Diverso-restaurant

Maar de kaart wacht ook. We zijn erg benieuwd naar de anders dan anders invulling van de Italiaanse keuken en zouden eigenlijk alles wel willen proeven, van de specialiteiten op het maandmenu tot de seizoensspecialiteiten met als thema ‘Wildgerechten voor tamme prijzen’. Twijfel alom dus – een bekend fenomeen voor lekkerbekken waarschijnlijk. Want als je het ene gerecht kiest, kun je de rest van de kaart niet proeven. Zelfs met assistentie aan tafel valt er dan een deel af… Help!

Toscaans tafeltje vol
Gelukkig is er een oplossing voor handen. Caspar vertelt enthousiast over het Toscaans tafeltje vol, een succesvol concept dat per tafel op schalen wordt geserveerd. Vooraf krijg je een antipasto misto, gevolgd door vis- en vleesgerechten en verschillende zoete nagerechten. Dat klinkt wel heel aanlokkelijk, maar inmiddels heeft een van de tafelgenoten iets op de kaart gesignaleerd waardoor we nóg meer kunnen proeven.

Diverso all’italiana
Onder de noemer Diverso all’italiana geniet je namelijk van kleine Italiaanse hapjes. Een soort tapas dus, maar dan op z’n Italiaans. Anders dan anders tafelen, maar gezien de keur aan gerechtjes veelbelovend.

Diverso adviseert 5 à 6 gerechtjes per persoon, die vervolgens in etappes op tafel komen. Dat leek ons de uitgelezen mogelijkheid om van alles te kunnen proeven, dus de keuze was snel gemaakt. Al maakten we het ons daardoor eerst nog wel een beetje lastiger, want er moest nog gekozen worden uit de gerechtjes die onder deze noemer vallen. Tijdens het kiezen werden we door Caspar alvast getrakteerd op een bordje bruschetta rustica, geroosterd brood met verse tomaat, knoflook en basilicum.

Diverso-bruschetta

Op de een of andere manier is het al etend beter kiezen, dus na een kwartiertje wegstrepen en advies van Caspar kwamen we tot de volgende keuze:

♦ Gamberi insalata con condimento limoncello (salade met scampi’s met limoncellodressing)
♦ Vitello tonnato (kalfsrosbief met tonijnsaus)
♦ Carpaccio di manzo al tartufo (carpaccio van ossenhaas met truffel)
♦ Zuppa di pesce (Provençaalse vissoep met pecorino en saffraan-aioli)
♦ Capesante con salsa al tartufo (Sint-Jakobsschelpen met rucola en truffelsaus)
♦ Cotolette di salmone (zalmkoteletjes met tomaat, kappertjes, olijven en basilicum)
♦ Ravalioni tartufo bianco (pastapakketjes met witte truffel, Parmezaanse kaas en truffelsaus)
♦ Ravioli di carne (vleesravioli met een saus van eekhoorntjesbrood)
♦ Rosmarino patate al forno (rozemarijnaardappeltjes uit de oven)
♦ Verdure (verse warme Toscaanse groenten)

Waarvan sommige gerechtjes eenmaal op tafel kwamen en andere fijn in drie porties, zodat we lekker veel konden proeven maar soms ook een heel bordje of schaaltje voor onszelf hadden.

De verrassende, eigenwijze en anders-dan-anders gerechten kwamen in een mooie choreografie op tafel, vergezeld van goed brood, water en wijn. We vergaten soms zelfs foto’s te maken, zo lekker zag het er allemaal uit. Een kleine impressie:

Diverso-voorgerechten Diverso-voorgerechten-2Diverso-carpaccio Diverso-ravioli

Na al dat lekkers was er geen plek meer voor een toetje, maar een espresso gaat er altijd in. En dat geldt ook voor de huisgemaakte limoncello, een van de beste die we ooit proefden. Helaas zijn de flesjes niet te koop, dus er zit maar één ding op: gaan proeven in Nederweert!

Diverso-koffie-limoncello Diverso-limoncello

Over Diverso
Je vindt Restaurant Diverso aan de Brugstraat 44 in Nederweert. Je kunt hier zeven dagen per week terecht, vanaf 12 uur ’s middags. Ideaal voor een mediterrane lunch, uitgebreid koffie drinken, uitgebreid borrelen en anders-dan-anders dineren. Meer over het restaurant, het menu en Diverso-specialiteiten vind je op de website van Restaurant Diverso. Hier kun je ook meteen reserveren, dan zet Caspar de limoncello vast koud!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *