Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Da Italo – warm Italiaans welkom in Wassenaar

Soms houden we een intiem Italiaans restaurant in eigen land liefst voor onszelf, zodat we er ongestoord kunnen genieten van de gerechten die, afhankelijk van het seizoen en van de stemming van de kok, uit de keuken tevoorschijn getoverd worden. Zo schuift Ciao tutti’s Nadine al jaren regelmatig aan bij Da Italo in Wassenaar. Soms alleen voor een vers gebakken pizza, soms voor een pasta en als de heimwee naar Italië te groot wordt voor een menu vol Italiaanse lekkernijen.

Nadine: ‘De gastvrijheid van Alessandro, Eduardo, Mario, Nicola en Romeo is eigenlijk te groot om voor mezelf te houden. Als je bij hen over de drempel stapt, waan je je écht even in een door een hechte familie gerunde trattoria in Italië.

Daarom nam ik Saskia tijdens een van haar zeldzame weekjes in Nederland deze zomer mee naar dit pareltje vlak bij de haven in Wassenaar. Vandaag neem ik ook jullie graag mee en nodig ik je uit om aan te schuiven voor drie gangen genieten!

Het is nog net zonnig genoeg om voor de aperitivo op het terras neer te strijken. Bij de prosecco krijgen mijn vriend Peter, Tara (van de blog Tara’s Dolce Vita), Saskia en ik ieder een stevige bruschetta met tomaat en rucola, als amuse van het huis. Terwijl de zon langzaam achter de huizen verdwijnt, genieten we van stukken pizza bianca en nog een glas prosecco.

Als het buiten te fris wordt, zoeken we binnen de warmte op. Letterlijk en figuurlijk, want wie eenmaal over de drempel van Da Italo stapt, wordt met een buitengewoon Italiaanse warmte onthaald.

We krijgen een plekje naast de bar. Eduardo vraagt of we het menu willen zien, maar we gaan unaniem voor het driegangenmenu dat (bijna) dagelijks wisselt. Als eerste gang betekent dit een grote schaal antipasti misti:

Da Italo’s antipasti misti is precies zoals een antipasti misti moet zijn: veel verschillende gerechtjes, met voor ieder wat wils: klassieke carpaccio, een tricolore insalata caprese, fluweelzachte vitello tonnato, sappige meloen, prosciutto en andere vleeswaren en gegrilde groente (van aubergine tot paprika en funghi).

Erbij drinken de dames een frisse witte wijn van het Siciliaanse wijnhuis Donnafugata; Peter kiest voor een rode wijn, de Primitivo van I Muri uit Puglia.

Het is een heel bord vol, maar alles is zo lekker en vers dat er nog geen blaadje rucola of olijf overblijft…

Dat geldt ook voor onze hoofdgerechten: costata di manzo al tartufo voor Peter, gevulde verse pasta met truffel voor Tara en een bord vol vis voor Saskia en mij.

Eigenlijk hebben we na al dit lekkers geen plek meer voor een toetje, maar we kunnen de schaal met dolci die Eduardo op tafel zet geen van allen weerstaan. Binnen de kortste keren zijn de tiramisù, de aardbeien met munt en room, de cannoli, de tartufo (met romige chocolade) en de panna cotta met karamel verdwenen.

Na een straffe espresso en een limoncello die onze gedachten doet afdwalen naar een zomeravond aan de Amalfikust nemen we afscheid van dit kleine stukje Italië. Maar niet voor lang, want als mijn heimwee naar la bella Italia te sterk wordt, dan mogen Alessandro, Eduardo, Mario, Nicola en Romeo die weer even verzachten…’

Ook even je hart ophalen aan Italiaanse sferen? Je vindt Da Italo aan de Oostdorperweg 32 in Wassenaar. Het restaurant is dagelijks geopend van 17.00 tot 22.00 uur. Reserveren kan via 0031-705179009.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *