Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants » Culinaire verwennerij

Culinaire verwennerij

Mamma mia, wat wordt er in het Noord-Hollandse Neck lekker Italiaans gekookt! Terwijl het dorpje in kou was gehuld, straalde er van achter de ramen van Mario al een warm licht naar buiten. Vol verwachting stapten Willemijn en Saskia de drempel over, om zich op uitnodiging van TravelBird de hele avond te laten verwennen door Alessandro en Raffaele, de zonen van Mario, en Fabrizio, de chef. Speciaal voor jullie een gedetailleerd verslag!

In het restaurant (dat door Gault Millau werd bekroond met maar liefst 14 punten) wachtte ons een lange, mooi gedekte tafel. We schoven aan en maakten kennis met onze buren, waarbij we ons alvast verontschuldigden voor alle foto’s die we zouden gaan maken om voor jullie tot in het kleinste detail verslag te kunnen doen. Achter ons werd namelijk al verse pasta gemaakt en dat wilden we meteen vastleggen, dus na die eerste verontschuldiging zetten we Fabrizio, die in alle rust pasta draaide, op de foto (vanwege een restaurant vol mensen wel zonder flits, vandaar dat de meeste foto’s wat donker zijn).

Mario Uva (1)

De kennismaking werd vervolgd met een glas prosecco. We toostten op het begin van een avond vol culinaire verwennerij- al wisten we toen nog niet dat onze smaakpapillen zo in vervoering zouden worden gebracht…

Om te beginnen: smaaksensatie in viervoud
De eerste smaaksensatie maakte deel uit van het kwartet aan kleine hapjes die we bij de prosecco kregen geserveerd: coppa di Parma, een bitterbal (maar dan van een olijf met kalfsragout, echt een verrassing in je mond), een pasteitje met ricotta en een cakeje van eekhoorntjesbrood met truffelmayonaise.

Driemaal antipasti
Het bordje hapjes was bij alle gasten in een mum van tijd leeg. Onder toeziend oog van het personeel – dat zeer attent alles in de gaten hield, ons voorzag van versgebakken brood (onder andere met zongedroogde tomaatjes), Siciliaanse olijfolie en water en wijn bijschonk –reisden de gesprekken al snel naar Italië. Tot het eerste voorgerecht op tafel kwam. De caprese nieuwe stijl, als terrine met versgemaakte pesto, vroeg om volledige aandacht, die alleen mocht worden afgeleid door de bijpassende wijn, een Garganega chardonnay.

Tussendoortje
Als tussendoortje mochten we, als speciale gasten, een kijkje in de keuken van Mario nemen. Mario zelf was er niet (hij was in Italië om inkopen te doen), maar Fabrizio nam de honneurs in de keuken meer dan waar. We hadden ons ingesteld op een drukke, hectische bedoening (zoals je in films vaak ziet), maar in Fabrizio’s keuken heersten orde, rust en lekkere geuren. Samen met zijn collega’s legde Fabrizio de laatste hand aan de twee andere voorgerechtjes, in een strak geregisseerd ritme maar in een ontspannen, vrolijke sfeer. Toen de eerste bordjes richting restaurant werden gebracht, keerden ook wij gauw terug aan tafel – we wilden immers geen enkele gang missen.

Mario Uva (2)

Mario Uva (3)

De tweede antipasto was een mooi opgemaakt bordje met een stukje kabeljauw, een garnaal, schuim van kreeft en citroenmayonaise. En ja, dat smaakt minstens zo lekker als jullie nu vermoeden. We dachten dat we even uit mochten rusten van al die culinaire verwennerij, maar Fabrizio had nog een antipasto voor ons in petto: petto d’anatra (eendenborst) met salsa verde (met kruiden, olijfolie, citrus), rucola en een accent van aceto balsamico (maar dat mochten we eigenlijk niet opschrijven – geheim van de kok!).

Favoriet: romige risotto met fazant
Na deze drie mooi opgemaakte bordjes met zeer smakelijke inhoud werd er een grote schaal het restaurant ingedragen. Fabrizio en de andere leden van de keukenbrigade schaarden zich eromheen om samen een mooi bordje risotto samen te stellen, met fazant, rucola en schuim van Parmezaanse kaas. Jullie weten hoe dol we zijn op risotto en dit gerecht was dan ook echt een voltreffer. Superromig (mede door het Parmezaanse kaas-schuim), en een voortreffelijk geheel met de fazant. Nog nooit gegeten, maar zeker voor herhaling vatbaar. Wat een lef ook: risotto serveren voor al die mensen. In onze keuken is 8 personen zo’n beetje het maximale aantal dat we tegelijkertijd van risotto durven voorzien, maar Fabrizio bracht in alle rust het hele restaurant in vervoering.

Mario Uva (4)

Pastaparade
De risotto was echter niet de enige primo die werd geserveerd. Onder het genot van een mooie Merlot Cuvee IGT Raboso Il Saporito delle Venezie kwam vervolgens ravioli met pompoen, botersaus, Tiroler speck en Parmezaanse kaas op tafel, wederom een uitgebalanceerd gerechtje met perfect bij elkaar passende smaken. Dat kon niet beter, dachten we, maar toen hadden we de pappardelle met ragout van hert en Parmezaanse kaas nog niet geproefd. Alles was zo lekker dat het schoon opging. Het enige nadeel: er was nog maar weinig plek voor het hoofdgerecht…

Mario Uva (5)

Dubbel gevuld
Zodra de borden echter op tafel stond, waren we vergeten dat we eigenlijk niet meer konden. De gevulde kwartel die op zijn beurt als vulling diende voor een nestje van krokante tagliolini, liggend op een bedje van bospaddenstoelen, konden we gewoonweg niet overslaan. In combinatie met de venkelpuree, gebakken spinazie en een smaakvol Siciliaans tomaatje de Italiaanse keuken op zijn best.

Mario Uva (6)

Spectaculaire finale
Na deze zeven verrukkelijke gangen mochten we van Fabrizio echter nog niet naar huis. Er wachtte ons nog een dessert, dat met vuurwerk het restaurant werd binnengedragen. Na een finishing touch voor de vanillemeringue werd een stukje ricottataart met basilicumijs en een glaasje Moscato d’Asti voor onze neus gezet. Wederom hapten we gretig toe.

 Mario Uva (8)

Geniet ook van Mario’s meesterlijke verrassingsmenu!
Na een espresso (met limoncello!) kwam er dan toch een einde aan de culinaire verwennerij. Voor ons dan, want Mario en zijn team gaan gewoon nog even door. Elke woensdagavond en zondagmiddag bereiden zij een verrassingsmenu met ingrediënten van het seizoen. Benieuwd? Schuif dan zelf een keertje aan en reserveer de speciale aanbieding van TravelBird. Voor slechts € 44,50 (in plaats van € 115,-) geniet je van acht gangen culinaire verwennerij, prosecco, bijzondere wijnen, limoncello en een onvervalste Italiaanse sfeer. Klik hier voor meer informatie en reservering. Buon appetito alvast!

met dank aan:

Print

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *