Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants » Con Passione – de échte Italiaanse keuken in Maaseik
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Con Passione – de échte Italiaanse keuken in Maaseik

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-14

update 24 december 2018
Con Passione is sinds vandaag gesloten.
Sandro en Anna gaan genieten van een welverdiend pensioen
Grazie voor alle heerlijke avonden!

Soms denk je dat ze bijna uitgestorven zijn, die Italiaanse restaurantjes waar traditie en eenvoud overheersen en de Italiaanse passie al op de stoep te voelen is. Waar je het gevoel hebt dat je bij la mamma thuis gaat eten. Maar plotseling kom je er dan weer eentje tegen.

Eind vorig jaar was Ciao tutti’s Paul zo onder de indruk van Con Passione dat hij er deze herfst maar wat graag voor een tweede keer aanschoof. Dit kleine Italiaans pareltje met een Calabrese keuken schuilt in hartje Maaseik, verstopt in een klein straatje vlak bij de Markt. Vandaag laat hij jullie meegenieten van dit stukje Italië in België.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-1 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-2

Paul: ‘Zodra je hier door de charmante entree naar binnen gaat, stap je de ‘huiskamer’ van Sandro en Anna binnen. Hier geen chique bedoening of overdadige luxe, maar een eenvoudige en oergezellige sfeer. Zeker als Sandro je met zijn kenmerkende lach en zijn pretoogjes komt begroeten. Deze aardige en bescheiden man is het toonbeeld van de gastvrije Italiaan…

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-3 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-4 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-6 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-7 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-8

Vol trots vertelt Sandro ons over Anna, zijn zestien jaar oudere vrouw, die het liefst op de achtergrond (lees: in de keuken) blijft. Met haar 74 jaar (!) staat ze nog altijd vijf avonden per week vol passie voor haar klanten te kokkerellen. Dit doet ze intussen al meer dan vijftig jaar. Haar gerechten zijn dan ook om te watertanden. Het zijn klassiekers die al generaties lang deel uitmaken van Anna’s familielunches en diners. Laten wij daar nu net van houden!

We mogen even een kijkje in de keuken nemen, maar Anna heeft het eigenlijk te druk achter het fornuis. Ze kookt net als haar moeder en oma puur op gevoel, met alleen maar prodotti artigianali waarbij verse groenten nooit ontbreken. Veel Italiaanser krijg je het niet!

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-9 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-10

‘Die verse groenten horen er gewoon bij. En elke gast krijgt hier gratis een kop eigengemaakte verse groentesoep,’ aldus de vriendelijke Anna. Voor haar is het vanzelfsprekend, voor ons een culinaire verwennerij.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-18

Anna’s pasta’s zijn al bijna legendarisch, maar ook haar vlees- en visgerechten zijn niet te versmaden. Vandaar dat ook veel gasten maar wat graag terug keren om elke keer opnieuw te genieten van die heerlijke gerechten en dat huiskamergevoel. Aan Anna’s cucina casalinga kan geen sterrenkok tippen!

Sandro komt oorspronkelijk niet uit de horeca. Hij groeide op in Catanzaro (Calabrië) en beheerde tot zeven jaar geleden een juwelierszaak annex souvenirwinkeltje op de luchthaven van Lamezia Terme. Sandro: ‘Veertien jaar geleden ontmoette ik Anna en sprong de vonk tussen ons over.’ Ook voor de weduwe uit Cosenza was het liefde op het eerste gezicht. Ze pendelde regelmatig op en neer tussen Calabrië en België, waar ze destijds al heel wat jaren woonde. Zeven jaar geleden besloot Sandro om zijn hart te volgen. Ook hij verhuisde naar België, om er samen met zijn grote liefde een traditioneel Italiaans restaurant te gaan uitbaten.

Anna had al tientallen jaren ervaring in de horeca, maar voor Sandro was alles nieuw. In de tussentijd heeft hij gelukkig veel bijgeleerd. Anna maakte hem de afgelopen jaren wegwijs in de geheimen van de Calabrese keuken en nu maakt hij elke avond de heerlijke desserts. Als gastheer doet hij ook deels de bediening. Hij doet niets liever dan het iedereen zoveel mogelijk naar de zin maken.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-12

Vaste medewerker Tony (Anna: ‘Onze mooie jongen, wat moeten we zonder hem?’) is hun rots in de branding. Hij is afkomstig uit Olbia (Sardinië) en is maar wat trots op zijn Sardijnse roots. Met zijn heerlijk zachte Belgisch-Italiaans accent vertelt hij met een brede glimlach de mooiste verhalen over het eiland. Maar niet te lang want hij verliest geen tafeltje uit het oog. Als een atleet zwiert hij tussen de tafeltjes door om waar nodig toelichting te verschaffen aan de gasten.

Het interieur is warm en straalt een duidelijke voorliefde voor oude films en typische Italiaanse taferelen uit. Naast Marlon Brando (The Godfather) en Alberto Sordi (Un Americano a Roma) zien we veel foto’s van Vespa’s, Cinquecento’s en andere Italiaanse taferelen.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-13 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-15 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-16

Tijd om die ook op onze tafel te laten verschijnen! We beginnen met een aperitivo: een heerlijk frisse prosecco, met een aardbei als decoratie.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-17

Nadat we genoten hebben van de heerlijke zelfgemaakt soep van Anna is het tijd voor de antipasti. We besluiten verschillende gerechten te nemen, zodat we veel kunnen proeven. De vitello tonnato is een klassieker en smaakt voortreffelijk Dat geldt ook voor het bord met Parmaham en meloen, heerlijk fris en vol van smaak, als een echo van die heerlijke Italiaanse zomer.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-19 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-20

Maar onze smaakpapillen worden pas echt verwend als Sandro met de antipasti misti arriveert. ‘Vier verschillende worsten uit vier verschillende gebieden,’ zo wijst hij ons. Van pittige worst uit ‘zijn’ Calabrië tot mortadella uit Bologna.

Het bord is net zo heerlijk divers als Italië zelf. De grote kracht van de Italiaanse keuken ligt immers in de enorme regionale verscheidenheid. Elke regio heeft zijn eigen specialiteit en tradities en dat is juist wat het land zo interessant maakt. Dit kwartet vormt een heerlijke eenheid; Sandro heeft smaken uitgezocht die prima bij elkaar passen.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-21

Erbij kiezen we voor een Verdicchio di Jesi, een fruitige wijn uit Le Marche. Na ons bezoek aan het wijnhuis van Federico Mencaroni in Corinaldo is dit onze favoriete witte wijn.

Tijd voor de volgende gang: spaghetti met zeevruchten in goed gezelschap van pasta siciliana met aubergine. We vervolgen onze culinaire reis door Italië met een Romeinse saltimbocca. Dat betekent letterlijk ‘springt in de mond’ en dat is niets teveel gezegd, het is zalig.

con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-23 con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-24con-passione-italiaans-restaurant-maaseik-22

Wat hebben we heerlijk getafeld! We eten alles tot de laatste hap op, maar moeten het aanbod van een dolce dan helaas beleefd afslaan. Maar zoals een goed gastheer betaamt, staat Sandro er op dat we naast un caffè ook een glaasje limoncello nemen, van het huis uiteraard.

Con Passione heeft zijn naam meer dan waar gemaakt. Anna kookt vol passie, vanuit haar hart, en Sandro en Tony zorgen voor een warm onthaal en een gesmeerd lopende avond. Het zijn eerlijke, hardwerkende en hartelijke mensen die je als gast graag even opnemen in hun midden.

Wil je ook genieten van Anna’s kookkunsten? Je vindt Con Passione aan de Boomgaardstraat 4 in Maaseik (België). Reserveren is aan te bevelen, dan zorgt Sandro dat de limoncello koud staat!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *