Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bocca d’Oro – culinair genieten in ’t Zuid (Antwerpen)

Na een heerlijke Italiaanse avond bij Bianconero besloot Carry er nog een dagje Antwerpen aan vast te plakken. Carry: ‘Antwerpen bruist en er rondlopen voelt altijd aan als een warm bad, mede door de zachte tongval van de zuiderlingen, maar ook door de afwisseling van werk en ontspanning. Dit laatste zie je vooral terug in de vele restaurants en lunchtentjes waar echt de tijd wordt genomen voor een goede lunch – mét een glaasje wijn – en een uitstekend diner.

Ik had een belangrijke missie: het vinden van een tweede Italiaanse parel. Na de heerlijke avond bij Bianconero, wilde ik niets liever dan me nóg een avond in il belpaese wanen. Om een gouden ristorante te vinden, vroeg ik Antwerpenaren naar hun favoriete Italiaanse plek en zo kwamen mijn vriend en ik uiteindelijk aan het adres van Bocca d’Oro, net als Bianconero gelegen in ’t Zuid.

Bocca d’Oro is een echt familierestaurant, dat inmiddels zes jaar bestaat. Het restaurant wordt gerund door de familie Clemente: vader Nino, moeder Mimma en dochter Deborah. Bocca d’Oro is online niet terug te vinden en heeft dus geen eigen website, een behoorlijke uitzondering in dit digitale tijdperk. Toch is het restaurant bij veel Antwerpenaren én Italianen bekend – een eerste aanbeveling!

De keuken van Bocca d’Oro wordt gerund door de drie familieleden, waarbij iedereen zijn/haar specialiteit heeft. Deborah maakt de vis en de antipasti, Nino zorgt voor het vlees en de overige specialiteiten worden met veel liefde door Mimma bereid.

Alle drie nemen ze ook de bediening voor hun rekening, waardoor het bijna lijkt alsof je bij de familie thuis aanschuift. Heerlijk, als het allemaal zo persoonlijk is.

Bij binnenkomst krijgen we van Nino een tafeltje toegewezen. Het is een vrij rustige maandagavond in de stad en dit is ook terug te zien in het restaurant. Het is niet druk, maar er zitten verspreid in de ruimte genoeg mensen te genieten van hun gerechten. We zijn op Italiaanse etenstijd gearriveerd, hetgeen betekent dat de meeste Belgische gasten al aan de dolci zitten als wij het menu voorgeschoteld krijgen.

Mimma verzorgt voor het grootste deel van de avond onze bediening. De gesprekken verlopen in het Italiaans (voor mij nog steeds een uitdaging), met hier en daar wat Engelse zinnen. Ze spreken geen Nederlands, maar dit doet verder niets af aan de service. Ook met mijn nog bescheiden kennis van het Italiaans lukt het me een leuk gesprek met Mimma aan te gaan.

Als antipasto kies ik deze avond voor parmigiani di melanzane e zucchine en mijn vriend voor gamberi all’aglio, vergezeld van een mooie Salice Salentino uit Puglia. Beide gerechten zijn kraakvers en heel goed van smaak.

De keuze voor de secondi van mijn vriend is gemaakt op advies van Mimma: spigola alla mediterranea. De vis smaakt heerlijk en is mooi zacht van structuur. De secondo wordt opgediend met patate, maar dan in de Belgische variant, frieten dus, waar mijn vriend persoonlijk niet de voorkeur aan geeft.

Ik zwicht deze avond voor mijn favoriete pastagerecht: penne al pomodoro. Natuurlijk geen culinair hoogstandje, maar een perfect bereide pasta laat toch altijd zien of de keuken écht Italiaans is. En ik kan jullie zeggen dat deze pasta perfetta was.

Tussen de gerechten door heb ik even de tijd om goed rond te kijken in het restaurant. Bocca d’Oro heeft geen open keuken, maar vanuit het restaurant beneden kun je wel de keuken inkijken. Achter in het restaurant, vlak voor de ingang van de keuken, bevindt zich een kleine bar.

In de ruimte beneden kunnen ongeveer vijfentwintig personen dineren, maar er is ook nog een ruimte boven, die op drukke dagen of voor speciale gelegenheden gebruikt wordt. Ook kun je bij Bocca d’Oro op warme zomeravonden buiten genieten van la dolce vita, op het kleine terras aan de voorzijde van het pand.

Ook dit keer sla ik de dolci niet over. Ik kies voor een panna cotta con fragole en deze was echt voortreffelijk.

Voor mijn vriend was dat iets te veel zoetigheid, dus hij koos voor een grappa en ristretto.

De echte afsluiting is een mooi gesprek met Mimma over het restaurant en vooral het samenwerken tussen vader, moeder en dochter. Ze werken hard om de Italiaanse keuken aan de Antwerpenaar te laten proeven, iets waar ze tijdens ons bezoek zeker in geslaagd zijn.’

Ook genieten van de specialiteiten van Bocca d’Oro? Je vindt het restaurant aan de Vlaamsekaai 65 in Antwerpen. Het restaurant is geopend van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 14.30 uur en van 18.30 tot 22.00 uur. Op zaterdag kun je er alleen terecht voor het diner; op zondag is Bocca d’Oro gesloten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *