Download gratis de Ciao tutti app!

Bistro Bacchus – Romeins tafelen in Tongeren

Tongeren heeft er een nieuw culinair adresje bij: Bistro Bacchus. De Belgische stad, waarvoor we in deze blog al een heleboel Romeinse en Italiaanse tips hebben gedeeld, wordt zo nog een beetje Italiaanser.

De nieuwe bistro werd eind september geopend, naast het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Ciao tutti’s Elke was erbij en mocht de nieuwe bistro als eerste bewonderen.

Elke: ‘Bistro Bacchus is een van de vier bistro’s van Bistro Garden. Dit is een nieuwe tak van Lunch Garden, die zich vestigt op unieke locaties. Zo zijn er bistro’s naast het Afrikaans Museum in Tervuren, bij de Beaux Arts in Brussel en in het Koetshuis in Bokrijk. Men kiest bewust voor lokale producten en een uitstekende service aan tafel.

Bij Bistro Bacchus wordt daar nog een extra dimensie aan toegevoegd. De bedoeling van het concept van Bistro Bacchus is namelijk om de Romeinse geschiedenis niet alleen in het museum tentoon te stellen, maar deze tot aan tafel door te trekken.

Om te beginnen zie je de Romeinse invloed al terugkomen in de naam van de nieuwe bistro. Bacchus staat vooral bekend als Romeinse god van de wijn, maar hij werd in de Romeinse periode ook breder geassocieerd met plezier, feesten en gezelligheid.

Bacchus was tevens de beschermgod van de wijnbouw en fruitteelt, wat ook een reden was om deze naam te gebruiken, aangezien Tongeren in het bloeiende Haspengouw ligt. Het noorden van Tongeren ligt in een zone waar de ondergrond vochtig is en op een kleilaag ligt, waardoor de grond heel geschikt is voor het telen van fruit.

Tussen Tongeren en Maastricht, in Genoelselderen, vind je bovendien het enige wijnkasteel van België. Zelfs de Romeinen wisten al dat deze grond perfect gebruikt kon worden om wijn te verbouwen.

De wijnen van het wijnkasteel van Genoelselderen zijn uiteraard terug te vinden op de kaart van Bacchus. Een van mijn favorieten is  de Zwarte Parel, een van de mousserende wijnen van het wijnkasteel.

Verder bevat de kaart een mooie mix van lekkere Belgische klassiekers en typische Romeinse gerechten die dan weer in een hedendaags jasje zijn gestoken. Want zeg nu zelf, wie zou er vandaag de dag nog uiers, kamelenpoten of flamingohersenen willen eten zoals de Romeinen dat deden?

Een van de gerechten die we hebben mogen proeven is de Puls, een Romeinse maaltijdsoep op basis van seizoengroenten, bonen en graan. De foodarcheoloog van het museum, Jeroen Van Vaerenbergh, legt ons uit dat deze soep dagelijkse kost was voor de Romeinen, aangezien granen en bonen heel erg belangrijk waren in die tijd. Zonder deze levensmiddelen heerste er honger en was de maatschappij in gevaar.

De gerechten werden bij de Romeinen in het midden van de tafel gezet zodat iedereen kon nemen wat hij wilde. Een voorloper van het tegenwoordig zo populaire food sharing-concept.

Een ander echt Romeins gerecht is de Placinta, vers gebakken broodjes die een beetje doen denken aan de panini die je in Italië kunt bestellen. Deze kleine broodjes, die hier als snack worden gegeten, worden gekruid met Romeinse specerijen en vervolgens gevuld met een lokale geitenkaas, gedroogde ham, walnoten en een beetje honing. Ze worden geserveerd met een slaatje van Tongerse waterkers.

Ook hier weer dient een authentiek Romeins recept als basis, waarbij men er nieuw leven in blaast door het aan te passen aan onze tijd en smaak en door gebruik te maken van lokale producten.

De Romeinen gebruikten in hun gerechten dikwijls zoet en hartig door elkaar, aangevuld met erg veel kruiden. Als wij dit nu op deze manier eten, dan zouden we het helemaal niet lekker vinden omdat we hier niet bekend mee zijn.

Gelukkig zijn de Romeinse gehaktballetjes, die in de oudheid Isicia Omentata heetten, heerlijk. Het is een mix van een Romeins recept van bijna tweeduizend jaar geleden en streekproducten van vandaag.

Het is een perfect gerecht om kennis te maken met de Romeinse voorliefde voor zoute en zoete smaken. De gehaktballetjes zijn gemaakt van varkensvlees en op smaak gebracht met komijn, peper en korianderzaad. Erbij wordt er een zoet sausje geserveerd, gemaakt van Loonse stroop en gestoofde prei. Deze wordt gemaakt met mosterdzaad, pijnboompitten en verse Haspengouwse Jonagoldappel.

De Romeinse maaltijden werden meestal afgesloten met fruit en gebak. In Tongeren hebben archeologen meloen- en komkommerpitten teruggevonden waaruit blijkt dat deze vruchten ook al geliefd waren bij de Romeinen. Ze zijn moeilijk te vergelijken met de vruchten die wij nu kennen, want ze waren toen veel bitterder.

Wij mogen als afsluiting van de maaltijd smullen van frisse meloen die op smaak werd gebracht met munt en peper. Daarbij werd er een wijn geserveerd die gezoet werd met honing en waar je de smaak van peper, saffraan en laurier in terug kunt vinden.

Dit alles vergezeld van een honingkoek, de Panis Melitus. Het is een honingstroopkoek op basis van speltbloem, korianderzaad en gedroogde vruchten en noten.

Klinken de Romeinse gerechten nog iets te avontuurlijk? Op de kaart van Bistro Bacchus vind je ook spaghetti, mosselen met friet en een pasteitje met ragout. Gerechten die wij heel normaal vinden maar die Julius Caesar en Ambiorix nooit hebben kunnen proeven. Mooi dat wij wel kunnen genieten van een mooie mix van beide werelden!’

Ook aanschuiven bij Bistro Bacchus? Je kunt er iedere dag, behalve op maandag, terecht voor een lekker ontbijt of verrassende lunch. In het weekend is Bacchus ook geopend voor diner en op zondag kun je aanschuiven voor een uitgebreide brunch. Maar je kunt er na een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum natuurlijk ook gewoon even napraten met een espresso en een stuk Limburgse vlaai.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *