Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Italiaanse inspiratie voor de feestdagen

Italiaans eten is natuurlijk het hele jaar door een feestelijke aangelegenheid, met verse pasta, pasgeoogste groenten, zelfgeplukte kruiden en de heerlijkste dolci, maar met Kerstmis pakken de Italianen pas echt uit. Dacht ik nog dat een Ferragosto-lunch veel van je spijsverteringskanaal vroeg, na alle drukke voorbereidingen voor het diner op kerstavond en de lunch op Eerste Kerstdag te hebben gadegeslagen, weet ik wel beter. Het aantal gangen tijdens Ferragosto stelt niets voor in vergelijking met wat ik de afgelopen dagen allemaal al voor heb moeten proeven…

Wie in Nederland ook alvast een voorproefje wil van allerlei Italiaans decemberlekkers, kan terecht in de decembereditie van La cucina italiana, met maar liefst 86 feestgerechten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte borrelhapjes, zoals tonijn op polentacrostini, zwaardvis met peer en dadels of zalm met yoghurt en balsamico? Ook bij de voorgerechten loopt het water je al in de mond. Het wordt in elk geval nog moeilijk kiezen tussen de aardappelkroketjes met cotechinovulling en de inktvisjes gevuld met brood en artisjok.

En dan heb je de primo piatto, de eerste echte gang, nog voor het uitzoeken. Wordt het risotto met robiola en salamella, lasagne met kapoen en truffelsaus of strichetti in brodo, strikjespasta in bouillon? Gevolgd door dorade gewikkeld in prei en speck, met rijst-bloemkoolkroketjes, of kwartel gevuld met verse worst en levertjes, met venkel met pompoensaus uit de oven. Ook aan vegetarische gerechten is gedacht, met onder andere een spectaculaire groente-bladerdeegtaart.

Wie dan nog een plekje over heeft, kiest een echt Italiaans kerstdessert als notenkoekjes met zabaglione, stertaart met kastanjes en sinaasappel of anijsvlechtbrood. Bij de koffie heb je dan vast nog trek in kaneelkoekjes, een stukje torrone (noga) of een flink stuk panettone of pandoro (waarover volgende week meer).

Inderdaad, genoeg om de komende weken elke dag een soort kerstdiner op tafel te zetten. Wil je het wat simpeler houden, dan biedt La cucina italiana ook een paar reeds samengestelde kerstmenu’s: een snel menu, dat in nauwelijks een uur en een kwartier op tafel staat, een licht driegangenmenu, met slecht 660 Kcal, en een heel voordelig menu, met goed verkrijgbare, goedkope ingrediënten.

De pasta uit dit voordelige menu staat in elk geval vanavond hier in Napels op tafel. Het recept ervan mag ik ook alvast aan jullie verklappen:

Nestjes van tagliatelle met courgette en ricotta
Nidi di tagliatelle con zucchine e ricotta

Ingrediënten:
(voor 4 personen)

400 g verse tagliatelle, op basis van ei
2 courgettes
100 g ricotta
knoflook
1 bosje peterselie (fijngehakt)
walnoten
melk
extra vergine olijfolie
zout en peper

Snijd de courgettes in plakjes en fruit ze circa 5 minuten in 1 eetlepel hete olijfolie. Voeg een halve knoflookteen, de peterselie, zout en peper toe en houd de courgette nog circa 2 minuten op het vuur. Pureer de courgetteplakjes met 50 ml water en 70 ml melk tot een saus. Meng de ricotta in een kom met zout, peper, 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels melk. Kook de tagliatelle beetgaar. Giet af en meng de courgettesaus door de tagliatelle. Leg de pastaslierten met behulp van een vork in nestjes op de borden. Vul de nestjes met de ricotta en maak af met verbrokkelde walnoten.

Het recept voor de secondo piatto, gepaneerde en gebakken scholmootjes en bloemkoolquenelles met ansjovis, vind je in het decembernummer van La cucina italiana. Met naast bovengenoemde recepten overigens ook mooie reportages over Salento, delicatessenwinkel Il Tartufo in Delft en de regio Valle d’Aosta. Heerlijk leesvoer!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. mjam mjam, ik heb al gegeten, alleen al door het lezen over al deze heerlijkheden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *