Home » Italiaans eten » IJsklus om van te watertanden
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

IJsklus om van te watertanden

Het weer van de laatste dagen is voor de meeste mensen nu niet de beste omstandigheid voor een grote coupe ijs. Mij mag je echter altijd wakker maken voor een gelato, hartje zomer en hartje winter, ’s ochtends vroeg of laat op de middag, na het eten of nog net voor het slapengaan…

Een van de eerste dingen die ik in Italië dan ook vaak onderneem, is een wandeling naar een gelateria, om een ijsje te bestellen en te genieten van de aanblik van al die bergen ijs. Ik kan me ontzettend verheugen op een bolletje meringue-ijs bij San Crispino in Rome, op een chocolade-ijsje bij Vestri in Florence, op het pijnboompittenijs van Sergio in San Gimignano of op een van de heerlijke sorbetsmaken in Venetië.

Maar ook in eigen land kan ik de verleiding niet weerstaan. Dolgelukkig was ik dan ook toen we vorig jaar bij De Smaak van Italië een heuse ijstest organiseerden, waarvoor ik wekenlang ijs mocht eten, veel ijs! Voor wie het verslag van die test gemist heeft; hierbij de link naar mijn verhaal over onze smaakreis naar het zuiden des lands.

We kwamen tijdens het proeven uiteraard ook terecht bij Roberto Gelato in Utrecht. Eerder was ik daar al eens geweest voor een stukje voor Ciao tutti over deze bijzondere ijsbereider, die zelf maar liefst zes bolletjes ijs per dag eet (dat stukje vind je hier). Een bezoek aan deze ijssalon is ’s zomers echt een must. Ik word elke keer weer vrolijk van al die heerlijke smaken ijs, maar vooral van Roberto en zijn vrouw Carlina, die met zoveel passie en plezier achter de ijsmachine staan.

Ik sprong dan toen ook een gat in de lucht toen ik vorige week van uitgeverij Miller Media de vraag kreeg of ik het nieuwe ijsboek van Carlina wilde redigeren. Ze konden mij geen groter plezier doen dan me een paar dagen lang in ijs te laten duiken, en dan ook nog op dit niveau… Een meer dan smakelijk vooruitzicht.

Het boek verschijnt in april, maar voor jullie vandaag alvast een voorproefje:

IJs eten is altijd feest, maar ijs maken, serveren en trakteren ook. IJs heeft iets magisch en wie is er niet gek op? Carlina De Lorenzo van de bekende Utrechtse ijssalon Roberto Gelato laat zien hoe je heel makkelijk zelf ijs kunt maken. Met oude Italiaanse familierecepten en nieuwe bereidingen van roomijs, sorbetijs, ijslolly’s en ijstaarten. Van traditionele, tot oer-Hollandse en heel eigentijdse en gekke smaken. Voor elke gelegenheid is er ijs. Als het lekker warm is, als het feest is, of gewoon omdat het ontzettend lekker is (altijd dus, voor mij althans!).

Carlina De Lorenzo komt uit een echte ijsfamilie, die zich vanuit de Italiaanse Alpen over Europa verspreidde tot in Rusland. Carlina’s grootvader begon in 1928 de eerste ijssalon in Nederland en haar vader had een bekende ijszaak aan de Oude Gracht in Utrecht. Carlina is gecertificeerd ijsspecialist en samen met haar man Roberto runt ze ijssalon Roberto Gelato in Utrecht. Voor kinderen schreef ze eerder het boek Lekker! IJs.

Zodra het boek straks gaat verschijnen, zal ik uiteraard hier op Ciao tutti een recept prijsgeven. Wie na het lezen van dit verhaal vandaag al aan het ijs wil, verwijs ik naar een eerder recept voor Nutella-ijs dat ik op Ciao tutti plaatste. Het is vandaag, 5 februari, namelijk Wereld Nutella Dag – een extra feestelijke reden voor een ijsje dus!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wat een leuk boek om te zien! Benieuwd naar de inhoud en de recepten!
    Je hebt me op een idee gebracht voor het toetje vanavond! Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *