Download gratis de Ciao tutti app

Granullo – koekjes (en ander lekkers) uit Calabrië

In Calabrië, in het diepe zuiden van Italië, worden sinds 1872 knapperige koekjes gebakken. Veel Calabrese families beginnen hun dag met een koekje van Pasticceria Malavenda, dat ze even in het romige schuim van hun cappuccino dippen voor ze er een hap van nemen. Maar ook na het eten, worden de koekjes vaak tevoorschijn gehaald, bij een sterke espresso of in gezelschap van een glaasje dessertwijn.

Granullo-koekjes

Granullo, een klein Italiaans-Amsterdams bedrijfje, bracht ons laatst een mand van deze heerlijkheden, direct geïmporteerd van Pasticceria Malavenda in Reggio Calabria. De koekjes worden nog op ambachtelijk wijze gemaakt, zonder gebruik te maken van conserveringsmiddelen. Voor ons steeds meer een zeldzaamheid, maar voor de bakkers van Malavenda niet meer dan logisch. Alleen zo proef je immers de pure smaak van de Calabrese dolci

In de mand ontdekten we vooral heerlijke dolci die we nog nooit eerder hadden gegeten. Zo proefden we knapperige piparelli. Deze koekjes hebben wel iets weg van de Toscaanse cantuccini maar zijn iets dunner en smaken veel kruidiger. Ze worden gemaakt van amandelen, bloem, boter, suiker, ei en gekonfijte sinaasappel en smaken prima bij een Vin Santo.

Granullo-piparelli

De stomatico, een stevige koek met amandelen, past ook prima bij een glaasje ‘heilige wijn’, maar is ook erg lekker als ontbijt.

Granullo-stomatico

Favoriet waren meteen de susumelle, koekjes met amandel en gekonfijte vruchten met een donker laagje echte chocolade.

Granullo-susumelle-koekjes-chocoladeGranullo-susumelle-koekjes-chocolade-bergamot

Naast de donkere chocoladevariant werden we verrast door de lichtgroen gekleurde susumelle, die worden gemaakt met bergamot. Deze vrucht groeit op tal van plekken in Calabrië en heeft wel iets weg van een limoen. Het is niet alleen een ingrediënt voor culinaire lekkernijen als likeur, thee, taart en snoepjes maar ook voor bijvoorbeeld parfums.

bergamot-Calabrië

We ontdekten nog meer van dit Calabrese groene goud in de mand, onder andere bij de S-vormige koekjes die we zowel in de ‘gewone’ al in de bergamot-variant konden proeven. Ook hier verrast de smaak ons en we eten er dan eigenlijk ook net een paar te veel.

Granullo-koekjes-Calabrië (2) Granullo-koekjes-Calabrië (4)

Gelukkig is er altijd nog wel plek voor een stukje torrone, noga. De torrone di campagna, in drie kleuren, ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook heerlijk. We blijven er steeds een stukje van snoepen…

Granullo-noga-torrone (1) Granullo-noga-torrone (2)

De individueel verpakte noga-reepjes, met onder andere mandarijn, rum en chocolade, laten we dan ook nog maar even dicht tot een eventueel writer’s block. Daar zijn we dan met een stukje Calabrese noga vast heel snel overheen!

Granullo-koekjes-Calabrië (1) Granullo-koekjes-Calabrië (6)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

  1. Nog 6 nachtjes slapen en dan vertrekken wij naar Scilla (Calabria). Deze tip komt dus net op tijd en wij hebben er dus weer een taak bij als wij Reggio gaan bezoeken. Top!

  2. Mooie timing inderdaad, proef ze daar en doe ze veel groeten bij Malavenda!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *