Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Proef geheime pizza’s bij Secret Pizzeria in & om Apeldoorn

Simon Giaccotto – zoon van een Siciliaanse vader en een Nederlandse moeder – slaat regelmatig toe met zijn inmiddels beruchte Secret Pizzeria-concept.

Secret-Pizza (1)

Vier keer per jaar verschijnt hij érgens in Apeldoorn met zijn mobiele pizzeria. Wat is er zo ‘secret’ aan dan? Nou, de locatie om maar eens iets te noemen, want deze wordt tot het laatste moment geheim gehouden. Weken voorafgaand aan dé dag beginnen Facebook- en Twittervolgers zich middels geruchten reeds te roeren, maar pas één dag van tevoren wordt de locatie bekend gemaakt (uitsluitend via social media) en dat maakt het natuurlijk spannend. Het kan werkelijk overal zijn!

De vorige edities vonden onder andere plaats in een (binnen)zwembad, in de voortuin van een notariskantoor, op een open plek midden in een bos en op een bedrijventerrein. Op de eerste editie kwamen veertig mensen af, de tweede editie telde al honderdvijftig pizza-eters en nu zijn er al bijna tweehonderdvijftig gasten. Het concept is onverminderd populair.

Ruim een week van tevoren wordt de datum – eveneens via social media – bekend gemaakt en kunnen mensen zich inschrijven. Herhaaldelijk was het in het verleden binnen één dag ‘volgeboekt’.

In ruil voor free exposure weet Secret Pizzeria steeds weer nieuwe originele gratis locaties te vinden. Meestal plekken die Simon zelf op het oog heeft, maar hij wordt ook wel eens benaderd door een locatie. De vergunning dient drie weken van te voren geregeld te worden, en wat de weergoden die periode dan van plan zijn, tja, dat is afwachten… Zo kon het gebeuren dat zijn gasten in januari 2013 bij temperaturen van min tien graden de warme pizza’s naar binnen werkten!

De eerste editie van 2014 vond in januari plaats in de Apenheul en wij waren erbij. We moesten ons melden op de locatie Kambizuri. Deze plek ligt midden in het park en de paden erheen zijn sfeervol verlicht en maken de voorpret extra leuk. We horen geen apengeluiden; de aapjes zitten helaas allemaal in hun winterverblijf en zijn vanavond slechts stille getuigen.

Secret-Pizza (2)

Bij aankomst zien we een gezellige, met vuurbakken verlichte verzamelplek met een soort luxe tenten. Kleine kinderen rennen vrolijk rond en de geur van versgebakken pizza heeft onze neus reeds bereikt… Mmm!

Joukje, de sympathieke vriendin van Simon, heet ons bij de ingang van de tenten van harte welkom. Later op de avond vertelt zij enthousiast over het levensverhaal en de roots van Simon en dat het Italiëvirus haar inmiddels ook gegrepen heeft. Samen reizen ze regelmatig naar Italië voor een taalcursus of naar Sicilië voor een familiebezoekje.

Secret-Pizza (3) Secret-Pizza (4)

Het concept van Secret Pizzeria werkt als volgt: vier keer per jaar reserveert Simon een geheime locatie in of in de directe omgeving van Apeldoorn (het criterium is dat het voor mensen uit Apeldoorn met de fiets bereikbaar moeten zijn). Het verdere concept? Schuif aan een willekeurige tafel aan en meng je onder de bezoekers.

Binnen no time zitten we dus gezellig te kletsen met Maik, Marleen, Stef en Rianne, vier twintigers die hier ook voor de eerste keer zijn. Marleen: ‘Het sprak ons erg aan vanwege de geheime locatie, spannend natuurlijk! Het leek ons gewoon leuk en gezellig om een avondje weg te gaan naar een onbekende bestemming in een ongedwongen sfeer. En natuurlijk komen we óók voor de heerlijke pizza’s want die smaken echt geweldig!’

Secret-Pizza (5) Secret-Pizza (6) Secret-Pizza (7)

De pizza’s worden voorgesneden aan tafel gebracht, zodat iedereen van de overheerlijke pizzapunten kan pakken. Pizza eten verbindt mensen; het samen proeven, het samen keuren… typische Italiaanse gezelligheid. De pizza’s hebben een een héle smakelijke dunne krokante bodem, tevens het (tweede) geheim van Simon, in elk geval naar Siciliaans recept!

Er komen zeven soorten pizza voorbij: vegetarisch, salami, tonijn, venkel, ham met champignons, geitenkaas met ham én de inmiddels beroemde Nutella-pizza, pizzolo genaamd. Volgens een recept uit Sortino, het Siciliaanse geboortedorp van zijn vader, maken Simon en z’n personeel op het einde van de avond deze héérlijke zoete pizza.

Deze bestaat uit twee pizzabodems boven op elkaar met Nutella ertussen en poedersuiker on top. Je kunt je voorstellen dat we hierbij letterlijk onze vingers aflikten en dat dit de favoriete pizza van de aanwezige kinderen is! Tja, hier maken we nog wel even plaats voor in onze, toch al goed gevulde buikjes.

Secret-Pizza (8) Secret-Pizza (9)

Na een uurtje keuvelen begeven we ons richting Simon. Hij is nog altijd druk in de weer met pizza’s maken en met enige regelmaat gooit hij ze spectaculair de lucht in. Hij maakt gelukkig even tijd voor ons.

Hij vertelt: ‘Secret Pizzeria is een concept dat erg aanslaat in Apeldoorn en we doen het nu alweer voor de twaalfde keer. Het idee is ontstaan nadat ik enkele jaren terug mijn IT bedrijf-verkocht had en ik iets met mijn passie voor de Italiaanse keuken wilde gaan doen. De mobiele pizza-ovens waren een groot succes op feestjes en ik besloot het idee uit te breiden’.

Secret-Pizza (10) Secret-Pizza (11)

‘Ik heb vanavond vijf mobiele hout-gestookte pizzaovens in gebruik om alle 230 gasten van pizza’s te voorzien, méér kan ik ook niet aan met vijf ovens. Die heb ik gekocht van een fabrikant in Florence en normaal gebruik ik ze voor mijn bedrijf Viva la Pizza, waarmee we bijna op elke locatie in Nederland een mobiele pizzeria kunnen opbouwen.

Denk aan bedrijfsfeesten, bruiloften, verjaardagen, communiefeesten (vooral in het zuiden van het land) en we hebben zelfs al eens op een begrafenis gebakken! De overleden man was namelijk van Siciliaanse afkomst, vandaar. Maar meestal zijn het feestjes, waar we met een vrachtwagen vol met spullen én personeel op locatie héérlijke pizza’s bakken.’

Secret-Pizza (12) Secret-Pizza (13) Secret-Pizza (14)

We complimenteren hem nogmaals met het idee, de fijne sfeer, de lekkere pizza’s en de originele en heerlijk zoete Nutella-variant. ‘Weten jullie dat er in Sortino zelfs, naast de traditionele pizzeria’s,  speciale pizzeria’s bestaan? Daar worden de pizza’s, behalve met Nutella, ook ‘gevuld’ met pistacchio, citroenen of ricotta met spinazie. Viva la pizza!’

Meer weten? Kijk dan op de website van Secret Pizzeria. Thuis genieten van de pizza’s van Simon Giaccotto? Koop dan zijn Pizzabijbel, bomvol recepten voor pizza.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *