Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een bordje Italiaanse troost

Je hebt van die dagen dat de spreekwoordelijke kers op de taart ver te zoeken is. Het valt natuurlijk allemaal in het niet bij het leed dat het journaal de huiskamer in brengt, maar dat inzicht maakt je dag er niet beter op. Het begint meestal ’s ochtends al, als het schuim voor de cappuccino niet wil lukken, de zon zich niet door het grijze wolkendek heen weet te boren en de computer ook maar niet warm wil lopen.

Gelukkig zit vandaag tot nu toe alles mee, maar mocht zo’n dag zich aandienen, dan is het eerste dat we doen troost zoeken in een fijn recept voor risotto. Voor ons het comfort food bij uitstek. Hoe wankel je dag ook verloopt, een uurtje in de keuken om de risotto te maken, waarvan de helft van de tijd meditatief roerend in een pan, maakt dat helemaal goed. Sterker nog, alleen al het vooruitzicht op zo’n pan vol troost maakt dat we die cappuccino, grijze wolken en vastlopende computer snel zijn vergeten.

Small pile of risotto rice

We zijn niet de enigen die risotto het ultieme troostvoer vinden. Het was ook een van de favoriete gerechten van Johannes van Dam, die in 2013 overleed. In het boek Troostpuree lees je over de gerechten die hem na aan het hard lagen – mits perfect bereid.

Zo schrijft hij over risotto: ‘Er worden veel shortcuts gegeven voor het vervaardigen van risotto, waarbij meestal het benodigde vocht in één keer wordt toegevoegd. Ik heb daar nooit van gehouden, en waarom zou ik ook de in eeuwen vastgelegde traditie verbreken?

In Italië eet je het het lekkerst in een kleine trattoria in het noorden, als tussengerecht (in plaats van de pasta), maar meestal doen ze het daar alleen als je minstens twee porties bestelt. Risotto voor één persoon kan eigenlijk niet, vinden ze. En zo is het. Vertrouw dus nooit koks die enkele porties serveren. Dat deugt niet.’

Op dit punt zijn we het niet met Van Dam eens, want we maken hier allemaal wel eens een lekker bordje voor onszelf. Een bordje Italiaanse troost, waarna we de hele wereld, inclusief weigerende computers en hoosbuien, weer helemaal aankunnen!

Tips voor troost!
Met risotto kun je volop variëren. Als je de basisbereiding aanhoudt, kun je er de lekkerste ingrediënten aan toevoegen! In de Ciao tutti Special Italië op tafel geven we vier risotto-recepten, hier geven we alvast acht variatiesuggesties:

*risotto met gegrilde groene asperges, pistachenootjes en Parmezaanse kaas (eventueel met een gepocheerd eitje erbij)
*risotto met gestoofde pompoen, geroosterde amandelen en gefrituurde salie
*risotto met spinazie, spekblokjes en mascarpone
*risotto met radicchio, walnoten en honing
*risotto met doperwtjes, tuinbonen en garnalen
*risotto met venkel, rucola en citroen
*risotto met taleggio en peer
*risotto met aardbeien en slagroom

Troostpuree
Benieuwd naar alle stokpaardjes van Johannes van Dam, zoals crème brulée, pesto, spaghetti carbonara en tarte Tatin? Je leest het allemaal in

Troostpuree

Troostpuree
Johannes van Dam
ISBN 9789038898841
€ 10,00
uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

Bestel Troostpuree via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *