Home » Italiaans eten » De Italiaanse keuken viert feest!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De Italiaanse keuken viert feest!

Vandaag is het feest in de Italiaanse keuken! Het is namelijk International Day of Italian Cuisines (IDIC), de Internationale Dag van de Italiaanse Keukens. Op deze bijzondere dag, die wordt georganiseerd door Italiaanse koks uit de hele wereld, wordt de Italiaanse keuken extra in het zonnetje gezet.

Dit jaar is de ereplaats tijdens deze smakelijke dag voor de tiramisù, het meest Italiaanse dessert aller tijden. De in zachte room gedrenkte laagjes biscuit, koffie en chocola kan niemand weerstaan. Het succes heeft zeker te maken met de grappige naam (tiramisù betekent letterlijk ‘trek me op’), maar vooral ook met het feit dat het zo makkelijk te maken is en dat iedereen er zijn eigen draai aan kan geven. Want hoewel tiramisù een klassieke dolce is, bestaan er ontelbare recepten voor ‘de enige echte tiramisù’ en talloze variaties op deze ‘originele recepten’.

De eerste tiramisù
Het meest geloofwaardige verhaal over de oorsprong van tiramisù is dat het toetje aan het eind van de zeventiende eeuw in Siena is ontstaan, met de naam zuppa del duca, ter ere van de groothertog van Toscane, Cosimo III De’ Medici. Zijn faam was zo groot dat hij ook buiten de grenzen van zijn rijk bekendheid genoot.

In de Veneto werd het toetje dan ook al snel een vast onderdeel van een feestelijke maaltijd. Het werd zo populair aan het hof dat men zich het dessert toe-eigende en het omdoopte tot de naam waarmee het toetje wereldwijd bekend is geworden: tiramisù.

In Nederland kun je vandaag uiteraard ook tiramisù proeven. Delissimo in Rosmalen, Dolce Amaro in Delft, Grapes & Olives in Den Haag, Il Tartufo in Delft, La Vita è Bella in Rotterdam, La Zia Maria in Rotterdam en That’s Amore in Den Haagdoen mee aan de International Day of Italian Cuisines en verwelkomen je graag voor een hemels hapje tiramisù.

tiramisu 2

Ben je in Rome, dan raden we je aan tiramisù te gaan eten bij ‘het koninkrijk van de  tiramisù’, Pompi. Zelf aan de slag kan natuurlijk ook, met het enige echte recept voor tiramisù volgens Laura Zavan of met een aantal zeer bijzondere variaties die we vanmiddag zullen presenteren. Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

 1. Zou ik eens niet lekker meedoen? Eventjes het calorieën tellen vergeten en mij eens op van alle lekkers storten… Moeten wij trouwens met dit weer niet een extra vetlaagje kweken?

 2. Wat een lekkere plaatjes! Zou het zo wel willen gaan maken!
  Maar heb iets anders in gedachten voor mijn visite. :)!!!

 3. Ciao Saskia,
  Ik heb je eerdere blog over Pompi gelijk weer eens gelezen en kwam tot de vreugdevolle ontdekking dat het B&B dat wij voor ons volgende bezoek aan Rome in juni hebben geboekt, op nog geen 500 meter is van Pompi! Dus dat wordt iedere avond smullen. Dank voor de waardevolle (lekkere) tip.

 4. https://www.youtube.com/watch?v=N06Lpaciuck

  Gemaakt afgelopen zomer in Rome, door mijn broertje.
  Pompi is heerlijk, Helaas niet meer zo intiem als een aantal jaar geleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *