Download gratis de Ciao tutti app

De Italiaanse keuken als werelderfgoed

Italië is goed vertegenwoordigd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het historisch centrum van Napels, Pompei, de Amalfikust, het centrum van Rome, Villa Adriana in Tivoli, de trulli in Puglia, de Etna, het historisch centrum van Florence, het Piazza del Duomo in Pisa… De lijst biedt tal van pareltjes.

Maar weinig mensen weten echter dat ook de Italiaanse keuken op deze lijst staat. In 2010 voegde Unesco la cucina italiana toe aan de Werelderfgoedlijst. De Italiaanse keuken is immers niet alleen een gastronomisch, maar ook een sociaal-cultureel concept; eten is een sociale activiteit die sterk verbonden is met mensen en plekken.

 Italiaanse-keuken

Heilige drie-eenheid op tafel
Het mediterrane eetpatroon is gebaseerd op de basisingrediënten die al werden gebruikt door de beschavingen die zich lang geleden rond de Middellandse Zee vestigden. Alle mediterrane landen delen het gebruik van olijven, granen, groente, vis en druiven. Dit dieet ontstond vanuit economische en sociale motieven en leidde tot culinaire gebruiken die vooral gebaseerd zijn op eenvoud en soberheid. La cucina povera, met simpele maar smakelijke ingrediënten.

olijven

Er zijn natuurlijk verschillende aspecten van het mediterrane dieet te noemen, maar de focus ligt op de drie-eenheid van druiven, tarwe en olijven. Deze drie hebben verreweg het meest bijgedragen aan de agrarische economie, de gastronomie en de eetgewoontes in Italië.

Kennis over de Italiaanse keuken
Nu de Italiaanse keuken op de Werelderfgoedlijst staat, moet ze natuurlijk nog meer dan anders worden beschermd en in ere worden gehouden. Maar dan wel zoals het hoort. Niet voor niets is een van de belangrijkste pijlers van de Italiaanse keuken de authenticiteit van de gebruikte producten en recepten. Eerder dit jaar was er veel aandacht voor een aantal misverstanden die met name de Amerikanen voor ‘echt Italiaans’ aannemen, zoals ‘spaghetti bolognese’ of een cappuccino na het eten.

Om dit soort praktijken te voorkomen, is Academia Barilla opgericht. Deze culinaire academie richt zich vooral op het verspreiden van kennis over de mediterrane keuken, Italiaanse regionale gastronomie en de verbanden tussen eten en cultuur.

academia barilla facility 00

Academia Barilla heeft een duidelijke missie: de authenticiteit van Italiaanse producten behouden en beschermen tegen namaak. Door middel van culinaire kwalificaties wil Academia Barilla bovendien de Italiaanse gastronomie ondersteunen en ontwikkelen.

Het hoofdkantoor van Academia Barilla bevindt zich in Parma, in het hart van de Italiaanse ‘Food Valley’. De Academia huist in een modern gebouw, ontworpen door Renzo Piano, vlak bij de plek waar in 1910 de eerste pastafabriek van Barilla werd gebouwd.

academia barilla facility 02

Hier werden we aan het begin van onze reis hartelijk ontvangen door Martina Sibioli, die ons rondleidde door het 2500 vierkante meter tellende complex, met onder andere een auditorium, een open designkeuken voor kookdemonstraties, zestien leskeukens, een laboratorium en een gastronomische bibliotheek met meer dan tienduizend boeken, drie miljoen recepten en vijfduizend menu’s – waar ons hart sneller van ging kloppen.

cucina_del_medioevo1984 chef Nicola Bindini 01 Academia Barilla 020hand made pasta

Daarover later een keer meer, vanmiddag eerst een volgende etappe van de kookworkshop die we bij Academia Barilla volgden – met pasta alla chitarra in de hoofdrol.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *