Home » Italiaans eten » Culinaire verwennerij deel II
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Culinaire verwennerij deel II

Het is deze week een culinaire verwenweek. De dag voor het heerlijke diner bij Mario was Saskia namelijk uitgenodigd aan tafel bij Elisabetta Cascino, eigenaresse van Ziti Zitoni, een website vol met heerlijke gerechten uit de Italiaanse keuken.

Elisabetta had de hele ochtend in de keuken gestaan om een echte Italiaanse lunch te bereiden. En zoals dat een Italiaanse betaamt, is het belangrijkste onderdeel: verse pasta. Voor Elisabetta en Saskia was er pappardelle, brede lintpasta, terwijl Elisabetta van de restjes voor de kleine Isabella maltagliati (kleine rechthoekige stukjes pasta) had gemaakt. Ideaal om ook nog een klein restje pastadeeg goed te gebruiken!

pappardelle
De pappardelle gingen vergezeld van een heerlijke, lichte tomatensaus en Parmezaanse kaas. Uiteraard was er ook brood en olijfolie, wijn, water en salade – come in Italia.

pappardelle met tomatensaus
Als dessert was er een experiment. Una vera prova italiana. Uit een schitterend Toscaans kookboek vol heerlijkheden had Elisabetta het recept voor castagnaccio, kastanjetaart, gekozen. Maar – en hierin schuilt Elisabetta’s culinaire Italiaanse afkomst het duidelijkst – zo’n klassieker kan natuurlijk op vele manieren bereid worden. Wel of geen melk, wel of geen suiker… Elisabetta had maar liefst 6 verschillende castagnacci gemaakt. Die allemaal, zo begrijpen jullie, geproefd moesten worden, bij een kopje espresso.

castagnaccio

De grote gemene delers waren kastanjebloem, rozemarijn en pijnboompitjes. De variabelen: melk, suiker, rozijntjes en oventijd. Helaas kunnen we jullie hier niet laten meeproeven, maar de versie met extra melk en rozijntjes was verreweg het lekkerst. Na verschillende kleine stukjes taart was Elisabetta echter nog niet tevreden. Ze duikt opnieuw haar keuken in voor het ultieme recept, dat we hopelijk binnenkort op haar website kunnen lezen.

Wij hebben een bijzonder recept gevonden in het Meat Free Monday Kookboek, voor een chocolade/kastanjetaart. Eens kijken of deze versie bij ons allemaal in de smaak valt…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Wat ziet dit er heerlijk uit. Met name ook die taartjes 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *